Samsung PS51D555

Mer plasma för pengarna

Samsungs plasma-TV impo­nerar med ett väldigt bra förhållande mellan pris och prestanda.
Ljud & Bild tycker
Mycket bra svärta och kontrast. Bra färger.
Frontglaset orsakar en del reflektioner.
Specifikationer
  • 51-tums plasma-TV
  • 1920 x 1080-upplösning
  • 4 HDMI-ingångar, komponentvideo
  • DVB-T2/C
forfatter

Samsung har haft en äventyrlig framgång med sina LED-LCD-modeller och deras plasmaskärmar har hamnat lite i skuggan. Det är synd, för parallellt med de trådsmala LED:erna har koreanerna också lyckats förbättra sin plasmateknik varje år. PS51D555 är en del av Samsungs +1-koncept där själva bildpanelen har blivit en tum större men ändå får plats i en lika stor ram som föregångaren. Här får man alltså 51 tum i en tunn ram där bilden nästan går hela vägen ut mot kanten.

Anslutningarna är som kopierade från LG:s skärm, med två HDMI-kontakter, komponentvideo- och PC-ingång samt USB som de mest väsentliga. Samsung-skärmen klarar dessutom MPEG4 via Common Interface-kortplatsen. Allt som behövs är ett abonnemang och en CAM-kortmodul.

Användning
Samsung har precis som LG ett välutvecklat menysystem som man snabbt vänjer sig vid. Bild-, ljud- och kanalinställningarna är enkla att hitta i menyerna och fjärrkontrollen har stora knappar med tydlig text. Allt som allt är de två rivalerna ungefär lika användarvänliga.

Bildkvalitet
Till skillnad från LG:s skärm har Samsung en plasmapanel med full-HD-upplösning. Det innebär att man kan utnyttja hela upplösningen hos Blu-ray och annat HD-material. Skillnaden är tydlig, särskilt på tittavstånd under 4 meter, då har Samsung en märkbart bättre bildskärpa. Det märks särskilt tydligt i närbilder, till exempel av Sam Worthington i Terminator Salvation, där hans robotansikte återges med intakta skäggstrån och hudporer – finkorniga detaljer som är svårare att se på LG-skärmen.

Det märks att PS51D555 har en snäppet mer modern bildpanel. Trots att upplösningen är högre verkar det inte ha påverkat ljusstyrkan, den är lika hög som hos LG, samtidigt som svärtan är ännu svartare. Mörka filmscener får därför ett lite bättre djup. Även färg­återgivningen är ett snäpp bättre. Samsung-skärmen har rikare och mer nyanserade färger, i synnerhet rött och grönt ser mer naturligt ut än på LG-skärmen.

Samsungs bildmeny är aningen enklare och du får inte tillgång till lika många inställningar. Bildlägena är begränsade till standard, dynamisk och film. Dagtid föredrog vi att använda det dynamiska läget för att utnyttja den extra ljusstyrkan. Filmläget passar däremot bra till TV-program på kvällar och nätter, och ger dessutom väldigt exakta färger – i det här läget har Samsung-plasman neutrala färger som faktiskt påminner om vår referens, Panasonics mer kostsamma VT-serie.

Ljudkvalitet
Ljudkvaliteten gör inte den fina bilden särskilt mycket rättvisa. Ljudet är rent allmänt tunt och saknar fyllighet i mellanregistret. PS51D555 har dock en klar röståtergivning som duger fint till nyheter och pratprogram, och det går dessutom att spela riktigt högt och rent.

Slutsats
Bildmässigt ligger Samsung ett snäpp över vad LG presterar i detta test. PS51D555 har utmärkta färger, en svärta av hög klass även för att vara plasma, och rent generellt en bildkvalitet som många dyrare skärmar kan avundas. Vi anser därför att den här TV:n är en av de bästa köpen i budgetklassen.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

LG 50PT351N

Enkel korean

LG:s 50-tummare är sparsamt utrustad, men bilden är inte dum alls.

Bra ljusstyrka och kontrast. Naturliga färger.
Lägre upplösning. Blankt frontglas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.