Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Sony KD-65AG9

Behöver mer krut!

Sonys bästa OLED-TV imponerar med saftig bild och bra ljud – men missar lite med HDR-känslan.

Av / 2019-07-05 - 15:50
Sony KD-65AG9
Audun Hage

Master-serien är tilltalsnamnet på Sonys allra hetaste produkter, där prestanda är i fokus och priset kommer i andra hand. Vi har fortfarande testet av 8K-skärmen KD-85ZG9 färskt i minnet och den var så skarp och kontrastrik att bilden nästan brände sig fast permanent på näthinnan! Tyvärr bränner den även ett stort hål i finanserna – om du inte har ärvt en förmögenhet eller är magnat, förstås.

OLED-skärmen KD-65AG9 är den aningen mer förnuftiga medlemmen i Master-familjen. Här är LCD-tekniken utbytt mot OLED, vilket innebär vissa fördelar för bilden, plus en betydligt smalare form och prislapp. Å andra sidan får du klara dig utan 8K-upplösning och en skärm lika stor som en ladugårdsdörr (även om den faktiskt finns i upp till 77 tum). Kanske går det att få det bästa av två världar?

Design

Årets modell KD-65AG9 är en tunn och stilig TV – betydligt mindre omfångsrik än Sonys första OLED-TV (KD-65A1). Bildpanelen tycks vila direkt på TV-bänken, med bara en liten flik av foten som synligt stöd. Det bidrar till ett minimalistiskt och modernt uttryck som går hand i hand med OLED-tekniken.

Att låta TV-skärmen vila direkt mot underlaget som Sony har gjort här ger ett väldigt sömlöst intryck. Men nackdelen är uppenbar: en eventuell soundbar-högtalare som läggs framför kommer att täcka bilden längst ner. Om du vill ha en soundbar så måste den därför monteras ovanför eller under skärmen. Sony har dock löst detta genom att erbjuda ett inbyggt ljud av det mer potenta slaget (Acoustic Surface-teknik, som sänder ut ett kraftfullt ljud direkt från skärmen). Alternativt kan du välja att väggmontera TV:n – utan den klumpiga staffli-foten passar AG9 bättre till det än tidigare Sony-modeller.

Sony KD-65AG9 har en tunn och läcker design, där skärmen och sockeln nästan sitter ihop med bänken under. Foto: Sony

Användning och finesser

Sony är en långvarig Android-anhängare och AG9 är inget undantag. Den kommer laddad med version 8.0 av Android-operativsystemet som har fått en hel radda användarvänliga förbättringar. För det första har menyerna blivit mycket mer överskådliga och bättre anpassade för dagens tittarvanor där TV-kanaler lever sida vid sida med strömningstjänster. Sony har också lagt sina egna TV-inställningar lätt tillgängliga på en snabbmeny.

De fyra HDMI-ingångarna är av typen 2.0, inte den senaste 2.1-versionen som LG:s nya OLED-skärmar kan skryta med. Det har ingen betydelse här och nu, men kan innebära begränsningar för framtida spelkonsoler som använder högre bildfrekvens (till exempel PlayStation 5 som förväntas hantera 4K-upplösning med upp till 120 bilder per sekund).

KD-65AG9 levereras också med Sonys uppgraderade premium-fjärrkontroll i borstad metall. Funktionaliteten är mycket snarlik tidigare modeller men ergonomin, den taktila känslan av knapparna och så vidare, är milsvida bättre än den gamla ”tegelstenen” och känns mer passande till en TV i den här prisklassen.

Precis som de flesta Android-skärmar har Sony ett bra app-utbud och AG9 känns också otroligt snabb att använda. Nytt för i år är stöd för AirPlay 2, vilket innebär att du även kan visa innehåll från Apple-enheter (inklusive video och streaming) på Sony-skärmen.

AG9 kan skryta med ett särskilt gaming-läge, med en fördröjning på strax över 20 millisekunder. Det är inte lika lågt som LG:s C9- och E9-modeller, men ändå definitivt en duglig TV för att spela PlayStation på.

Bildkvalitet

På bildfronten är KD-65AG9 fullspäckad med de senaste av Sonys innovationer, inklusive den nya videoprocessorn X1 Ultimate. Processorn spelar en viktig roll på OLED-skärmar: eftersom bildpanelen nästan är identisk från alla tillverkare är det just i ”bildmotorn” som de kan göra någon riktig skillnad. LG har sin egen Alpha 9-processor, Philips har sin P5 och Sony sin egen X1 Ultimate med tillhörande bildbehandling, som är den grymmaste processorn på marknaden.

Första intrycket av KD-65AG9 är också att den får allt bildmaterial att se ypperligt ut. Vi började testa med gamla inspelningar från vår Canal Digital OnePlace PVR-box. Här är det tydligt att även ganska så komprimerade HD- och SD-inspelningar får ett rejält lyft.

