annons

test:
Sony KD-65AF8

Mer av allt bra

Sony följer upp förra årets OLED-triumf med en läcker highend-modell. Men har Bravia AF8 det som krävs för att lägga beslag på TV-tronen i år också?

Den knappt synliga sockeln gör att Bravia AF8 svävar bara ett par millimeter ovanför TV-bänken.
Sony KD-65AF8
annons
annons
Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

2017 markerade på allvar Sonys inträde i OLED-kapplöpningen och vi snålade inte med superlativen när vi testade toppmodellen KD-65A1. Tack vare banbrytande bild och ljud gjorde sig debutanten väl förtjänt av titeln ”Årets bästa TV” i highend-klassen. Men utvecklingen står aldrig stilla och många har nog varit nyfikna på vad Sony skulle kunna trolla fram i år!

När vi spolar fram till 2018 har Sony valt att behålla A1 i sortimentet ett tag till. Den får däremot sällskap av en alternativ modell, med motsvarande bild och ljud – men annorlunda design: nya Bravia AF8.

Bravia AF8

De viktigaste skillnaderna mellan förra årets A1-modell och nya AF8 ligger i utseendet. A1 har en snedställd tillbakalutad staffli-design medan AF8 står rakt upp och ner som en vanlig TV. Baksidan är tunnare och bättre anpassad för väggmontering, så AF8 kan hängas upp utan att sticka ut för mycket. Eller så kan man använda bänkstativet som ingår, som bara lyfter upp skärmen ett par millimeter ovanför bänkskivan.

Nedersta delen av TV:n är lite tjockare än resten eftersom den innehåller anslutningar, strömförsörjning och bashögtalare. Sony har för övrigt fortsatt med den avancerade ”Acoustic Surface”-tekniken där själva skärmytan fungerar som högtalarmembran.

Den här kombinationen bidrar till att ge AF8 ett mer ordinärt utseende, men vi tycker också att den är mer flexibel. Om du väljer att hänga den på väggen och nöjer dig med det inbyggda ljudet får du en väldigt läcker och diskret installation.

Användning och finesser

annons

Det har inte hänt så mycket på smart-fronten sedan sist. Bravia 65AF8 kör samma Android 7.0-plattform som en mängd andra konkurrenter, och väntar precis som de på uppdateringar från Google. En av de mest efterlängtade finesserna är röststyrning med hjälp av tjänster som Google Assistant.

annons

Sony har inte heller sett något behov av att uppdatera fjärrkontrollen, som enligt vår åsikt börjar bli lite till åren. Här finns många knappar som du sällan kommer att använda, och det är inte alltid lika logiskt vilken menyknapp du ska trycka på för att komma dit du vill. Detta är en IR-baserad fjärrkontroll som måste pekas direkt mot TV:n, där sensorn sitter monterad i nederkant. Det hände flera gånger under testet att vi var tvungna att upprepa tryckningen eftersom TV:n inte reagerade på det första kommandot.

Apropå tryckning: precis som sig bör har PlayStation-tillverkaren sett till att det finns ett särskilt spelläge för de som är ihärdiga spelfantaster och vill ha så kort fördröjning som möjligt. Vi uppmätte Bravia AF8 till ungefär 30 millisekunder (1080p) med vår Leo Bodnar-mätare. Det är godkänt, men långt ifrån rekord på dagens marknad. Input Lag påstås vara något lägre i 4K-läge, men det kunde vi tyvärr inte mäta.

(Foto: Tillverkare)

Bildkvalitet

De som funderar på en TV i highend-klassen gör det nog allra mest för bildkvalitetens skull. 65AF8 är fullproppad med en OLED-panel av hög kvalitet från LG Display, plus Sonys grymmaste bildprocessor hittills: ”X1 Extreme”. Men eftersom AF8 bygger på exakt samma tekniska plattform som A1 handlar det om förra årets panel och processor snarare än något helt nytt och banbrytande.

annons

Bravia AF8 levererar – ungefär som förväntat – en bildkvalitet som är snudd på identisk med Bravia A1. För det första har Sony-skärmen en fantastisk svärta och kan vara svart som natten när handlingen kräver det. En mörk och mystisk Netflix-serie som Stranger Things är som skapt för att ses på en OLED-skärm! Sony visar hur det ska gå till. Känslan av djup och dynamik är helt suverän – även om man jämför med potenta LCD-konkurrenter som Samsung-flaggskeppet QE65Q9FN eller Sonys egen 65XF9005-LCD med LED-bakbelysning. Till och med när vi tittar på Sonys OLED i ett fullständigt mörklagt rum är det omöjligt att se några tecken på ”tomgångsljus” från panelen. Det känns som om handlingen på skärmen materialiseras framför oss, livs levande!

