LG 50PT351N

Enkel korean

LG:s 50-tummare är sparsamt utrustad, men bilden är inte dum alls.
Ljud & Bild tycker
Bra ljusstyrka och kontrast. Naturliga färger.
Lägre upplösning. Blankt frontglas.
Specifikationer
  • 50-tums plasma-TV
  • 1024x768-upplösning
  • 2 HDMI-ingångar, komponentvideo
  • DVB-T/C, MPEG4
forfatter

Detta är en av LG:s billigaste plasmaskärmar och en av de billigaste 50-tummarna som finns just nu. Designen påminner mycket om LG:s LED-skärmar och är förvånansvärt tunn för att vara en plasma, bara 5,3 centimeter. Designen präglas av en blank kromlist och sockel av glas, och byggkvaliteten är som i de flesta plasmaskärmar, tung och solid.

Som ett resultat av det låga priset är LG-skärmen ganska så beskedligt utrustad när det gäller anslutningar. Bara 2 HDMI-ingångar är klart under genomsnittet år 2012, och i minsta laget om du har Blu-ray-spelare, TV-spel och separat TV-mottagare. Därför är det en fördel om man kan använda den inbyggda kortläsaren, som stöder MPEG4.

Användning
50PT351 har samma fjärrkontroll och menysystem som alla TV-apparater från LG och är enkel att sköta. Stora lättlästa symboler och knappar gör att man snabbt lär sig de viktigaste funktionerna, och det finns en särskild ”Quick Menu”-knapp som ger snabb tillgång till bild- och ljudinställningar. TV:n reagerar snabbt på kommandon och det finns inte mycket vi kan klaga på.

Bildkvalitet
I denna billiga skärm har LG satsat på en enkel plasmapanel med ”HD ready”-upplösning (1024 x 768), en riktig tripp tillbaka i tiden eftersom de absolut flesta av dagens skärmar har Full HD-paneler (1920 x 1080). LG:s TV har alltså betydligt lägre upplösning än vad som är normen i dag, och befinner sig på gränsen för vad som fungerar för en så stor 50-tummare. På tittavstånd under tre meter är den lägre upplösningen märkbar när vi testar med Blu-ray-versionen av Transformers 3. Man ser det på konturer i ansikten och skäggstubb som är grövre, och man går miste om lite detaljer. På fyra meters avstånd flyter däremot allt ihop och den lägre upplösningen märks knappt alls.

En fördel med den lägre upplösningen är att varje bildpunkt är större, och med större plasmaceller får man automatiskt en något högre ljusstyrka. 50PT351 har förvånansvärt bra ljusstyrka för att vara en billig plasma – inte helt i klass med Panasonics dyrare modeller, men för de här pengarna är bilden faktiskt imponerande, med ordentligt ”smäll” i det vita.

Färgåtergivningen är däremot inte lika övertygande. De färgglada Transformers-robotarna är lite blekare än de brukar, vi saknar helt enkelt en smula intensitet och briljans i färgerna. En positiv egenskap är att färgbalansen är jämn, utan irriterande färgstick.

I likhet med dyrare LG-skärmar har 50PT351 en rad bildinställningar: standard, dynamisk, sport, spel och inte minst ISF-läget som ger tillgång till gamma och andra mer avancerade bildparametrar.

Ljudkvalitet
Som förväntat är ljudet från den här billiga skärmen inte mycket att skryta över. Basen lyser med sin frånvaro och man får leva med en tämligen tunn och skarp klangkaraktär. Här behövs det en separat ljudanläggning om man ska få någon glädje av Blu-ray-filmerna, och rent prismässigt är antagligen en av LG:s kompletta ljudanläggningar mitt i prick.

Slutsats
50PT351 har en förvånansvärt bra bild, med fin kontrast, ljusstyrka och genomgående få bildstörningar. Avsaknaden av Full-HD-upplösning kan innebära en begränsning om man sitter väldigt nära skärmen, men annars upplevde vi inte den som något stort problem. Sammantaget en mycket bra och prisvärd TV!

Också i detta test:

Samsung PS51D555

Mer plasma för pengarna

Samsungs plasma-TV impo­nerar med ett väldigt bra förhållande mellan pris och prestanda.

Mycket bra svärta och kontrast. Bra färger.
Frontglaset orsakar en del reflektioner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.