Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Samsung The Terrace (TQ55LST7T)

TV-mys på altanen

Samsung har byggt en vädertålig TV för utomhusbruk. Vi har testat The Terrace i sitt rätta element!

Av / Uppdaterad: 2023-06-22 - 15:00 // Först publicerad: 2021-06-18
Samsung The Terrace (TQ55LST7T)
Audun Hage

OBS! Detta är en ompublicering av det ursprungliga testet av The Terrace från 2021. Enligt vad Ljud & Bild erfar har 2023-modellen bytt modellnamn från UE55LS7T till TQ55LS7T och har fått ett nytt ”eco-bildläge” för att möta strängare EU-energikrav. Samtidigt har priset på 55-tummaren ökat från 29 990 till 30 990 kronor. Bortsett från det ska den, enligt Samsung, vara den identisk med 2021-modellen när det gäller prestanda och smarta funktioner.

Samsung The Terrace (2023) Foto: Samsung

Samsung är kända för TV-apparater i alla storlekar och former, det senaste tillskottet är en tvättäkta utomhus-TV: The Terrace är helt enkelt gjord för att användas ute på terrassen.

Utomhus-TV är inget nytt, men förmodligen något vi främst förknippar med utomhusevenemang, reklam och allmän information. Däremot är det ganska så ovanligt med utomhus-TV för privat bruk!

Samsung föreställer sig nog att The Terrace ska vara det perfekta komplementet till altanen, bredvid den snofsiga gasolgrillen och den dyrbara bubbelpoolen.

Skärmen finns i både 55, 65 och 75 tum, så här kan man gå hela vägen från utomhus-TV till utomhusbio om man vill. I detta test har vi tittat närmare på den minsta: 55-tumsversionen.

Tål en skvätt vatten och minusgrader

Samsung har redan lång erfarenhet av utomhus-TV från proffsbranschen. LCD-panelen i The Terrace har också sitt ursprung i proffsdivisionen. Rent tekniskt är det en 4K LCD-skärm med 3840 x 2160 pixlar av typen VA, med direkt LED-bakbelysning och lokal dimning, som vi har sett i Samsungs mer kostsamma QLED-skärmar för inomhusbruk. Den här varianten är dock specialbyggd för att tåla väta genom extra tätningar och gummipackningar som ska förhindra kondens.

 

Samsung The Terrace assembly Samsung Terrace connection cover Samsung Terrace connection cover 2 Samsung Terrace connections
<
>
Vattentäta skott: Alla anslutningar, ström, HDMI och så vidare sitter dolda bakom ett lock som sitter fast med skruvar och gummipackningar. (Foto: Audun Hage)

The Terrace är IP55-certifierad, vilket innebär att hela konstruktionen är extra skyddad mot damm och vatten. TV:n ska kunna tåla att användas i temperaturer från 50 plusgrader och ända ner till 30 minusgrader. Hela vägen från Sahara till Sibirien, med andra ord.

Samsungs användarmanual är dock noga med att betona att TV:n bör monteras på en lämplig plats i skuggan, skyddad från regn, snö och direkt solljus. Det ingår även ett vattentätt textilöverdrag som kan hängas över TV:n när den inte ska användas på ett tag.

Samsung-The-Terrace-rain-cover-scaled Samsung-Terrrace-rain-cover-close-scaled P6143323-scaled Samsung-Terrrace-rain-cover-closeup-scaled Samsung-The-Terrace-rain-cover-2-scaled
<
>
TV:n har ett regnskydd som rekommenderas att hänga på när den inte används. Det är smart för att hålla onödigt regn och damm borta – precis som på resten av trädgårdsmöblerna. (Foto: Audun Hage)

Samsung The Terrace: Design

”Terrassen” är faktiskt den första TV:n vi har testat som är gjord för utomhusbruk, och redan när vi packar upp bjässen märks det att den är en tung och gedigen historia. 55-tummaren har ett skal av pulverlackerad svart metall och väger 30 kilo. Man får omedelbart ett intryck av att den är byggd för att tåla en vindstöt eller två.

När det gäller design påminner The Terrace en del om en lite tjockare version av The Frame, den är en rak och sober konstruktion som liknar en tavelram. Baksidan är också platt, utan att det sticker ut någon strömförsörjning eller andra klumpar. Detta gör att TV:n kan monteras platt mot väggen.

The Terrace är avsedd för väggmontering. Men till skillnad från The Frame ingår det inte något väggfäste och inga fötter heller. Samsung har dock ett par passande väggfästen som tillbehör. Eller så kan man naturligtvis använda standard-VESA-fästen från något annat märke.

Samsungs original-väggfästen är galvaniserade för att tåla utomhusbruk och gör att man kan vinkla TV:n åt önskat håll. 55-tumsmodellen ska ha väggfästet WMN4070TT/XC, medan de tyngre 65- och 75-tummarna behöver det extra kraftiga WMN4277TT/XC.

