Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Sony KD-65AF8

Mer av allt bra

Sony följer upp förra årets OLED-triumf med en läcker highend-modell. Men har Bravia AF8 det som krävs för att lägga beslag på TV-tronen i år också?

Skrivet av / 2018-06-26 - 11:30
Sony KD-65AF8
Audun Hage

2017 markerade på allvar Sonys inträde i OLED-kapplöpningen och vi snålade inte med superlativen när vi testade toppmodellen KD-65A1. Tack vare banbrytande bild och ljud gjorde sig debutanten väl förtjänt av titeln ”Årets bästa TV” i highend-klassen. Men utvecklingen står aldrig stilla och många har nog varit nyfikna på vad Sony skulle kunna trolla fram i år!

När vi spolar fram till 2018 har Sony valt att behålla A1 i sortimentet ett tag till. Den får däremot sällskap av en alternativ modell, med motsvarande bild och ljud – men annorlunda design: nya Bravia AF8.

Bravia AF8

De viktigaste skillnaderna mellan förra årets A1-modell och nya AF8 ligger i utseendet. A1 har en snedställd tillbakalutad staffli-design medan AF8 står rakt upp och ner som en vanlig TV. Baksidan är tunnare och bättre anpassad för väggmontering, så AF8 kan hängas upp utan att sticka ut för mycket. Eller så kan man använda bänkstativet som ingår, som bara lyfter upp skärmen ett par millimeter ovanför bänkskivan.

Nedersta delen av TV:n är lite tjockare än resten eftersom den innehåller anslutningar, strömförsörjning och bashögtalare. Sony har för övrigt fortsatt med den avancerade ”Acoustic Surface”-tekniken där själva skärmytan fungerar som högtalarmembran.

Den här kombinationen bidrar till att ge AF8 ett mer ordinärt utseende, men vi tycker också att den är mer flexibel. Om du väljer att hänga den på väggen och nöjer dig med det inbyggda ljudet får du en väldigt läcker och diskret installation.

Användning och finesser

Det har inte hänt så mycket på smart-fronten sedan sist. Bravia 65AF8 kör samma Android 7.0-plattform som en mängd andra konkurrenter, och väntar precis som de på uppdateringar från Google. En av de mest efterlängtade finesserna är röststyrning med hjälp av tjänster som Google Assistant.

Sony har inte heller sett något behov av att uppdatera fjärrkontrollen, som enligt vår åsikt börjar bli lite till åren. Här finns många knappar som du sällan kommer att använda, och det är inte alltid lika logiskt vilken menyknapp du ska trycka på för att komma dit du vill. Detta är en IR-baserad fjärrkontroll som måste pekas direkt mot TV:n, där sensorn sitter monterad i nederkant. Det hände flera gånger under testet att vi var tvungna att upprepa tryckningen eftersom TV:n inte reagerade på det första kommandot.

Apropå tryckning: precis som sig bör har PlayStation-tillverkaren sett till att det finns ett särskilt spelläge för de som är ihärdiga spelfantaster och vill ha så kort fördröjning som möjligt. Vi uppmätte Bravia AF8 till ungefär 30 millisekunder (1080p) med vår Leo Bodnar-mätare. Det är godkänt, men långt ifrån rekord på dagens marknad. Input Lag påstås vara något lägre i 4K-läge, men det kunde vi tyvärr inte mäta.

(Foto: Tillverkare)

Bildkvalitet

De som funderar på en TV i highend-klassen gör det nog allra mest för bildkvalitetens skull. 65AF8 är fullproppad med en OLED-panel av hög kvalitet från LG Display, plus Sonys grymmaste bildprocessor hittills: ”X1 Extreme”. Men eftersom AF8 bygger på exakt samma tekniska plattform som A1 handlar det om förra årets panel och processor snarare än något helt nytt och banbrytande.

Bravia AF8 levererar – ungefär som förväntat – en bildkvalitet som är snudd på identisk med Bravia A1. För det första har Sony-skärmen en fantastisk svärta och kan vara svart som natten när handlingen kräver det. En mörk och mystisk Netflix-serie som Stranger Things är som skapt för att ses på en OLED-skärm! Sony visar hur det ska gå till. Känslan av djup och dynamik är helt suverän – även om man jämför med potenta LCD-konkurrenter som Samsung-flaggskeppet QE65Q9FN eller Sonys egen 65XF9005-LCD med LED-bakbelysning. Till och med när vi tittar på Sonys OLED i ett fullständigt mörklagt rum är det omöjligt att se några tecken på ”tomgångsljus” från panelen. Det känns som om handlingen på skärmen materialiseras framför oss, livs levande!

OLED-panelen ska givetvis ha mycket av äran för den imponerande kontrasten, men Sonys egen bildbehandling har också ett finger med i spelet. Bravia AF8 lyckas gräva fram detaljer i mörka områden som går förlorade hos en del av konkurrenterna. Färgerna är mycket exakta och skärpan är sublim – även i rörelser.

