Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Panasonic TX-65GX800E

Rena rama fyndet!

Panasonic GX800 imponerar med spektakulär bildkvalitet till ett pris man faktiskt kan ha råd med.

Av / 2019-08-20 - 15:09
Panasonic TX-65GX800E
Audun Hage

Som vanligt har Panasonic flera exotiska highend-modeller på tapeten för 2019, inklusive ett par tämligen häftiga OLED-skärmar. Men trots dem är det faktiskt en mellanklassmodell som väcker störst intresse.

Nykomlingen TX-65GX800 får inte förväxlas med Lumix-kameran GX800 med samma namn, det handlar om en annan Panasonic-produkt som kan bli en storsäljare – för maken till TV var det länge sedan vi såg i den här prisklassen.

Kolla här: LCD-panel med 4K-upplösning, brett färgspektrum och lokal dimning, smart-TV med Netflix och Amazon, stöd för alla de viktiga HDR-videoformaten och inte minst Dolby Atmos 3D-ljud. Den har dessutom den superstarka videoprocessorn HCX under huven, vilket ungefär är som att stoppa en turbomotor i en Nissan Micra …

Och det bästa av allt är att Panasonic har lyckats pressa ner priset till under 20 000 kronor (riktpris) för en 65-tummare. Det är ungefär hälften av vad du måste betala för en motsvarande OLED-TV. Kan du nöja dig med 40, 50 eller 58 tum blir priset ännu trevligare. Det här låter väl nästan för bra för att vara sant?

Design

TX-65GX800 har ett enkelt och elegant utförande. Formen är slimmad, men byggkvaliteten rejäl. Även om det mesta är av plast så finns det ingenting som skriker ”billigt”. Till och med när vi ställer Panasonic-skärmen bredvid en tunn läckerbit som LG OLED65E9 är utseendet helt OK. Ska vi klaga på något så är det att inramningen, precis som själva skärmglaset, är av den spegelblanka, ”glossy” sorten som är känslig för fingeravtryck och ljusreflektioner. Därför kan det vara bra att tänka på placeringen i rummet, gardiner framför fönstren och annat.

Bildpanelen omgärdas av en tunn plastram med en blank dekorlist på undersidan. Den mittmonterade sockeln har en platta i borstad metall-look. Foto: Panasonic

Användarvänlighet och funktioner

Till skillnad från många av sina konkurrenter fortsätter Panasonic att köra med sitt eget användargränssnitt (MyHomeScreen 4.0). Det är ett ganska så drastiskt val i dessa Android-tider, men fungerar faktiskt helt utmärkt. Menysystemet är snabbt, enkelt och överskådligt och ligger inte långt efter Android när det gäller användarvänlighet.

Startskärmen ger full översikt över appar och anslutna enheter samt direktsända TV-kanaler. Rekommenderat innehåll från Netflix och YouTube visas direkt på menyraden, och det bästa är att menyalternativen inte täcker över programmet du tittar på just då – väldigt tittarvänligt. Här har faktiskt konkurrenterna något att lära.

GX800 utmärker sig ut med brett formatstöd: Panasonic är en av få tillverkare som hanterar båda de viktiga videoformaten Dolby Vision och HDR10+, både via HDMI-ingångarna och inbyggda appar. Det garanterar att du är framtidssäker och kan titta på modernt HDR-innehåll med bästa tillgängliga kvalitet.

Panasonics fjärrkontroll kan verka lite stor och klumpig jämfört med bland annat Samsungs och LG:s smala fjärrar. Å andra sidan har den stora och lättlästa knappar och är uppdaterad med en genväg till bland annat Netflix. Röststyrning med Google Assistant och Amazon Alexa lyser däremot med sin frånvaro.

Bildkvalitet

På senare tid har vi testat många exotiska highend-TV-apparater med spjutspetsteknik som OLED och QLED, plus superskarp 8K-upplösning i vissa modeller. Förutom att se fantastiska ut har de här flaggskeppsmodellerna en sak gemensamt … nämligen ett ganska fantasifullt pris! Inte alla är så förmögna (eller galna) att de kan spendera trettio-, fyrtio- eller femtiotusen kronor – eller ännu mer – på en TV-skärm. Det är kanske dags att komma ner på jorden igen?

När vi kopplade upp Panasonic GX800 var vi precis färdiga med att testa två relativt häftiga OLED-skärmar (LG OLED65E9 och Sony KD-65AG9). Kräsna som vi är hade vi inte speciellt höga förväntningar på en relativt billig LCD-modell – men där tog vi minsann fel. En tryckning satte igång Amazon Prime och The Grand Tour med före detta Top Gear-trion Clarkson, May och Hammond i HDR10+-kvalitet, det var allt som behövdes för att övertyga oss.

Panasonic-skärmen målar upp en läcker och kontrastrik bild som ligger flera nivåer över vad vi normalt brukar förvänta oss i den här prisklassen. Färgerna är oerhört intensiva och fulla av nyanser, utan överdriven färgmättnad. Den färgsprakande lacken på grabbarnas Lamborghini och Ferrari formligen gnistrar. Panasonic-skärmen lyckas också bevara en övertygande djup och beckmörk svärta, till exempel när bilarna åker genom en mörk tunnel.