KD-65AG9 hanterar uppskalning och brusreducering på ett mästerligt sätt. Dessutom är den en av de allra bästa TV-apparaterna vi har sett när det gäller rörelser. Champions League-matcher ser otroligt smidiga och sömlösa ut. Sonys Motionflow-interpolering lyckas väl med att skilja på kameraförflyttningar och rörelser på planen och undviker att allt ser konstlat ut. På samma gång hinner den följa snabba kamerapanoreringar utan att bilden bryts upp. Vi tror att vi kanske har hittat vår nya favoritskärm för sport!

Med filmer och TV-serier är det många som föredrar att stänga av all extra bildbehandling för att på så sätt få en mer puritansk bild som är trogen mot originalet. Även här är Sony i sitt esse med ett mycket exakt Film-läge. Den har också ett särskilt Netflix-kalibrerat läge som optimerar bilden när du tittar på filmer och serier på den populära streamingtjänsten.

Kontrast- och färgåtergivningen är mycket exakt, det finns ytterst lite att sätta fingret på. Sony AG9 har en väldigt neutral färgpalett i filmläget, utan tecken på synliga färgövergångar eller annat som kan förhindra en levande bildupplevelse. Som de flesta OLED-skärmar har Sonyn en fenomenal svärta, men det är inte så att allt är svart som natten – även de små, mörkgråa detaljerna i mörka scener framträder tydligt, utan tendenser till ”black crush”. Betraktningsvinkeln är som vanligt med OLED helt oklanderlig. Men vänta lite nu … ser inte bilden lite tam ut också?

Jo, mycket riktigt. Även om Sony-skärmen har en imponerande svärta och bra kontrast så finns det ingenting som säger ”bang!”. Speciellt när det gäller modern HDR-video (High Dynamic Range) är det tydligt att det saknas lite krut jämfört med de allra bästa.

Begränsad ljusstyrka har länge varit OLED-teknikens akilleshäl, den bör därför inte komma som någon större överraskning – men faktum är att AG9 är lite svagare än vad vi hade förväntat oss. Jämfört med LG:s egen E9 är det uppenbart att Sony har valt en något annorlunda bildfilosofi, med tonvikt på mikrodetaljer snarare än ”makrodynamik”. Det går ut över intensiteten i ljusa scener. I vanligt SD-innehåll är detta inget större problem, men på krävande scener i HDR-kvalitet blir det tydligare. Även om båda TV-apparaterna stöder Dolby Vision är det ingen tvekan om att ärkerivalen från LG (OLED65E9) i praktiken är ljusare och mer kontrastrik, med märkbart mer tryck och liv i de ljusa områdena. Solskenet lyser starkare, eldslågor glöder mer – allt ser snäppet mer levande ut på LG-skärmen. Sony får naturligtvis även se sig besegrad av QLED-modeller som Samsungs QE65Q90R på det här området.

Ljudkvalitet

KD-65AG9 använder Sonys vid det här laget kända Acoustic Surface-teknik, där själva OLED-panelen fungerar som högtalare. Eller rättare sagt: det sitter speciella högtalarelement (aktuatorer) bakom skärmen som får bildpanelen att vibrera och på sätt skapa ljud. AG9 har nya, ovala aktuatorer till vänster och höger stereokanal. Dessutom har den två vanliga högtalarelement på baksidan som tar hand om basregistret.

Sonys okonventionella högtalarlösning kan verka udda, men den fungerar otroligt bra i praktiken. Ljudet från KD-65AG9 är kraftfullt, dynamiskt och fylligt. Både dialoger och ljudeffekter är spröda och klara, och det bästa av allt är att de verkar komma rakt ut ur skärmen! Detta bidrar till en ovanligt bra koordination mellan ljudet och handlingen. Den visuella och akustiska bilden stämmer bättre överens hos Sony än de gör i många andra TV-apparater, och det innebär att KD-65AG9 faktiskt klarar sig utmärkt utan soundbar.

Slutsats

Sony KD-65AG9 placerar sig välförtjänt i highend-klassen, med både bild och ljud av toppkvalitet – vilket i sig är en sällsynt kombination. Rent bildmässigt finns det väldigt lite att klaga på, den är väldigt bra med allt TV-innehåll. Sony-skärmen ser bland annat extremt bra ut med sport. Däremot är den en lite besvikelse med modernt 4K HDR-innehåll: ljusstyrkan är märkbart svagare än hos de svåraste konkurrenterna. Sonys flaggskepps-OLED kan å andra sidan skryta med ett oerhört potent inbyggt ljud, vilket gör att man slipper utgiften för en soundbar-högtalare – och är dessutom en läcker och minimalistisk TV-lösning.

Karakter
Sony KD-65AG9

Ljud & Bild tycker

Sony KD-65AG9 har förträffliga färger, massor av skarpa detaljer och mjuka rörelser – passar extra bra till sport. Dessutom får du ett strålande ljud direkt från skärmen. Sony-skärmen har aningen begränsad ljusstyrka, vilket gör att de häftigaste HDR-scenerna saknar lite glöd och liv.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Ljud & Bild
Rulla till toppen