Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

LG 47LW650

Enklaste sättet att få 3D

Tack vare markant billigare och bekvämare 3D-glasögon är 47LW650 det enklaste sättet hittills att få kul med 3D hemma.
Ljud & Bild tycker
Välutrustad. Kontrastrik och behaglig 3D-bild
Lite mindre skärpa i 3D.
Specifikationer
  • 47-tums LED-LCD
  • 1920 x 1080.
  • MPEG4-mottagare
  • 4 HDMI
  • 2 USB
  • Netcast-nätportal

3D-skärmen från LG är den första i sitt slag och går under beteckningen Cinema 3D, som är LG:s variant av passiv 3D. 47LW650 har nämligen polariserande glasögon, vilket tar ned priset på både glasögon och själva TV:n till en behaglig nivå. Det ligger två glasögon i kartongen och vill du ha fler så kostar de under en hundralapp styck, så antalet familjemedlemmar har ingen dramatisk inverkan på ekonomin.

Anslutningar och finesser
Rent utseendemässigt ser 47LW650 ut som vilken LG-TV som helst. Den har en svartblank plastram med en blåfärgad rand längs kanten och vilar på en enkel vridbar fot. Själva skärmytan är av det matta slaget och reflekterar inte någon spegelbild vilket blanka skärmar har en tendens att göra. Bildpanelen är av LCD-typ med kantbelysning av lysdioder. LG har alltså inte kostat på den här budgetmodellen någon äkta bakgrundsbelyst LED-panel. Bortsett från det verkar 47LW650 vara ordentligt välutrustad. Du får 4 HDMI-ingångar, dubbla USB-portar (med anslutning av USB-hårddisk) samt nätverksanslutning – som är av ethernet-typ (och alltså inte trådlös Wi-Fi) och används till allt från Smart-relaterade tjänster till att ladda ned uppdateringar. Alla anslutningar är riktade nedåt och åt sidan, så det är en enkel sak att väggmonterade denna smala TV.

LG:s ansiktslyfta nättjänster har fått ett mycket bredare innehåll än den förra generationen med Netcast. Tjänsterna omfattar nu filmhyra som Viaplay från Viasat och SF Anytime, samt YouTube och Facebook. LG arbetar också med en egen ”App Store” där det ska gå att ladda ned spel och andra program. Men även om utbudet är bra är vi inte imponerade av hastigheten. Trots snabbt bredband tar tjänster som YouTube lång tid att ladda. Dessutom känns webbläsaren trög på att ladda sidor, och i dagsläget stöder den inte flash-video direkt.

Bildkvalitet i 2D
Den matta panelen har både sina styrkor och svagheter. Å ena sidan slipper du spegelbilder och reflektioner, å andra sidan har den en tendens att absorbera mycket ljus från omgivningen. I ett upplyst rum blir skärmen lite grå och både kontrasten och svärtan sänks. En TV med blankt/mörkt filter förhindrar ljusinsläpp. Därför passar LG-skärmen bäst i måttligt ljusa rum. Så länge du har koll på ströljuset är däremot svärtan utmärkt.

Bildkvalitet i 3D
47LW650 känns kanske lite ordinär som vanlig 2DTV, men i 3D är den verkligen i sitt esse. Med 3D-versionen av Avatar snurrande i Blu-ray-spelaren bjuder LG-skärmen på en fenomenal djupkänsla, men den största skillnaden är att 3D-upplevelsen känns mycket mer lättillgänglig. Till skillnad från med aktiva 3D-system finns inget behov av att släcka ljuset, och inga flimrande glasögon man måste vänja sig vid. Det är bara att sätta på sig glasögonen och bli underhållen.

Annons

När det gäller den reducerade upplösningen har den inte en så dramatisk inverkan som man kanske skulle kunna tro. LG:s skärm uppväger nämligen för den lägre upplösningen med att ha en påtagligt bättre ljusstyrka än Panasonics när den visar 3D-bild. De passiva glasögonen minskar inte ljusinsläppet i lika hög grad som de aktiva glasögonen, vilket innebär att man får en bild som är både ljusstark och kontrastrik.

Jämfört med Panasonics 3D-skärm har inte 47LW650 lika bra skärpa i närbilder. Små detaljer, som rynkorna i pannan på Avatar-mannen Jake Scully och gräset på Pandora-världen, jämnas ut och detaljerna är inte lika nyanserade på som på Panasonics TX-P50GT30. Men vi anser att den extra ljusstyrkan i mångt och mycket uppväger för detta.

Själva känslan av djup är minst lika bra och detsamma gäller effekten av föremål som flyttar sig utåt och inåt i bilden. Ett bra exempel på det är golfbollen som puttas mot publiken i början av filmen. Här är det lätt att följa golfbollens rörelser. Panasonic-skärmen är också väldigt mjuk men somliga kan nog tycka att ögonen tröttnar en aning fortare med den aktiva tekniken.

Ljudkvalitet
LG har monterat högtalarna i en tunn springa längs ned på skärmen, och det är inte något speciellt fylligt ljud vi hör. Röster är märkbart tunnare än från Panasonic-skärmen och det finns inte någon större bas att tala om. Men ljudet är åtminstone ganska så klart och kan vridas upp relativt högt utan att låta förvrängt.

Slutsats
LG:s nya Cinema 3D-skärm är en bra kompromiss för den som vill ha en bra och 3D-kapabel allround-TV. När allt kommer till kritan måste vi göra tummen upp för LG när det gäller 3D-upplevelsen i praktiken. Ljusstyrkan och kontrasten är bättre än hos Panasonics plasma när man har på sig glasögonen, och den lägre upplösningen känns inte som någon stor förlust med tanke på alla fördelar. Vi tror att detta kan bli en succé hos spelentusiasterna!

Annons

Också i detta test:

Sammanfatning

3D för olika ändamål

De två 3D-teknikerna har sina för- och nackdelar, men den passiva tekniken måste sägas fungera förvånansvärt väl.

Panasonic TX-P50GT30

3D-arvtagaren

Panasonic hade den solklart bästa 3D-skärmen förra året. Kan TX-P50GT30 se till att Panasonic behåller sin position som högsta hönset inom 3D-underhållning?

Superb kontrast och färgåtergivning. Knivskarp 3D-bild.
Aktiva glasögon kräver dämpad belysning.
forfatter

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.