OLED-panelen ska givetvis ha mycket av äran för den imponerande kontrasten, men Sonys egen bildbehandling har också ett finger med i spelet. Bravia AF8 lyckas gräva fram detaljer i mörka områden som går förlorade hos en del av konkurrenterna. Färgerna är mycket exakta och skärpan är sublim – även i rörelser.

I dessa fotbolls-VM-tider är det naturligt att titta på hur AF8 klarar av sport, och den har verkligen ingen dålig bollkänsla. Sony-skärmen har inga problem med att följa bollen och den panorerar över gräsplanen utan uppbrytningar, ryckningar eller brus. Dessutom har den som de flesta OLED-skärmar en mycket bred betraktningsvinkel. Absolut en av de bästa skärmarna som finns att se fotboll på!

(Foto: Tillverkare)

Hur är det med HDR?

När det gäller ljusstyrka är det uppenbart att Sony har en lite annan bildfilosofi än LG. Bredvid AF8 ställde vi en splitter ny LG OLED65C8 och det är ingen tvekan om att LG-skärmen har märkbart mer tryck och glöd i ljusa områden. Det syns tydligt i scener med mycket solsken, lampor, eldslågor och andra ”highlight”-effekter. Sony-skärmen kan inte heller mäta sig med de starkaste LED-skärmarna när det gäller ljusstyrka.

Bravia AF8 fick nyligen en efterlängtad uppdatering med stöd för det populära Dolby Vision HDR-formatet, som ger ett något större och mer varierat dynamikomfång om innehållet stöder det. I första hand är det bara genom inbyggda appar som Netflix som vi får glädje av Dolby – externa enheter som Blu-ray och Apple kräver en särskild uppdatering. Bildkvaliteten får ett märkbart lyft med Dolby aktiverat, men vi får inte samma ”wow”-känsla från Sony-skärmen som vad LG OLED C8 är kapabel till.

Tillfällig inbränning?

Inbränning på OLED-skärmar har varit ett hett ämne på sistone. I likhet med plasmaskärmarna för några år sedan kan det hända att ljusa, statiska föremål som kanalloggor, menyer eller textremsor hänger kvar som synliga märken eller skuggor på skärmen. Det handlar främst om tillfällig inbränning som försvinner efter en kort stund. Under testet av Bravia AF8 upplevde vi att vissa typer av innehåll (speciellt mätfönster som användes under kalibreringen) förblev synliga ett tag efteråt. Men det försvann när vi startade om TV:n och var inte särskilt irriterande – men värt att nämna. Vi har inte upplevt några liknande tendenser på LCD-LED-skärmar.

Kalibrering

Att kalibrera Bravia KD-65AF8 är en relativt enkel historia eftersom Sony-skärmen inte har något avancerat kalibreringssystem/CMS – bara 10-punkters vitbalans. Det betydde att vi inte kunde rätta till de relativt små avvikelserna i färgbalans (särskilt en aning i magenta). Sony-skärmen har däremot en bra färgavkodare som ger fina resultat så som den kommer från fabrik. Färgpunkterna ligger där de ska, utan större avvikelser.

X1 Extreme-bildprocessorn har kanske den bästa bildbehandlingen i branschen. Att vi skriver ”kanske” beror på att det har dykt upp nya konkurrenter sedan sist. Dessutom har Sony själva antytt att det kommer en ”X1 Ultimate”-bildprocessor som troligtvis kommer att hamn i en ny flaggskeppsmodell förr eller senare.

Precis som föregångaren A1 har KD-65AF8 inte den mest imponerande ljusstyrkan. Där LG-konkurrenten kan leverera uppemot 800 nits med full styrka så får Sony-skärmen nöja sig med runt 650 nits, och lite mindre sprutt i de ljusaste nyanserna.

Ljudkvalitet

I Bravia AF8:s fall fungerar faktiskt själva TV-skärmen som en högtalare. Sony använder sig nämligen av små ”aktivatorer” för att få bildpanelen att vibrera i takt med ljudsignalen, plus en konventionell subwoofer på baksidan. Den här lösningen har också fördelen att bilden och ljudet kommer från exakt samma punkt, vilket ger bättre sammanhållning och ”synk” mellan vad man ser och hör. Det låter förvånansvärt bra. Ljudet är fullt, klart och distinkt – tillräckligt bra för att klara sig utan en separat soundbar.

Den knappt synliga sockeln gör att Bravia AF8 svävar bara ett par millimeter ovanför TV-bänken.