I dessa fotbolls-VM-tider är det naturligt att titta på hur AF8 klarar av sport, och den har verkligen ingen dålig bollkänsla. Sony-skärmen har inga problem med att följa bollen och den panorerar över gräsplanen utan uppbrytningar, ryckningar eller brus. Dessutom har den som de flesta OLED-skärmar en mycket bred betraktningsvinkel. Absolut en av de bästa skärmarna som finns att se fotboll på!

(Foto: Tillverkare)

Hur är det med HDR?

När det gäller ljusstyrka är det uppenbart att Sony har en lite annan bildfilosofi än LG. Bredvid AF8 ställde vi en splitter ny LG OLED65C8 och det är ingen tvekan om att LG-skärmen har märkbart mer tryck och glöd i ljusa områden. Det syns tydligt i scener med mycket solsken, lampor, eldslågor och andra ”highlight”-effekter. Sony-skärmen kan inte heller mäta sig med de starkaste LED-skärmarna när det gäller ljusstyrka.

Bravia AF8 fick nyligen en efterlängtad uppdatering med stöd för det populära Dolby Vision HDR-formatet, som ger ett något större och mer varierat dynamikomfång om innehållet stöder det. I första hand är det bara genom inbyggda appar som Netflix som vi får glädje av Dolby – externa enheter som Blu-ray och Apple kräver en särskild uppdatering. Bildkvaliteten får ett märkbart lyft med Dolby aktiverat, men vi får inte samma ”wow”-känsla från Sony-skärmen som vad LG OLED C8 är kapabel till.

Tillfällig inbränning?

Inbränning på OLED-skärmar har varit ett hett ämne på sistone. I likhet med plasmaskärmarna för några år sedan kan det hända att ljusa, statiska föremål som kanalloggor, menyer eller textremsor hänger kvar som synliga märken eller skuggor på skärmen. Det handlar främst om tillfällig inbränning som försvinner efter en kort stund. Under testet av Bravia AF8 upplevde vi att vissa typer av innehåll (speciellt mätfönster som användes under kalibreringen) förblev synliga ett tag efteråt. Men det försvann när vi startade om TV:n och var inte särskilt irriterande – men värt att nämna. Vi har inte upplevt några liknande tendenser på LCD-LED-skärmar.

Kalibrering

Att kalibrera Bravia KD-65AF8 är en relativt enkel historia eftersom Sony-skärmen inte har något avancerat kalibreringssystem/CMS – bara 10-punkters vitbalans. Det betydde att vi inte kunde rätta till de relativt små avvikelserna i färgbalans (särskilt en aning i magenta). Sony-skärmen har däremot en bra färgavkodare som ger fina resultat så som den kommer från fabrik. Färgpunkterna ligger där de ska, utan större avvikelser.

X1 Extreme-bildprocessorn har kanske den bästa bildbehandlingen i branschen. Att vi skriver ”kanske” beror på att det har dykt upp nya konkurrenter sedan sist. Dessutom har Sony själva antytt att det kommer en ”X1 Ultimate”-bildprocessor som troligtvis kommer att hamn i en ny flaggskeppsmodell förr eller senare.

Precis som föregångaren A1 har KD-65AF8 inte den mest imponerande ljusstyrkan. Där LG-konkurrenten kan leverera uppemot 800 nits med full styrka så får Sony-skärmen nöja sig med runt 650 nits, och lite mindre sprutt i de ljusaste nyanserna.

Ljudkvalitet

I Bravia AF8:s fall fungerar faktiskt själva TV-skärmen som en högtalare. Sony använder sig nämligen av små ”aktivatorer” för att få bildpanelen att vibrera i takt med ljudsignalen, plus en konventionell subwoofer på baksidan. Den här lösningen har också fördelen att bilden och ljudet kommer från exakt samma punkt, vilket ger bättre sammanhållning och ”synk” mellan vad man ser och hör. Det låter förvånansvärt bra. Ljudet är fullt, klart och distinkt – tillräckligt bra för att klara sig utan en separat soundbar.

Den knappt synliga sockeln gör att Bravia AF8 svävar bara ett par millimeter ovanför TV-bänken.

Slutsats

Sonys nya OLED-TV i AF8-serien kommer väldigt nära den kritikerrosade A1 OLED och är mest av allt ett komplement till den populära highend-modellen. Med sin supersmala konstruktion och osynliga högtalare är AF8 ett bra alternativ för dig som vill ha samma höga bild- och ljudprestanda men föredrar en mer avskalad design. KD-65AF8 har klassens kanske bästa ljudsystem och bildkvaliteten den serverar är bitvis helt extrem! Den verkar dock lite för lik förra årets A1-modell för att vara en solklar favorit, men är absolut värd en rekommendation. Vi är däremot nyfikna på om inte Sony kommer att plocka fram en ”AF9” eller någon liknande referens-TV ur hatten längre fram under säsongen …

Karakter
Sony KD-65AF8

Ljud & Bild tycker

Bravia AF8 har en suverän svärta och ett fenomenalt djupperspektiv. I kombination med fin skärpa och mjuka rörelser är man garanterad en bildupplevelse av highend-klass. Sony-skärmen saknar lite ljusstyrka jämfört med de allra starkaste OLED-skärmarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Ljud & Bild
Rulla till toppen