TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: LG 47LW650 vs Panasonic TX-P50GT30

3DTV the next generation

Tillverkarna är äntligen klara med sina 2011-modeller. Panasonic och LG är först ut med två av årets kanske mest spännande TV-apparater.

forfatter
Publicerad 2011-06-01 - 13:06
Produkter i testet
 • Sammanfatning
 • Panasonic TX-P50GT30
 • LG 47LW650
 • Allt är dukat för vad som kanske blir årets stora 3D-duell. I ena ringhörnan står Panasonic, plasma-tungviktare och regerande mästare i 3D-bildkvalitet. I den andra står utmanaren LG, utrustad med LED-teknik och billigare 3D-glasögon. Panasonic vänder sig till finsmakarna som vill ha så bra djup och kvalitet i 3D-bilden som möjligt – och är villiga att betala för det. LG slår ett slag för alla där ute som har många 3D-sugna familjemedlemmar att köpa glasögon till.

  Passiv och aktiv
  LG och Panasonic representerar två olika metoder när det gäller 3D-teknik. Panasonics GT30 är en plasmaskärm med aktiva 3D-glasögon. I glasögonen finns slutare som öppnar och stänger för vänster och höger öga om vartannat, i samma takt som skärmen växelvis visar den bild som ska nå respektive öga. Ögonen ser alltså olika bilder och på så sätt skapas den berömda 3D-effekten. Fördelen med denna aktiva teknik är att den ger 3D i full HD-upplösning, eftersom den använder hela skärmen till varje öga.
  LG:s nya budgetmodell är en LCD-skärm med kantmonterad LED-belysning. Den stora nyheten är de passiva 3D-glasögonen. Tekniken är identisk med den som används på bio och består av enkla och polariserade glasögon. Fördelen är framför allt ett lägre pris, eftersom glasögonen kostar en bråkdel av de aktiva varianterna. Nackdelen är att TV-upplösningen halveras till 540 horisontella linjer eftersom information till vänster och höger öga visas samtidigt på skärmen.

  Smart TV
  En annan trend i den senaste generationen flatskärmar är den så kallade Smart TV-tekniken. Den är dock inte lika revolutionerande som den kan verka. I princip handlar det om att TV-apparaterna har fått internetanslutning som gör att de kan visa olika sorters innehåll. Man kan till exempel starta en webbläsare och surfa fritt, titta på YouTube-videor eller uppdatera Facebook-profilen direkt på skärmen. TV-apparaterna kan också ta emot musik, bilder och video från andra enheter som är anslutna till hemnätverket – en teknik som brukar kallas för streaming.

  Testet
  Vi har stora förväntningar på årets TV-sortiment. Tillverkarna har fått erfarenhet av första generationens 3D-modeller och konkurrensen är mer stenhård än någonsin. LG har en passiv 3D-variant och Panasonic representerar High End-alternativet. Men vilken av dem fungerar bäst till vad?

  Produkter i testet

  Sammanfatning

  3D för olika ändamål

  De två 3D-teknikerna har sina för- och nackdelar, men den passiva tekniken måste sägas fungera förvånansvärt väl.

  Panasonic TX-P50GT30

  3D-arvtagaren

  Panasonic hade den solklart bästa 3D-skärmen förra året. Kan TX-P50GT30 se till att Panasonic behåller sin position som högsta hönset inom 3D-underhållning?

  Superb kontrast och färgåtergivning. Knivskarp 3D-bild.
  Aktiva glasögon kräver dämpad belysning.

  LG 47LW650

  Enklaste sättet att få 3D

  Tack vare markant billigare och bekvämare 3D-glasögon är 47LW650 det enklaste sättet hittills att få kul med 3D hemma.

  Välutrustad. Kontrastrik och behaglig 3D-bild
  Lite mindre skärpa i 3D.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Första testet av QD-OLED Sonys nya toppmodell A95K är en av de första TV-apparaterna som har den nya QD-OLED-tekniken. Och en bildkvalitet vi knappt sett maken till!
  Panasonic avslöjar årets tv-modeller Introducerar en rad uppgraderade OLED- och LCD-modeller skräddarsydda för spel.
  Ny OLED-TV från Bang & Olufsen B&O har uppdaterat sin bästa TV med en helt ny OLED-panel från LG. Och prislappen blir ... häftig.
  Så väljer vi tv Bildkvalitet, pris och storlek är det mest avgörande när vi svenskar ska investera i ny tv.
  På jakt efter en ny TV? Kolla vår topp 10-lista! Här hittar du de 10 bästa TV-modellerna just nu!
  En av de bästa OLED-skärmarna vi har testat LG:s stilfulla OLED-TV med galleridesign är tillbaka i ny 2022-årgång. OLED G2 har en gnistrande bra bildkvalitet!
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend