annons

test:
LG OLED65E9

Bästa OLED-TV:n

Knivskarp bild, tunn design och tungt ljud: LG drämmer till med E9, deras kanske bästa OLED hittills.

LG OLED65E9
annons
annons
Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

LG OLED65E9 är proppfull av den mest avancerade bildtekniken som går att hitta nu för tiden. Dessutom har den en mer påkostad ljudkvalitet, design och finish än de billigare B- och C-modellerna. Det här är helt enkelt LG:s bästa satsning på en äkta highend-TV inom rimliga gränser. Frågan är om den har något extra som motiverar extrakostnaden?

OLED-bonanza

Vid det här laget har LG så många olika OLED-serier i sortimentet att det kan vara svårt att få en överblick. Rent generellt kan man säga att ju längre ner i alfabetet man kommer, desto bättre (och dyrare) blir det.

Vill du ha det allra grymmaste, och har råd med det, så väljer du naturligtvis Z-modellen med 8K-upplösning. Vill du ha en OLED som kan rullas ihop väljer du R9. För de designmedvetna är förmodligen den lövtunna W9 ”Wallpaper” den stora drömmen. Men för de som vill ha en lyxig OLED med en läcker bild, utan att priset alldeles skjuter i höjden, är E-serien ett bra alternativ.

Design

Rent utseendemässigt är ingen tvekan: jämfört med den annars utmärkta C9-serien är det uppenbart att LG har lagt mer resurser på designen. C9 och B9 har standardinramning av metall, men E9 kännetecknas av att OLED-panelen är limmad mot en genomskinlig glasplatta, som står svagt tillbaka lutad takt på TV-bänken.

LG OLED65E9 har en snygg och exklusiv design med bakplatta av glas. Foto: LG

Glasplattan hälper till att förstärka den ömtåliga OLED-panelen och minskar ojämnheter (vågeffekter) på skärmytan. Den bidrar också till att öka vikten betydligt. Men mest av allt ger den ett snyggt utseende. Tillsammans med foten som är dold på baksidan skapas en visuell effekt där TV-skärmen tycks sväva över bänkskivan.

Utseendet är definitivt läckert, men observera: den blanka skärmytan kan orsaka ganska så irriterande reflektioner om du tittar på TV i ett ljust rum. Ska du titta i ett vardagsrum med stora fönster och mycket solljus bör du vidta försiktighetsåtgärder för att undvika spegelbilder.

Användning och finesser

Foto: Lasse Svendsen

LG är bland de duktigaste i klassen när det gäller användarvänlighet, styrning, anslutningar och stöd för olika videoformat. De nya HDMI 2.1-ingångarna bidrar till att göra TV:n mer framtidssäker än många av konkurrenterna. Med nya avancerade spelkonsoler som PlayStation 5 och Xbox Scarlett ”runt hörnet” kan det vara värt att tänka på! 2.1-standarden öppnar för 4K-video med bildfrekvens upp till 120 bilder per sekund. Dessutom ger en förbättrad ljudreturkanal (eARC) bättre ljudkvalitet mellan TV:n och avancerade soundbar-högtalare.

annons

På innehållssidan är det glädjande att LG nu stöder alla de viktigaste streaming-apparna, med HBO och Amazon som nykomlingar utöver Netflix. Stöd för Googles röstassistent finns också på plats, även om de nordiska språken låter vänta på sig. LG har också sin egen röstassistent, Thinq AI, som kan användas för att styra TV:ns många funktioner med hjälp av rösten. Vi återkommer med en grundligare jämförelse av röststyrda smart-TV-system längre fram i höst!

annons
Fjärrkontrollen Magic Remote är väldigt enkel att navigera med och vi märker tydligt att 2019-modellerna har blivit snabbare och mer mottagliga. Foto: Lasse Svendsen

Bildkvalitet

Foto: LG

OLED-teknikens många fördelar är välkända vid det här laget: superstark kontrast, kolsvart svärta, ljuskontroll på pixelnivå och färgåtergivning som ser lika bra från alla vinklar. Har du en äldre TV kommer skillnaden att kännas enorm, och även relativt moderna LCD-skärmar kan nästan se trasiga ut bredvid en OLED.

Utmaningen för LG och andra tillverkare som säljer OLED är att alla bildpaneler kommer från samma fabrik (LG Display). För att skilja sig från mängden är det därför helt avgörande att ha bästa möjliga bildbehandling. LG är rustade med en extremt kraftfull ”bildmotor”. Den nya A9-videoprocessorn sägs använda sig av AI-teknik (artificiell intelligens) för att åstadkomma optimal bildkvalitet. Men oroa dig inte – TV:n lär knappast bli självmedveten och fientlig som Skynet bara därför!

