Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Google Chromecast

Smart, smartare, smartast?

Med Chromecast vill Google ta över kommunikationen mellan mobila enheter/dator och tv:n och göra din smarta tv mycket smartare.

Skrivet av / 2014-05-14 - 06:00
Google Chromecast
Sven Bilen Senaste artiklar:
Sven Bilen

För drygt ett halvår sedan lanserades Google Chromecast i USA under stor uppmärksamhet. Här kom Google med sin konkurrent till Apple TV, Roku3 m.fl. Sedan har det inte hänt så mycket, det verkar fortfarande lite som ett projekt under utveckling. Man säger sig dock nu vara uppe på 32 appar till Chromecast.

Nu har Chromecast äntligen lanserats även i Sverige. I och för sig har den länge gått att få tag på från webben, men det har mest bara varit vi pryltokiga som haft koll på det. Därför kan det nu vara idé se närmare på Chromecast. Är det en Apple TV-dödare? Jag beställde en Chromecast från en svensk webbsida.

Liten och lätt
Chromecast är en liten HDMI-dongle som sätts rätt i en HDMI-kontakt på din tv. När donglen får en signal slår den själv över på rätt HDMI-ingång på din tv. Ström får den från USB, antingen från ett USB-uttag på din tv eller en USB-laddare. Jag använde en laddare som följt med någon av mina Apple-produkter, bara för att jävlas lite. Det fungerade fint.

Uppsättningen är enkel och självförklarande, i varje fall från en dator. Det tog få minuter att få igång det hela, och det inkluderade att donglen passade på att göra en uppdatering av sig själv under uppsättningen.

Nu ska du, om du laddar ner en app på din mobila enhet, kunna spela till Chromecast från de appar som stöder systemet. På datorn ska du lägga till en expansion till din Chrome-webbläsare, men hela processen är i stort sett självförklarande.

Strömning på gott och ont
Chromecast är bäst på är att strömma t.ex. Netflix och YouTube, jag provade både från iPad och från datorn. Det fungerar fint och stabilt, och allt kan köra i bakgrunden så du kan använda datorn eller paddan till annat samtidigt.

Om du inte använder en Chromecast-stödjande app måste du köra via din Chrome-webbläsare. Du kan visa din Chrome-skärm på din tv och därmed se samma som du ser på din datorskärm. Men, med två sekunders lagg och utan att t.ex. muspilen syns. Du kan alltså inte använda tv:n som en arbetsskärm utan bara som en visningsskärm.

Det utvecklas också expansions till Chrome som t.ex. Videocast, som gör att du kan få över mp4- och mp3-filmer/musik du har på din dator på din tv. I bästa fall, det funkar inte alltid.

Slutsats
Chromecast kan idag ännu inte ersätta Apple TV, som i mitt tycke är den bästa produkten för att göra en smart-tv smart på allvar. Men Chromecast är ett mycket överkomligt komplement som bara verkar vara i början av sin utveckling. Eftersom det är mjukvaran som bestämmer hur bra den kan bli ska det bli spännande att följa utvecklingen framöver.

Ljud & Bild tycker

Det är en billig lösning, rent fysiskt är den så liten den kan bli, installationen är enkel och hårdvaran fungerar fint. Då mjukvaran styr vad Chromecast kan så finns det stor potential. Mjukvaruutvecklingen går långsamt. Av de 32 appar som sägs stödja Chromecast är ännu så länge bara ett fåtal intressanta för oss. Inga andra webbläsare än Chrome stöds.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Prisvärd MiniLED-TV

Samsung möter LG i OLED-duell

Ljud & Bild
Rulla till toppen