Slutsats

Sonys nya OLED-TV i AF8-serien kommer väldigt nära den kritikerrosade A1 OLED och är mest av allt ett komplement till den populära highend-modellen. Med sin supersmala konstruktion och osynliga högtalare är AF8 ett bra alternativ för dig som vill ha samma höga bild- och ljudprestanda men föredrar en mer avskalad design. KD-65AF8 har klassens kanske bästa ljudsystem och bildkvaliteten den serverar är bitvis helt extrem! Den verkar dock lite för lik förra årets A1-modell för att vara en solklar favorit, men är absolut värd en rekommendation. Vi är däremot nyfikna på om inte Sony kommer att plocka fram en ”AF9” eller någon liknande referens-TV ur hatten längre fram under säsongen …

Storlek/typ: 65-tums 4K OLED Upplösning: 3840x2160 (4K Ultra HD) Operativsystem: Android 7.0 Ingångar: 4 HDMI, 3 USB Utgångar: Optisk digital ljudutgång HDR: HDR10, Dolby Vision (kommer) Webb: sony.sePris: 38 000 kr
PlusBravia AF8 har en suverän svärta och ett fenomenalt djupperspektiv. I kombination med fin skärpa och mjuka rörelser är man garanterad en bildupplevelse av highend-klass.
MinusSony-skärmen saknar lite ljusstyrka jämfört med de allra starkaste OLED-skärmarna.
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Läs också

  Vilken Samsung-TV är det bästa köpet?

  Vilken Samsung-TV är det bästa köpet?

  Stortest: Samsung QLED 4K TV
  Vilken Samsung-TV är det bästa köpet? Vi testar oss igenom djungeln av QLED-skärmar!
  Samsung QE65Q85R

  Samsung QE65Q85R

  25 000
  Q85R är en otroligt välutrustad TV som verkligen flåsar flaggskeppsmodellen Q90R i nacken – till ett betydligt lägre pris!
  Samsung QE65Q82R

  Samsung QE65Q82R

  28 000
  Trött på spegelblanka TV-skärmar? Med Samsung Q82R är det som att stirra in i ett svart hål!
  Samsung QE65Q60R

  Samsung QE65Q60R

  17 000
  Samsung Q60R är den billigaste modellen i Samsungs QLED-universum. En prisvärd och välutrustad TV, men som saknar toppmodellens fantastiska kontrast.
  Samsung UE65RU8005

  Samsung UE65RU8005

  16 000
  RU8005 är Samsungs bästa ”vanliga” LCD-TV, innan man tar steget upp till QLED.
  Sony KD-55AG8

  Sony KD-55AG8

  19 990
  OLED med dolda talanger
  Sonys nya OLED-TV kan skryta med otroligt fin bildkvalitet, men det bästa av allt är ljudet ...
  LG OLED55B9

  LG OLED55B9

  20 000
  Här börjar OLED
  LG:s billigaste OLED-modell ger fenomenal bildkvalitet till ett mycket överkomligt pris. Den är så bra att konkurrenterna darrar på manschetten!
  Panasonic TX-65GZ2000E

  Panasonic TX-65GZ2000E

  50 000
  Här är TV:n du ska köpa om du har ett passionerat intresse för film!
  Panasonics bästa OLED-TV är gnistrande bra. En TV för de riktiga finsmakarna!
  Panasonic TX-75GX942E

  Panasonic TX-75GX942E

  38 000
  Enorm TV för de kräsna
  Årets största TV från Panasonic serverar en gnistrande bildkvalitet.
  Samsung The Frame QE49LS03 (2019)

  Samsung The Frame QE49LS03 (2019)

  15 000
  Konstutställning på väggen
  Samsungs superläckra tavel-TV The Frame är tillbaka i turboladdad QLED-version. Det har gett bildkvaliteten ett rejält lyft!
  Sony KD-65XG8096

  Sony KD-65XG8096

  14 000
  Bra på det mesta
  Sony XG8096 är en bra allround-TV med många viktiga funktioner som Android och HDR-video till ett rimligt pris.
  65-tums TV

  65-tums TV

  Äkta storskärmar till mini-pris
  En stor TV med bra bild behöver inte kosta en förmögenhet: vårt test visar att du nu kan få en stor och bra TV med få kompromisser för strax över 10 000 kronor!
  LG 65UM7510

  LG 65UM7510

  13 500
  I skuggan av OLED?
  Den här storskärmen från LG är lättskött och har läcker design, men bildkvaliteten hämmas av dålig kontrast.
  Samsung UE65RU7475

  Samsung UE65RU7475

  13 000
  Bästa totalupplevelsen
  Samsungs 7475-serie har läcker design, bra skötsel och framför allt testets snyggaste bild.
  TCL 65EP685

  TCL 65EP685

  11 000
  Prispressare från TCL
  TCL erbjuder en fullspäckad LCD-TV till ett riktigt bra pris.
  Philips ”The One” 65PUS7354/12

  Philips ”The One” 65PUS7354/12

  14 000
  Komplett paket från Philips
  I den här modellen har Philips helgarderat sig och bockat av hela utrustningslistan. Resultatet har de gett det självsäkra namnet ”The One” – helt enkelt den TV man ska ha!