Samsung PS51D555 vs LG 50PT351N

Billiga storskärmar

Om du har en begränsad budget men ändå drömmer om en tvättäkta storbilds-TV så kan de här billiga plasmaskärmarna vara rätt alternativ.
forfatter

Många drömmer nog om en storskärm i vardagsrummet, men alla har varken lust eller råd att lägga jättesummor på en stor TV. Alla känner nog igen situationen: du har just flyttat in, inredningsbudgeten är redan sprängd men du behöver ändå en ny TV till inflyttningsfesten – och det räcker naturligtvis inte med en mesig 40-tummare när alla polarna är på väg för att titta på fotboll och film!

Som tur är går det faktiskt att få en stor 50-tummare för förvånansvärt hyggliga priser. Du hittar visserligen ingen tunn och läcker LED-TV i den här prisklassen: en snabb sökning på internet avslöjar att de billigaste LED-modellerna kostar från 10 000 kronor.

Stora plasmaskärmar är däremot betydligt billigare, eftersom den typen av bildpaneler är billiga att bygga i större storlekar. Dessvärre är det inte så många märken som håller på med plasma längre. Samsung, LG och Panasonic är de enda som har plasmamodeller i sina sortiment, så urvalet är ganska så begränsat.

Och bildkvaliteten?
Du kan inte förvänta dig den högsta bildkvaliteten om du väljer en billig storskärm. I den här prisklassen mellan fem- och tiotusen kronor får man bättre bild om man väljer en mindre skärm.

Begränsningarna kan till exempel ligga i panelens upplösning, ljusstyrka eller kontrast, samt huruvida TV:n stöder 3D-signaler. Du kan inte heller räkna med någon toppmodern bildbehandling som avancerad brusreducering eller rörelseutjämning.

Plasmatekniken passar däremot bra i budgetskärmar eftersom den i grund och botten har bra färgåtergivning, svärta och kontrast, och därför inte är lika beroende av digitala hjälpmedel som en LCD-skärm behöver för att skapa en bra bild. Rent traditionellt har plasmaskärmarna en väldigt naturlig bild och jämna rörelser. Därför är det många som gillar dem bättre än LED-LCD även i de högre prisklasserna.

En känd nackdel med plasmatekniken är att den har en lägre ljusstyrka än LCD, vilket innebär att TV-apparaterna inte passar lika bra i upplysta rum och/eller TV-tittande i dagsljus. Plasmamodeller har också ett extra lager glas framför skärmen som kan orsaka tämligen kraftiga reflektioner av omgivningarna. Därför har de ofta mörka filter på skärmen, men det saknas i budgetmodellerna. Men som vi snart ska se – så länge man känner till begränsningarna och följer en del förhållningsregler så går det att få en utmärkt bild med en billig plasma-TV.

Testet
Nu i mars befinner vi oss mitt i en brytpunkt, förra årets modeller försvinner och nyare modeller lanseras. I den här perioden går det att göra en extra bra affär genom att välja en utgående modell.

Vi har valt två billiga kandidater från LG och Samsung. Båda dessa är utgående och kommer att ersättas av nya modeller, men finns fortfarande att köpa och går att hitta för ännu lägre priser än riktpriserna.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Produkter i testet

LG 50PT351N

Enkel korean

LG:s 50-tummare är sparsamt utrustad, men bilden är inte dum alls.

Bra ljusstyrka och kontrast. Naturliga färger.
Lägre upplösning. Blankt frontglas.

Samsung PS51D555

Mer plasma för pengarna

Samsungs plasma-TV impo­nerar med ett väldigt bra förhållande mellan pris och prestanda.

Mycket bra svärta och kontrast. Bra färger.
Frontglaset orsakar en del reflektioner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.