Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: XTZ Headphone Divine

Bäst på det mesta

XTZ Divine är en jättebra hörlur, och med en speciell app blir det ren high-end.

Skrivet av / 2015-12-22 - 06:00
XTZ Headphone Divine
Sven Bilen Senaste artiklar:
Sven Bilen

XTZ har mest blivit kända för sina högtalare, trots att man även haft både förstärkare och cd-spelare på programmet. Och, ett par alldeles utmärkta in-ear-hörlurar som senare också kom i en ”sportversion” som riktade sig till den mer aktive hörlursanvändaren som gärna ville ha musiken med sig på träningen.

Nu har turen kommit till en normal hörlur. Den heter Divine, precis som firmans övriga ”bästa produkter”.

Och här är det lika bra att direkt säga, att XTZ har ett väldigt – väldigt – brett program där fokus hela tiden har legat på pris/prestanda. Det finns en hel del billiga produkter från firman, vilket de lite dyrare produkterna till dels lider lite av. Det är ju fortfarande rätt billigt, så kan det verkligen vara bra?

Jag har provat de senaste prestigeprodukterna från XTZ, biohögtalarserien Cinema och de nya stativhögtalarna M2, och de bjuder båda på en häpnadsväckande fin återgivning för sitt pris. Det är ändå inte särskilt dyra produkter, vilket som sagt kanske gör att en del tror att de inte är högpresterande nog. Fel, säger jag. De är bra på riktigt!

Likadant är det med den nya XTZ Headphone Divine. Den är inte speciellt dyr, 1 500 kr, men riktigt läcker. Dessutom bjuder den på något som gör den verkligt speciell och högst intressant.

 

Snygg och välgjord

Om vi till att börja med bortser från att den även har något helt speciellt, så är Divine en fint konstruerad lur, välgjord som både sitter lätt men distinkt på huvudet och dessutom är snygg. Luren är lätt att justera för fin passform.

Det är en on-ear-lur som alltså inte innesluter öronen i kåpan utan vilar mot öronen. Det som ser ut som läder är något man benämner som ”koreanskt konstläder”. Jag vet inte om just koreanskt konstläder utmärker sig speciellt bland konstläder i övrigt, men hursomhelst är det mycket behagligt och känns som hög kvalitet.

Det finns en on/off-switch, ett ladduttag för micro USB, ett 3,5 mm-jack som gör att man även kan köra den med kabel. Dessutom fungerar den ena kåpan som styrning av volym, spår fram/tillbaka samt svara på samtal, om du nu har luren kopplad till en smartphone. Det första som hände när jag hade parat min telefon med luren, var att jag fick ett telefonsamtal. Ljudet via Divine var alldeles utmärkt och den jag talade med tyckte att min röst gick fram så fint att han undrade vilken telefon jag egentligen hade!

Båda musslorna kan vikas 90 grader för enklare transport och det medföljer också en påse att ha dem i när man har dem med sig. Hörluren har både Bluetooth 4.0 med aptX och NFC, vilket gör att den fungerar tillsammans med de flesta smarta telefoner och musikspelare utan problem. Det går även att koppla in kabel om man så vill.

Brusnivån är låg och räckvidden för 4.0-blåtanden är av det bättre slaget. Ofta kan räckvidden för speciellt billigare blåtandslurar vara mer än lovligt kort innan det börjar bli utfall, men här är det helt ok. Håller du dig i synlig linje – utan väggar mellan – till din blåtandssändare har du ofta en räckvidd på 7-8 meter och kanske lite till.

 

Det speciella

Som med in-ear-lurarna från XTZ, så finns det även en app (iOS, Android kommer) att tillgå som helt enkelt gör underverk med luren. Det rör sig om DAP, en DSP-app från DSP-specialisten Direc, en svensk firma som levererat DSP-lösningar till firmor som bl.a. Rolls-Royce, Bentley, BMW, Datasat, Lear, Oppo och Naim.

XTZ har länge samarbetat med Dirac som förutom hörlursappen också gjort bland annat lösningar till en skrivbordsanläggning från XTZ. Du kan köpa Divine-luren både utan app och i en bundle med appen till ett fördelaktigt pris. Skulle du välja att köpa luren utan app, kan du komplettera med appen när du har lust.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

 

Standard

När man använder hörluren som helt vanlig blåtandslur kan vi konstatera att den ljudmässigt ligger särdeles väl till i prisklassen. Du får ett ljud som är välavstämt och där klangbilden upplevs som neutral och detaljrik.

Någon kanske därför kan uppleva den som lite klen i basen, men den som gör det är säkert van vid någon av alla dessa bas-boostande lurar som inte har så mycket med bra återgivning att göra. Översätter vi till om det vore högtalare, är det som att gå från en bullrig Cervin-Vega till en lyxig tvåvägs stativhögtalare. Jag vet vad jag skulle välja!

Det betyder också att det är gott om detaljer och att du kan njuta av musik i lurarna under lång tid utan att bli lyssningstrött. Utmärkt, helt enkelt.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

 

Med app

Med appen kan du optimera ditt ljud. Diracs DSP har algoritmer för både frekvens- och impulsrespons. Här kan du på ett smart sätt med hjälp av Diracs patenterade DSP-mjukvara ”hjälpa” hörluren att korrigera för elementens inbyggda färgning och karakteristik. Här erbjuds du fem olika inställningar som var för sig kan vara rätt i olika omgivningar.

Sitter du hemma är grundinställningen den att föredra, i andra miljöer kan det löna sig att experimentera.

Vi har satt luren på både vana och ovana hörlurslyssnare, och det har varit riktigt intressant att notera att alla gillat Divine både till utseendet men inte minst också till ljudet. Med DSP på ”Reference”-inställningen har folks uttryck mest varit ren häpnad över hur bra det låter och kommentarerna har varit rasande positiva. När man sedan talat om priset har många helt enkelt inte trott på det. Jo, det låter verkligen bra.

Det är väldigt mycket high-end över ljudet, som är så rätt att flera ofta mer än dubbelt så dyra lurar jag har i mitt sortiment får en liten skammens rodnad över sig. Det låter kristallklart och med massor med svart, härlig sammetsbakgrund där återgivningen verkligen glänser. Här får du en återgivning som du normalt får betala mycket mer för. Det blir knappast bättre för de pengarna hur mycket du än letar.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

 

Slutsats

XTZ Headphone Divine är en mycket lyckad hörlur. Snyggt byggd, läcker och välfungerande. Använd direkt hör den absolut hemma bland de allra bästa i prisklassen – och lite till.

Med appen kan du nå förbluffande högt rent ljudmässigt, här hamnar vi helt enkelt i en klass som ligger vida över priset. Det är mycket bra gjort, det här! Pris/kvalitet blir helt enkelt outstanding.

Ljud & Bild tycker

Välbyggd och läcker hörlur med både blåtand och NFC. Ljudmässigt är den verkligt bra, och med den speciella appen når ljudet ännu högre höjder. Lång batteritid är ett extra plus. Det enda vi kunde sakna är noise cancelling, men man kan kanske inte begära att få allt till det priset.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Proffslurar från Sony – en osminkad sanning

Proppar med skärm

Sommarmusiken rakt i örat

JBL främjar musiken och sänker bruset

Yamahas allra bästa hörlurar – och de kostar skjortan

8 trådlösa öronproppar för tunna plånböcker

Rulla till toppen