Användning och finesser

När det gäller själva användningen är vi på välbekant mark: The Terrace kör samma operativsystem som andra Samsung-TV-apparater (Tizen), med ett snabbt och överskådligt användargränssnitt. Menyraden som dyker upp längst ned på skärmen ger snabb åtkomst till inställningar, appar och eventuella videokällor du har kopplat in.

Samsung The Terrace remote
Fjärrkontrollen till The Terrace (höger) är också vattentät. (Foto: Audun Hage)

Fjärrkontrollen ser precis ut som Samsungs vanliga One Remote, men när vi plockar upp den märker vi att den är lite tyngre och tjockare än standardvarianten, Samsung har nämligen sett till att göra den mer vädertålig, med packningar som ska hålla ute fukt. Den får dock klara sig utan laddning med solceller, som vi hittar på de allra senaste modellerna från Samsung. Det hade annars varit praktiskt, tycker vi.

Samsung The Terrace apps
The Terrace har naturligtvis inbyggt Wi-Fi, Bluetooth och andra finesser man förväntar sig av en modern smart-TV. Den har Samsungs välkända Tizen-gränssnitt med appar som Netflix, YouTube, HBO, Apple TV+, Disney+ plus många fler. (Foto: Audun Hage)

Anslutningarna är också bra, med tre HDMI-kontakter som stöder 2.1-standarden. TV:n stöder även 4K/120 fps, så det går utmärkt att spela på TV:n med de senaste spelkonsolerna. Gaming utomhus är minsann ingen dum idé …

Så testade vi

Hela poängen med The Terrace är ju att titta på TV utomhus, därför har testat den ute i friska luften, ute på undertecknads altan. Testet sammanföll med starten av fotbolls-EM, vilket ju var praktiskt.

Som nämnts är TV:n avsedd för väggmontering, men i vårt fall fick vi låna ett så kallat studiostativ av Samsung för att kunna ställa den rakt på marken. Detta är bara en provisorisk lösning för att kunna testa, ingenting som rekommenderas för permanent bruk. För fast montering rekommenderar vi definitivt att hänga den på en vägg, helst under ett taköverhäng eller liknande.

Under testperioden har vårt testexemplar utsatts för direkt solljus, vattenstänk, starka vindar och regnskurar, plus en rejäl dos pollen. Vi har också gett skärmen en omgång med trädgårdsslangen, utan att den tycktes ta skada.

Av naturliga skäl har vi inte kunnat testa TV:n i minusgrader så här års, men vi ser fram emot att ta en titt på prestanda vintertid också, vid ett senare tillfälle! Förutom vädertestet har vi naturligtvis lagt störst vikt vid bildkvalitet, användarvänlighet och ljud, precis som vi gör med inomhus-TV-apparater.

Hur känns det?

Att kunna titta på TV ute på altanen är onekligen en ganska så befriande känsla. TV-tittning är ju något som man ofta associerar med att sitta inne i ett trångt och mörkt vardagsrum, men nu kan man alltså njuta av underhållningen ute i det fria!

För många ger det detta säkert associationer till sportbarer med uteservering – som man inte har kunnat besöka förrän nyligen. Om du saknar sällskap är det bara att bjuda in några vänner på besök när nästa sportevenemang går av stapeln.

Utmärkt bild – med kanonstark ljusstyrka

När det gäller en TV som (bokstavligen) ska skina ikapp med solen är det naturligtvis viktigt att den har tillräcklig ljusstyrka. Här är QLED-skärmen från Samsung i sitt esse, med en stark, LED-baserad direkt bakbelysning som ger uppemot 2000 nits, eller ungefär 1600 nits kontinuerligt – över hela skärmytan. Det är nästan dubbelt så mycket som i inomhus-TV-apparater och även nyckeln till varför The Terrace ser så bra ut som den gör.

Vi testade The Terrace under början av fotbolls-EM och den imponerade direkt på oss med en oerhört ljusstark och färgsprakande bild. Här är det definitivt inget problem att titta på TV i dagsljus. Skärmen har också ett utmärkt antireflexfilter som effektivt minskar speglingar från omgivningen. Det här är naturligtvis extra praktiskt ute på altanen, som ofta badar i solljus.

Obs: För komfortens skull är det fortfarande önskvärt att kunna skydda skärma av direkt solljus mot skärmen, och inte minst mot oss som tittar på den så att man slipper få solen i ögonen.

Vi upptäckte att Samsungs så kallade intelligenta bildläge klarade av att anpassa ljusstyrkan väl efter omgivningen och bildinnehållet. Den här inställningen ger också väldigt livliga färger: trots att The Terrace har mer neutral Film- och Filmmaker Mode-lägen som vi känner igen från inomhusmodellerna, tyckte vi att de var ganska svaga i praktiken och bäst lämpade för kvällsvisning. Dagtid är det fullt tryck i ljusstyrkan och färgerna som gäller!

