annonse
annonse
annonse

test: Sony KD-65AF8

Sony KD-65AF8
Sony KD-65AF8

Mer av allt bra

Sony följer upp förra årets OLED-triumf med en läcker highend-modell. Men har Bravia AF8 det som krävs för att lägga beslag på TV-tronen i år också?

Plus
Bravia AF8 har en suverän svärta och ett fenomenalt djupperspektiv. I kombination med fin skärpa och mjuka rörelser är man garanterad en bildupplevelse av highend-klass.
Minus
Sony-skärmen saknar lite ljusstyrka jämfört med de allra starkaste OLED-skärmarna.

2017 markerade på allvar Sonys inträde i OLED-kapplöpningen och vi snålade inte med superlativen när vi testade toppmodellen KD-65A1. Tack vare banbrytande bild och ljud gjorde sig debutanten väl förtjänt av titeln ”Årets bästa TV” i highend-klassen. Men utvecklingen står aldrig stilla och många har nog varit nyfikna på vad Sony skulle kunna trolla fram i år!

När vi spolar fram till 2018 har Sony valt att behålla A1 i sortimentet ett tag till. Den får däremot sällskap av en alternativ modell, med motsvarande bild och ljud – men annorlunda design: nya Bravia AF8.

Bravia AF8

De viktigaste skillnaderna mellan förra årets A1-modell och nya AF8 ligger i utseendet. A1 har en snedställd tillbakalutad staffli-design medan AF8 står rakt upp och ner som en vanlig TV. Baksidan är tunnare och bättre anpassad för väggmontering, så AF8 kan hängas upp utan att sticka ut för mycket. Eller så kan man använda bänkstativet som ingår, som bara lyfter upp skärmen ett par millimeter ovanför bänkskivan.

Nedersta delen av TV:n är lite tjockare än resten eftersom den innehåller anslutningar, strömförsörjning och bashögtalare. Sony har för övrigt fortsatt med den avancerade ”Acoustic Surface”-tekniken där själva skärmytan fungerar som högtalarmembran.

Den här kombinationen bidrar till att ge AF8 ett mer ordinärt utseende, men vi tycker också att den är mer flexibel. Om du väljer att hänga den på väggen och nöjer dig med det inbyggda ljudet får du en väldigt läcker och diskret installation.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Användning och finesser

Det har inte hänt så mycket på smart-fronten sedan sist. Bravia 65AF8 kör samma Android 7.0-plattform som en mängd andra konkurrenter, och väntar precis som de på uppdateringar från Google. En av de mest efterlängtade finesserna är röststyrning med hjälp av tjänster som Google Assistant.

Sony har inte heller sett något behov av att uppdatera fjärrkontrollen, som enligt vår åsikt börjar bli lite till åren. Här finns många knappar som du sällan kommer att använda, och det är inte alltid lika logiskt vilken menyknapp du ska trycka på för att komma dit du vill. Detta är en IR-baserad fjärrkontroll som måste pekas direkt mot TV:n, där sensorn sitter monterad i nederkant. Det hände flera gånger under testet att vi var tvungna att upprepa tryckningen eftersom TV:n inte reagerade på det första kommandot.

Apropå tryckning: precis som sig bör har PlayStation-tillverkaren sett till att det finns ett särskilt spelläge för de som är ihärdiga spelfantaster och vill ha så kort fördröjning som möjligt. Vi uppmätte Bravia AF8 till ungefär 30 millisekunder (1080p) med vår Leo Bodnar-mätare. Det är godkänt, men långt ifrån rekord på dagens marknad. Input Lag påstås vara något lägre i 4K-läge, men det kunde vi tyvärr inte mäta.

(Foto: Tillverkare)

Bildkvalitet

De som funderar på en TV i highend-klassen gör det nog allra mest för bildkvalitetens skull. 65AF8 är fullproppad med en OLED-panel av hög kvalitet från LG Display, plus Sonys grymmaste bildprocessor hittills: ”X1 Extreme”. Men eftersom AF8 bygger på exakt samma tekniska plattform som A1 handlar det om förra årets panel och processor snarare än något helt nytt och banbrytande.

Bravia AF8 levererar – ungefär som förväntat – en bildkvalitet som är snudd på identisk med Bravia A1. För det första har Sony-skärmen en fantastisk svärta och kan vara svart som natten när handlingen kräver det. En mörk och mystisk Netflix-serie som Stranger Things är som skapt för att ses på en OLED-skärm! Sony visar hur det ska gå till. Känslan av djup och dynamik är helt suverän – även om man jämför med potenta LCD-konkurrenter som Samsung-flaggskeppet QE65Q9FN eller Sonys egen 65XF9005-LCD med LED-bakbelysning. Till och med när vi tittar på Sonys OLED i ett fullständigt mörklagt rum är det omöjligt att se några tecken på ”tomgångsljus” från panelen. Det känns som om handlingen på skärmen materialiseras framför oss, livs levande!

OLED-panelen ska givetvis ha mycket av äran för den imponerande kontrasten, men Sonys egen bildbehandling har också ett finger med i spelet. Bravia AF8 lyckas gräva fram detaljer i mörka områden som går förlorade hos en del av konkurrenterna. Färgerna är mycket exakta och skärpan är sublim – även i rörelser.