Över till filmvisning. För ändamålet väljer vi Netflix-filmen Bright med Will Smith i huvudrollen. Filmen levereras i glittrande Dolby Vision-bildkvalitet och Dolby Atmos-ljudspår. Även här ger Panasonic en förstklassig tittarupplevelse: Dolby Vision är vanligtvis en fördel oavsett TV, men visar sig vara en extra fördel i en relativt billig TV som denna. GX800 lyckas gräva fram förvånansvärt många detaljer när karaktärerna rör sig genom nattens dunkla mörker. Eldsflammorna glänser mot oss när fienderna pepprar med olika skjutvapen. Och när Will Smith får en diabolisk trollstav i händerna fylls TV-skärmen med bländande vitt!

Kontrasten och realismen är felfri och ligger faktiskt inte långt efter mycket dyrare TV-skärmar. Låt gå för att svärtan och återgivningen av mörka filmscener inte är riktigt i klass med OLED, och ljusstyrkan kan inte jämföras med intensiteten från kostsamma LCD-skärmar med direkt LED-bakbelysning. Men skillnaden är inte enorm och för att vara kant-LD är den helt i topp!

Ljudkvalitet

GX800 har riktigt dugligt ljud för egen maskin: det är kraftfullt, rent och klart, med utmärkt fyllighet i röster. Här finns också duglig tyngd i basregistret. Inget substitut till en separat soundbar, men tillräckligt bra för att återge nyheter och sport. Långt ifrån konservburksljudet som kännetecknar en del budget-TV-apparater.

GX800 stöder Dolby Atmos-ljud. Därmed inte sagt att du får 3D-ljud med höjdeffekt direkt från TV:n, eftersom GX800 bara har vanliga stereohögtalare. Däremot får du fördelen av att kunna processa Atmos-ljud (från anslutna HDMI-källor och från inbyggda appar) och vidarebefordra det till kompatibla soundbar-högtalare. Panasonic har själva lanserat ett par Atmos-kompatibla soundbar-modeller till bra priser.

Slutsats

Rent prismässigt placerar sig Panasonic TX-65GX800 i mellanklassen, men prestanda tål att jämföras med mycket dyrare TV-modeller. Här får du skärpan från en tvättäkta 4K-skärm, kombinerad med nyanserade och intensiva färger och inte minst en övertygande svärta. Förutom en bra bildpanel och kraftfull bildmotor kan Panasonic skryta med stöd för alla de viktigaste bild- och ljudformaten. För oss är det ingen tvekan om saken: Det här är TV:n du ska köpa om du är kräsen med bildkvalitet men inte vill punga ut med en förmögenhet!

Uppdatering 2019-08-22:

 Obs! I dagsläget har Panasonic-modellen som vi testar här, med den exakta modellbeteckningen TX-65GX800E, begränsad tillgänglighet i Norden. I skrivande stund finns bara derivatmodellerna TX-65GX830E (Power) och TX-65GX810E (ett flertal butiker) att köpa i Sverige. GX830 och GX810 finns i silverfärg och har en annan sockel, marginellt uppjusterad bildbehandling samt större Text-TV-minne (!) som enda skillnaderna mot grundmodellen GX800. Panasonic Nordic försäkrar att prestanda i dessa båda modeller är minst lika bra som i den testade modellen.

Karakter
Panasonic TX-65GX800E

Ljud & Bild tycker

Panasonic-skärmen har en förstklassig bild, med övertygande kontrast, bra svärta och suveräna färger. Plus i kanten för stort formatstöd. För de här pengarna finns de inte mycket att klaga på, utom att skärmglaset är lite känsligt för spegelbilder och fingeravtryck.

2 reaktioner på ”Panasonic TX-65GX800E”

  1. Christian Sjöberg

    Hej
    Göteborg 29-11-2019
    Tack för en bra recension! Jag är mycket intresserad av att köpa denna produkt (Panasonic tx-65gx800e ELLER något av dess identiska ’syskon’ som ju säljs i Sverige) och har därför noga läst er välskrivna test-artikel. Är dock något undrande om ni skrivit fel. Hittar ingen email att skriva till er, så skriver här istället. Ni anger att skärmen är kantbelyst, men på andra ställen på Internet – med fakta om denna skärmen och dess syskon i samma serie (t.ex. tx-65gx810e ELLER 830e), så står det att skärmen är bakbelyst (med teknik LED / LCD). På Panasonic hemsida står det ingenting (märkligt nog). Eftersom ni är en mycket seriös aktör på det här området, så är jag nu mycket undrande över vad som är rätt? Kan ni förklara detta och vid behov uppdatera er artikel med ett fötydligande, tack!
    Se nedan ex. på en länk:
    https://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=5069839
    Hälsningar Christian Sjöberg

  2. Hej jag har en Panasonic 800e och undrar hur ni har kalibrerar bilden?
    Jag tycker att det är svårt att få en bra bild så lite värden hade varit bra. Tack!
    En bild i tidningen hade varit bra på detta. Tack!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Ljud & Bild
Rulla till toppen