Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sony KD-55AG8

OLED med dolda talanger

Sonys nya OLED-TV kan skryta med otroligt fin bildkvalitet, men det bästa av allt är ljudet ...

Av / 2019-11-14 - 10:55
Sony KD-55AG8
Audun Hage

Sony var en av de första tillverkarna som utmanade LG på deras hemmabana när de öppnade för konkurrenter att använda deras patenterade OLED-teknik. Kombinationen av LG:s OLED-paneler och Sonys avancerade know-how om ljud och video har visat sig vara ett framgångsrikt recept, med flera potenta modeller på meritlistan.

Modellen vi testar här, KD-55AG8, är en nedbantad och billigare ”lillebror” till årets flaggskeppsmodell A9G. Den får klara sig med en lite svagare videoprocessor (X1 Extreme i stället för X1 Ultimate) och har därför inte lika häftig bildbehandling som toppmodellen. Å andra sidan (och kanske väl så intressant) har Sony behållit sin geniala Acoustic Surface-teknik som återger ljudet direkt genom OLED-panelen. Dessutom får du ett modernt användargränssnitt med senaste versionen av Android-TV ombord. Bara det räcker för att AG8 ska sticka ut som en intressant utmanare till LG:s egna OLED-skärmar.

Design

Sonys OLED-skärmar har ett stramt och läckert utförande i mörk svart. Det gör att de känns lite mer eleganta och exklusiva än många av konkurrenterna. Här finns ingen blank krom eller lysande loggor som stör. När man tittar på TV:n från sidan är det lätt att se hur lövtunn OLED-panelen är. Den har däremot en tydlig ”puckel” på baksidan som innehåller allting i form av högtalare, strömförsörjning och annan elektronik. Den sticker ut mer än resten av TV:n och det märks också om man väggmonterar.

Den böjda sockeln är både stilig och smart eftersom den gör det möjligt att montera TV:n på två olika höjder. Skärmen kan antingen sänkas ner hela vägen till bänken eller lyftas upp ett par centimeter för att ge plats åt en extern soundbar-högtalare.

Användning och finesser

Sony har förlitat sig på Google och använt sig av Android i sina TV-apparater under många år. KD-55AG8 är inget undantag och kommer laddad med 8.0-versionen som har fått flera användarvänliga förbättringar. Menystrukturen har blivit mer överskådlig och det märks också i AG8:s fall att TV:n har blivit väldigt snabb. Apparna laddar blixtsnabbt och menyalternativen svarar omedelbart. Man får en känsla av att ha med en toppmodern TV att göra … i alla fall nästan! Fjärrkontrollen får tyvärr betraktas som ett fornminne, med massor av knappar som inte är särskilt sköna att trycka på. Vi tycker att TV av AG8:s kaliber hade förtjänat Sonys nya premium-fjärr i borstat stål, som den man får med XG95 och AG9, men inte den här gången.

Bildkvalitet

De som dreglar över Sonys toppmodell AG9, fast inte är villiga att punga ut med 30 000 kronor, kan tryggt betrakta AG8 som ett alternativ. Bortsett från den topptrimmande videoprocessorn X1 Ultimate är det faktiskt inte mycket som skiljer mellan de två modellerna rent innehållsmässigt. Videoprocessorn som AG8 är utrustad med (X1 Extreme) var ända tills nyligen den grymmaste som Sony kunde leverera, och den gör fortfarande ett enastående jobb med att hantera olika typer av bildmaterial. Vi vill särskilt lyfta fram de naturliga rörelserna som är otroligt ”smooth”, utan tendenser till hackningar eller ryckningar även när det går undan på skärmen.

Sony-skärmen är utrustad med en rad förprogrammerade bildlägen, vi landar på filminställningen Cinema Pro som är den mest färgneutrala. Då får man en naturlig bild utan överdriven färgmättnad eller skärpa.