I det här fallet handlar AI bara om att algoritmerna som används av videoprocessorn utvecklats med hjälp av maskininlärning. På så sätt kan den analysera bildmaterialet och automatiskt veta hur en lågupplöst bild ska skalas upp på bästa möjliga sätt, eller hur brus ska tas bort så effektivt som möjligt och så vidare.

Artificiell intelligens eller inte, vi märker att bildbehandlingen fungerar oförskämt bra. E9 har precis som C9 en förmåga att till och med få olika typer av medelmåttigt innehåll (bildkvaliteten alltså, inte nödvändigtvis handlingen) att se briljant ut. Detta är särskilt tydligt med grova YouTube-klipp och äldre TV-serier med SD-upplösning. OLED65E9 får fram detaljer och nyanser utan att ”gröta till det” med alltför aggressiv brusreducering, vilket annars kan få bilden att se onaturlig ut.

annons

Tidigare generationer från LG har fått lite kritik för ojämna rörelser, men här har det också skett en stor förbättring. OLED65E9 har väldigt mjuka och sömlösa rörelser och följer handlingen på skärmen utan ryckningar eller hackningar. Om man vill bevara den klassiska filmkänslan går det att stänga av interpoleringen i menysystemet.

Men om man vill ha en perfekt bild är det 4K-upplösning och HDR-kvalitet som gäller. Och då är LG-skärmen verkligen i sitt esse. Vi bänkade oss framför säsong 3 av Stranger Things på Netflix och det är uppenbart att vi har med en tvättäkta highend-TV att göra. OLED65E9 målar upp bilden med intensiv kontrast, fylliga färger och – för att vara en OLED – imponerande ljusstyrka. Faktum är att det finns märkbart mer krut i de ljusaste områdena här än vi har sett i någon annan OLED hittills! Sonys konkurrent (KD-65AG9) har väsentligt lägre kontrast och bilddynamik, även när vi vrider upp kontrollerna på max. Här är det uppenbart att LG har valt en annan bildestetik – och den fungerar. Ögonen dras direkt till den starkaste ljuskällan, utan det verkar finnas några negativa bieffekter. Ljusstyrkan är inte på samma nivå som Samsungs QLED-skärmar, men för att vara en OLED är LG E9 oöverträffad.

Traditionellt sett brukar LG få stark konkurrens från specialister som Sony och Panasonic när det gäller en exakt bild, men i årets generation har de verkligen fått upp bildbehandlingen till en nivå där de kan vara svårslagna.

Foto: LG

Ljudkvalitet

Äldre generationer av E-serien har haft en omfattande högtalarlösning, med en särskild ”soundbar” inbyggd i foten. I de nyare E-modellerna tycks detta vara en smula nedskalat, till bara en liten spalt under bildpanelen. Det inger kanske inga större förhoppningar på ljudet, men då tar man miste.

Bakom fasaden gömmer sig nämligen en kraftfullare förstärkare och dedikerade bashögtalare, LG-skärmen har dessutom automatisk rumskorrektrion som fintrimmar ljudet efter rummets akustik. Den använder sig av fjärrkontrollens inbyggda mikrofon.

De framåtriktade högtalarna återger både röster och ljudeffekter på ett klart och distinkt sätt. Här finns faktiskt också en godkänd fyllighet i basregistret – ett klart steg upp från C9-modellen rent ljudmässigt. E9 matchar dock inte riktigt Sony och deras Acoustic Surface-ljudteknik. Sony AG9 har ett kraftfullt ljud som gör att man klarar sig utan soundbar, medan LG E9 mer är ”bra för att vara en TV”.

Därför kommer många förmodligen att vilja ha en soundbar-högtalare till E9. Då kan det vara bra att veta att TV:n stöder Dolby Atmos både internt och via HDMI-utgången. Det innebär att du kan koppla alla källor via TV:n och dessutom njuta av Netflix med optimal ljudkvalitet.

Obs! Om du funderar på att ha en soundbar tillsammans med LG-skärmen så bör den ligga på en bänk eller hylla ovanför eller under TV:n. Annars ger den en skugga i glaset och förstör det fina utseendet. Du kan naturligtvis hänga upp E9 på väggen också, fast då tycker vi att du tappar du lite av poängen med den läckra foten och glasplattan.

Slutsats

För dig som inte nöjer dig med den högsta bildkvaliteten, utan även vill ha en TV med smakfull design och bra ljud, är E9-serien från LG ett strålande val. Tidigare generationer av E-serien har kostat lite mer än de smakat, men med årets E9-modell får du full valuta för pengarna. För bara några få tusenlappar mer än LG:s egen C9-modell får du en estetiskt läcker TV med märkbart bättre ljud. Enda nackdelen är att den inte finns i en modell med 77-tums skärm!