<
>

Förutom sport var vi naturligtvis tvungna att kolla in The Terrace med filmmys på kvällen. Den ger övertygande bildupplevelser då också, och den starka kontrasten kommer väl till pass när vi tittar på filmer och serier i HDR-format. Ljusa effekter som eldslågor och solljus ser bländande starka ut på samma gång som svärtan är utmärkt.

Bildbehandlingen är bra, men klarar naturligtvis inte att göra guld av gråsten. Vi upplevde att bilden ibland hackade lite under EM-sändningarna i HD-format. Sändningar i 4K/60p såg däremot gnistrande skarpa och mjuka ut.

Läs också Sonys MiniLED-TV gör en träffsäker comeback Sonys bästa 4K LCD-TV är tillbaka i en 2023-tappning, men hur mycket bättre är X95L än föregångaren X95K? Vi har testat!

Jämfört med de senaste Neo QLED-skärmarna från Samsung har The Terrace en mer konventionell LED-bakbelysning med färre dimningszoner, och detta gör att vi kan skymta en del halo-effekter mot mörka bakgrunder. Men inte påfallande mycket.

Däremot noterar vi att skärmen har en relativt snäv betraktningsvinkel, vilket är typiskt för VA LCD-paneler. När man tittar på skärmen från sidan blir kontrasten märkbart blekare och färgerna urlakade. Därför bör man så långt som möjligt vinkla TV:n och sittgruppen så att man sitter rakt framför skärmen.

Sammantaget måste vi säga att vi är mycket nöjda med bildkvaliteten från The Terrace, som är fullt i klass med utmärkta TV-apparater för inomhusbruk.

Ljudkvalitet

The Terrace är utrustad med inbyggda stereohögtalare som sitter dolda på ramens undersida. De ger ett relativt klart och tydligt ljud och kan spela högt och rent utan att förvränga. Däremot finns det inte speciellt mycket bas att prata om: klangen blir därför relativt tunn och blek för musik och ljudeffekter.

De inbyggda högtalarna passar bra till tal- och underhållningsprogram. Men vi blev snabbt sugna på ett lite piggare ljud till sport och inte minst film.

Samsung har en matchande soundbar (The Terrace Soundbar) som ska ge ett rejält lyft till ljudet utomhus. Den kan monteras på väggen eller direkt på TV:n. Den får klara sig utan en separat subwoofer, men har en bashögtalare inbyggd i själva högtalaren.

I övrigt är det värt att nämna att The Terrace har Bluetooth-anslutning, så att man kan koppla in trådlösa högtalare – eller ett par trådlösa hörlurar, vilket är käckt och man inte vill störa grannarna på balkongen med högljudd kvällsunderhållning.

Läs också Ny fullträff från Samsung En av Samsungs allra bästa TV-apparater är tillbaka i en ny 2023-version: QN95C är en imponerande syn från alla vinklar, men Samsung har också gjort några intressanta förändringar.

Slutsats

Samsung har konstruerat en TV som håller vad den lovar och fungerar utmärkt för utomhusbruk. Byggkvaliteten är gedigen och förtroendeingivande, bildkvaliteten likaså. Vi blev särskilt imponerade av den fina ljusstyrkan, som ger en färgstark och kontrastrik bild, även när solen står högt på himlen.

Ljudet är också godkänt, men för att sätta pricken över i rekommenderar vi att du kompletterar med en separat soundbar. Detta gäller särskilt om du har ett större utomhusområde med längre avstånd till skärmen, men är naturligtvis mindre viktigt om du har en liten balkong med grannar att ta hänsyn till.

Vi tycker också att det hade varit trevligt om Samsung skickat med ett väggfäste, en fot eller någon annan fästanordning, så att man snabbt kunnat komma igång med TV-underhållningen. The Terrace är ett ganska så kostsamt nöje, men så länge du kan ge den rätt förhållanden får du en utmärkt ”allväders-TV” som kan skapa tämligen unika utomhusupplevelser – under tiden du sitter i lounge-soffan!

Läs också Har du precis köpt en ny Samsung TV? Läs inte det här ... En lavin av nya Neo QLED 8K-, 4K- och OLED-modeller. Den största skärmen blir hela 98 tum!
Karakter
Samsung The Terrace (TQ55LST7T)
High End

Ljud & Bild tycker

Samsung The Terrace är en ljusstark och vädertålig skärm som gör att man kan njuta av TV-underhållning utomhus. Användarvänligheten och bildkvaliteten är fullt i klass med en bra inomhus-TV. Prislappen är saftig och fästanordning tillkommer. Betraktningsvinkeln gör att du bör sitta relativt mitt framför TV:n för att bilden ska bli bäst.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Ljud & Bild
Rulla till toppen