När det gäller allmän bildkvalitet finns det inga stora överraskningar i AG8 – varken i positiv eller negativ bemärkelse. Här får man en toppmodern OLED-panel med allt vad det innebär av bildmässig förträfflighet: kontrasten är verkligen dunderbra och den djupa svärtan gör det till en ren njutning att titta på filmer och serier i mörklagda omgivningar. Naturligtvis finns det ingen antydan till ojämnheter i ljuset eller ”halo-effekter”, som man får tåla med de flesta LCD-skärmar. På samma gång måste vi konstatera att AG8 påminner mycket om föregångaren AF8 rent bildmässigt, det verkar inte ha hänt våldsamt mycket på bildfronten sedan förra generationen.

När vi testade storebror AG9 var vi i stort sett strålande nöjda med bildkvaliteten, men märkte också att ljusstyrkan saknade lite ”sprutt” – vilket märktes särskilt i de mest krävande HDR-scenerna. Därför kommer det inte som någon överraskning att även AG8 har ett relativt svagt ljusutbyte. Sony har valt att favorisera små mikrodetaljer snarare än maximal kontrast. Detta går helt klart ut över intensiteten i ljusa scener (max cirka 550 nits).

Till detta hör att rivalen LG just har gjort en fullständig överhalning av sina 2019-modeller. Då fick just ljusstyrkan ett markant lyft (till 700–800 nits). Med ett pris på ungefär 20 000 kronor hamnar Sony-skärmen mittemellan LG:s B9- och C9-modeller, och vid en direkt jämförelse är det lätt att konstatera att dessa LG-modeller har betydligt mer glöd och intensitet i de ljusa områdena.

Vårt intryck är att Sony KD-55AG8 har en utmärkt bildkvalitet, men att den inte lyckas blåsa en konkurrent som LG av ”hemmabanan”.

Ljudkvalitet

Med Sonys Acoustic Surface teknologi, utnyttjar Sony själva OLED-panelen som högtalarmembran. (Foto: Sony)

Det är framför allt på ljudsidan som Sonys vapendragare skiljer sig markant från andra OLED-skärmar. Konkurrenterna använder traditionella högtalarelement som är monterade i underkant av skärmen men Sony utnyttjar själva OLED-panelen som högtalarmembran. Bakom bildpanelen sitter det två ”vibratorer” som får panelen att svänga och skapa ljud. Och hur märkligt det än kan verka så låter det otroligt bra!

Sony-skärmen utmärker sig med kristallklart och fylligt ljud, och det bästa av allt är att det kommer rakt ut från skärmen. Det ger en mycket exakt koppling mellan vad man ser och vad man hör, och bidrar faktiskt till bättre talförståelse.

Dialogen mellan vardags-superhjälten Luke Cage och hans nemesis Cottonmouth (Marvel’s Luke Cage på Netflix) är förförande krispig och närvarande. Detsamma kan sägas om Breaking Bad, Better Call Saul och andra serier där dialogen spelar en extra viktig roll för handlingen.

Sonys inbyggda ljudlösning är ingen direkt något substitut för en dyr fullblods-soundbar med Atmos-surroundljud – men den går att leva med. Det säger vi inte ofta!

Slutsats

Sonys billigaste 2019-OLED är utan tvekan en väldigt läcker TV. Här får du superstark bildkvalitet med alla superlativ vi förknippar med OLED, plus stram estetik och fin byggkvalitet. Användarvänligheten finns också på plats genom Android TV och bra anslutningar (fast minus i kanten för en tråkig fjärrkontroll). Men den största ljusglimten med Sony-TV:n är ljudet. AG8 tillhör en exklusiv skara TV-apparater där vi faktiskt kan säga att vi är nöjda med de inbyggda högtalarna. Det gör Sony AG8 till ett intressant alternativ för dig som vill ha bästa möjliga bild och ljud, utan massa krimskrams och sladdar.

picture1 picture2 picture3 picture4 picture5 picture6
<
>
Karakter
Sony KD-55AG8

Ljud & Bild tycker

Sony AG8 har en knivskarp bildkvalitet med en beckmörk svärta. Dessutom är den en av få TV-apparater som kan skryta med ett oerhört bra ljud som kommer rakt ut ur TV-skärmen. Sony-skärmen har inte lika stark kontrast som en del av konkurrenterna. Användarvänligheten lider lite av den antikvariska fjärrkontrollen.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Färgsprakande underhållning

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

Rulla till toppen