I dessa fotbolls-VM-tider är det naturligt att titta på hur AF8 klarar av sport, och den har verkligen ingen dålig bollkänsla. Sony-skärmen har inga problem med att följa bollen och den panorerar över gräsplanen utan uppbrytningar, ryckningar eller brus. Dessutom har den som de flesta OLED-skärmar en mycket bred betraktningsvinkel. Absolut en av de bästa skärmarna som finns att se fotboll på!

(Foto: Tillverkare)

Hur är det med HDR?

När det gäller ljusstyrka är det uppenbart att Sony har en lite annan bildfilosofi än LG. Bredvid AF8 ställde vi en splitter ny LG OLED65C8 och det är ingen tvekan om att LG-skärmen har märkbart mer tryck och glöd i ljusa områden. Det syns tydligt i scener med mycket solsken, lampor, eldslågor och andra ”highlight”-effekter. Sony-skärmen kan inte heller mäta sig med de starkaste LED-skärmarna när det gäller ljusstyrka.

Bravia AF8 fick nyligen en efterlängtad uppdatering med stöd för det populära Dolby Vision HDR-formatet, som ger ett något större och mer varierat dynamikomfång om innehållet stöder det. I första hand är det bara genom inbyggda appar som Netflix som vi får glädje av Dolby – externa enheter som Blu-ray och Apple kräver en särskild uppdatering. Bildkvaliteten får ett märkbart lyft med Dolby aktiverat, men vi får inte samma ”wow”-känsla från Sony-skärmen som vad LG OLED C8 är kapabel till.

Tillfällig inbränning?

Inbränning på OLED-skärmar har varit ett hett ämne på sistone. I likhet med plasmaskärmarna för några år sedan kan det hända att ljusa, statiska föremål som kanalloggor, menyer eller textremsor hänger kvar som synliga märken eller skuggor på skärmen. Det handlar främst om tillfällig inbränning som försvinner efter en kort stund. Under testet av Bravia AF8 upplevde vi att vissa typer av innehåll (speciellt mätfönster som användes under kalibreringen) förblev synliga ett tag efteråt. Men det försvann när vi startade om TV:n och var inte särskilt irriterande – men värt att nämna. Vi har inte upplevt några liknande tendenser på LCD-LED-skärmar.

Kalibrering

Att kalibrera Bravia KD-65AF8 är en relativt enkel historia eftersom Sony-skärmen inte har något avancerat kalibreringssystem/CMS – bara 10-punkters vitbalans. Det betydde att vi inte kunde rätta till de relativt små avvikelserna i färgbalans (särskilt en aning i magenta). Sony-skärmen har däremot en bra färgavkodare som ger fina resultat så som den kommer från fabrik. Färgpunkterna ligger där de ska, utan större avvikelser.

X1 Extreme-bildprocessorn har kanske den bästa bildbehandlingen i branschen. Att vi skriver ”kanske” beror på att det har dykt upp nya konkurrenter sedan sist. Dessutom har Sony själva antytt att det kommer en ”X1 Ultimate”-bildprocessor som troligtvis kommer att hamn i en ny flaggskeppsmodell förr eller senare.

Precis som föregångaren A1 har KD-65AF8 inte den mest imponerande ljusstyrkan. Där LG-konkurrenten kan leverera uppemot 800 nits med full styrka så får Sony-skärmen nöja sig med runt 650 nits, och lite mindre sprutt i de ljusaste nyanserna.

Ljudkvalitet

I Bravia AF8:s fall fungerar faktiskt själva TV-skärmen som en högtalare. Sony använder sig nämligen av små ”aktivatorer” för att få bildpanelen att vibrera i takt med ljudsignalen, plus en konventionell subwoofer på baksidan. Den här lösningen har också fördelen att bilden och ljudet kommer från exakt samma punkt, vilket ger bättre sammanhållning och ”synk” mellan vad man ser och hör. Det låter förvånansvärt bra. Ljudet är fullt, klart och distinkt – tillräckligt bra för att klara sig utan en separat soundbar.

Den knappt synliga sockeln gör att Bravia AF8 svävar bara ett par millimeter ovanför TV-bänken.

Slutsats

Sonys nya OLED-TV i AF8-serien kommer väldigt nära den kritikerrosade A1 OLED och är mest av allt ett komplement till den populära highend-modellen. Med sin supersmala konstruktion och osynliga högtalare är AF8 ett bra alternativ för dig som vill ha samma höga bild- och ljudprestanda men föredrar en mer avskalad design. KD-65AF8 har klassens kanske bästa ljudsystem och bildkvaliteten den serverar är bitvis helt extrem! Den verkar dock lite för lik förra årets A1-modell för att vara en solklar favorit, men är absolut värd en rekommendation. Vi är däremot nyfikna på om inte Sony kommer att plocka fram en ”AF9” eller någon liknande referens-TV ur hatten längre fram under säsongen …

Bästa pris på Sony KD-65AF8
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Storlek/typ: 65-tums 4K OLED

Upplösning: 3840×2160 (4K Ultra HD)

Operativsystem: Android 7.0

Ingångar: 4 HDMI, 3 USB

Utgångar: Optisk digital ljudutgång

HDR: HDR10, Dolby Vision (kommer)

Webb: sony.se

Pris: 38 000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Audio Pro A40
Exklusivt och exceptionellt

Jubileums-högtalaren Audio Pro A40 är ett crescendo av 40 års högtalarbyggande.

test
Nokia 8.1
Räcker ett ”Nokia”? Tja …

Nokia 8.1 är en prisvärd mellanklassmobil. Men har den något speciellt att komma med? Förutom namnet?

Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
annonse
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.