 • Storlek/typ: 65-tums 4K-OLED
 • Upplösning: 3840 x 2160 (4K Ultra HD)
 • Operativsystem: WebOS 4.5
 • Ingångar: 4 HDMI, 3 USB
 • Utgångar: Optisk digitalt ljud
 • HDR: HDR10, Dolby Vision, HLG, Technicolor
 • Övrigt: Dolby Atmos-kompatibel
 • Webb: lg.com
Pris: 38500 kr
PlusE9 är en oerhört välgjord TV med stil design, superstark bild och kristallklart ljud.
MinusÄven om bilden är briljant så är den väldigt lik den lite billigare C9-serien. Ljusstyrkan är något svagare än vad man får med en LCD-TV med QLED-teknik.
LG OLED65E9 produktsida
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Läs också

  Vilken Samsung-TV är det bästa köpet?

  Vilken Samsung-TV är det bästa köpet?

  Stortest: Samsung QLED 4K TV
  Vilken Samsung-TV är det bästa köpet? Vi testar oss igenom djungeln av QLED-skärmar!
  Samsung QE65Q85R

  Samsung QE65Q85R

  25 000
  Q85R är en otroligt välutrustad TV som verkligen flåsar flaggskeppsmodellen Q90R i nacken – till ett betydligt lägre pris!
  Samsung QE65Q82R

  Samsung QE65Q82R

  28 000
  Trött på spegelblanka TV-skärmar? Med Samsung Q82R är det som att stirra in i ett svart hål!
  Samsung QE65Q60R

  Samsung QE65Q60R

  17 000
  Samsung Q60R är den billigaste modellen i Samsungs QLED-universum. En prisvärd och välutrustad TV, men som saknar toppmodellens fantastiska kontrast.
  Samsung UE65RU8005

  Samsung UE65RU8005

  16 000
  RU8005 är Samsungs bästa ”vanliga” LCD-TV, innan man tar steget upp till QLED.
  Sony KD-55AG8

  Sony KD-55AG8

  19 990
  OLED med dolda talanger
  Sonys nya OLED-TV kan skryta med otroligt fin bildkvalitet, men det bästa av allt är ljudet ...
  LG OLED55B9

  LG OLED55B9

  20 000
  Här börjar OLED
  LG:s billigaste OLED-modell ger fenomenal bildkvalitet till ett mycket överkomligt pris. Den är så bra att konkurrenterna darrar på manschetten!
  Panasonic TX-65GZ2000E

  Panasonic TX-65GZ2000E

  50 000
  Här är TV:n du ska köpa om du har ett passionerat intresse för film!
  Panasonics bästa OLED-TV är gnistrande bra. En TV för de riktiga finsmakarna!
  Panasonic TX-75GX942E

  Panasonic TX-75GX942E

  38 000
  Enorm TV för de kräsna
  Årets största TV från Panasonic serverar en gnistrande bildkvalitet.
  Samsung The Frame QE49LS03 (2019)

  Samsung The Frame QE49LS03 (2019)

  15 000
  Konstutställning på väggen
  Samsungs superläckra tavel-TV The Frame är tillbaka i turboladdad QLED-version. Det har gett bildkvaliteten ett rejält lyft!
  65-tums TV

  65-tums TV

  Äkta storskärmar till mini-pris
  En stor TV med bra bild behöver inte kosta en förmögenhet: vårt test visar att du nu kan få en stor och bra TV med få kompromisser för strax över 10 000 kronor!
  LG 65UM7510

  LG 65UM7510

  13 500
  I skuggan av OLED?
  Den här storskärmen från LG är lättskött och har läcker design, men bildkvaliteten hämmas av dålig kontrast.
  Samsung UE65RU7475

  Samsung UE65RU7475

  13 000
  Bästa totalupplevelsen
  Samsungs 7475-serie har läcker design, bra skötsel och framför allt testets snyggaste bild.
  TCL 65EP685

  TCL 65EP685

  11 000
  Prispressare från TCL
  TCL erbjuder en fullspäckad LCD-TV till ett riktigt bra pris.
  Sony KD-65XG8096

  Sony KD-65XG8096

  14 000
  Bra på det mesta
  Sony XG8096 är en bra allround-TV med många viktiga funktioner som Android och HDR-video till ett rimligt pris.
  Philips ”The One” 65PUS7354/12

  Philips ”The One” 65PUS7354/12

  14 000
  Komplett paket från Philips
  I den här modellen har Philips helgarderat sig och bockat av hela utrustningslistan. Resultatet har de gett det självsäkra namnet ”The One” – helt enkelt den TV man ska ha!