Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

LG 47LW650 vs Panasonic TX-P50GT30

3DTV the next generation

Tillverkarna är äntligen klara med sina 2011-modeller. Panasonic och LG är först ut med två av årets kanske mest spännande TV-apparater.

Allt är dukat för vad som kanske blir årets stora 3D-duell. I ena ringhörnan står Panasonic, plasma-tungviktare och regerande mästare i 3D-bildkvalitet. I den andra står utmanaren LG, utrustad med LED-teknik och billigare 3D-glasögon. Panasonic vänder sig till finsmakarna som vill ha så bra djup och kvalitet i 3D-bilden som möjligt – och är villiga att betala för det. LG slår ett slag för alla där ute som har många 3D-sugna familjemedlemmar att köpa glasögon till.

Passiv och aktiv
LG och Panasonic representerar två olika metoder när det gäller 3D-teknik. Panasonics GT30 är en plasmaskärm med aktiva 3D-glasögon. I glasögonen finns slutare som öppnar och stänger för vänster och höger öga om vartannat, i samma takt som skärmen växelvis visar den bild som ska nå respektive öga. Ögonen ser alltså olika bilder och på så sätt skapas den berömda 3D-effekten. Fördelen med denna aktiva teknik är att den ger 3D i full HD-upplösning, eftersom den använder hela skärmen till varje öga.
LG:s nya budgetmodell är en LCD-skärm med kantmonterad LED-belysning. Den stora nyheten är de passiva 3D-glasögonen. Tekniken är identisk med den som används på bio och består av enkla och polariserade glasögon. Fördelen är framför allt ett lägre pris, eftersom glasögonen kostar en bråkdel av de aktiva varianterna. Nackdelen är att TV-upplösningen halveras till 540 horisontella linjer eftersom information till vänster och höger öga visas samtidigt på skärmen.

Smart TV
En annan trend i den senaste generationen flatskärmar är den så kallade Smart TV-tekniken. Den är dock inte lika revolutionerande som den kan verka. I princip handlar det om att TV-apparaterna har fått internetanslutning som gör att de kan visa olika sorters innehåll. Man kan till exempel starta en webbläsare och surfa fritt, titta på YouTube-videor eller uppdatera Facebook-profilen direkt på skärmen. TV-apparaterna kan också ta emot musik, bilder och video från andra enheter som är anslutna till hemnätverket – en teknik som brukar kallas för streaming.

Testet
Vi har stora förväntningar på årets TV-sortiment. Tillverkarna har fått erfarenhet av första generationens 3D-modeller och konkurrensen är mer stenhård än någonsin. LG har en passiv 3D-variant och Panasonic representerar High End-alternativet. Men vilken av dem fungerar bäst till vad?

Produkter i testet

Sammanfatning

3D för olika ändamål

De två 3D-teknikerna har sina för- och nackdelar, men den passiva tekniken måste sägas fungera förvånansvärt väl.

Panasonic TX-P50GT30

3D-arvtagaren

Panasonic hade den solklart bästa 3D-skärmen förra året. Kan TX-P50GT30 se till att Panasonic behåller sin position som högsta hönset inom 3D-underhållning?

Superb kontrast och färgåtergivning. Knivskarp 3D-bild.
Aktiva glasögon kräver dämpad belysning.

LG 47LW650

Enklaste sättet att få 3D

Tack vare markant billigare och bekvämare 3D-glasögon är 47LW650 det enklaste sättet hittills att få kul med 3D hemma.

Välutrustad. Kontrastrik och behaglig 3D-bild
Lite mindre skärpa i 3D.
forfatter

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.