Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Göteborg HiFi Show 2016

Ovanligt bra ljud hos många kännetecknade årets göteborgsmässa. Här är bilderna!

Av / 2016-09-20 - 07:15
Göteborg HiFi Show 2016

Den välkända arkenmässan är nu koncentrerad till två närliggande hotell mitt i staden. Det fungerade alldeles utmärkt och det upplevdes som om mässan var riktigt välbesökt. Ovanligt nog var det också mycket folk på söndagen, det är vi inte så vana vid.

Mest noterbart var att det faktiskt lät så bra i så många rum. Det var ingenstans man reagerade på att det inte var så lyckat, utställarna hade verkligen lagt manken till för att få det hela att fungera rent ljudmässigt. Det gjorde att hela stämningen var finfin och publiken verkade nöjd.

Det fanns mycket spännande att se och höra, här är ett urval av det mest intressanta:

(Foto: Tillverkare)

Hos Audioconcept hittade vi ett par rasande spännande rundstrålande – elektrostater?!? Jo, kanadensiska Muraudio PX-1 är just ett par sådana. Det lät helt enkelt suveränt bra, men för 630.000 kr ska det väl göra det också.

(Foto: Tillverkare)

Med Entreq bänkar och ström i botten visade LEA elektronik från återuppståndna Audio Alchemy i skön förening med högtalare från Lawrence Audio, här modeller Violin SE (99 000 kr). Kablarna från Jorma Design. Skivspelaren? Jo, det var minsann sverigepremiär på Perpetuum Ebner, en tysktillverkad spelare med fjädrande upphängning som verkade riktigt intressant.

(Foto: Tillverkare)
Stereoslutsteget BX1 i den nya SmartLine serien från Advance. I serien ingår integrerad förstärkare, försteg, stereo- och monoslutsteg, streamer/DAC, drive och cd-spelare.

(Foto: Tillverkare)

Oido (jo, högtalarna heter så) är en svensk innovation med en öppen baffel i stål och rasande kompetenta element.

(Foto: Tillverkare)

Nästa spännande produkt från Hegel är den integrerade förstärkaren (med DAC) Röst, världens första integrerade förstärkare med inbyggd Control 4-mjukvara. Finns tillgänglig i slutet av november för runt 20.000 kr.

(Foto: Tillverkare)
Europapremiär för den nya Yvette från Wilson Audio, en högtalare som väl ska ta över efter Sofia. Priset blir ungefär detsamma, runt 300 000 kr. Elektroniken kom som synes från McIntosh, och det hela lät verkligt bra.

(Foto: Tillverkare)
Revox är tillbaka i Skandinavien. Nu med smarta lifestyle-produkter som kan det mesta och styrs via en smart app eller en intelligent fjärr. Högtalarna är smala och mycket WAF-vänliga (Wife Acceptance Factor). Det hela lät dessutom riktigt bra med de förnuftiga prislapparna i åtanke.

(Foto: Tillverkare)
Jörgen Nilsson från Ultimate Sound spelade givetvis på TAD-högtalare och -elektronik. Ypperligt ljud! Dessutom har Jörgen verkligen känsla för att hitta bra och inte minst musikaliskt intressanta skivor – det uppskattar vi som lyssnar.

(Foto: Tillverkare)

Gott om danskar var det bland utställarna. Här är det Claus Bülow från Bülow/Steensen som presenterar det senaste från Mark Levinson och Revel. Även här fick folk en ordentlig musikalisk upplevelse.

(Foto: Tillverkare)
Sami och Sverker presenterade er favorittidning för besökarna. Många gick hem med ett exemplar av Ljud & Bild under armen.

(Foto: Tillverkare)
Ett annat ställe där det lät verkligt bra. Man gör helt tydligt mycket rätt hemma hos hos danska Raidho/Aavik/Ansuz med Michael Børresen som den ledande konstruktören. Högtalarna är de nya D4.1 med och en prislapp på fel sida om miljonen.

(Foto: Tillverkare)
Lyssning till de nya Martin Logan Renaissance 15a (300 000 kr). Som vi vant oss vid från Martin Logan blir det bara bättre och bättre för varje modell de kommer med. Här finns ordentligt med potential för att få en ypperlig musikupplevelse.

(Foto: Tillverkare)

QR-serien är Mads Klifoths första helt egna konstruktion för Audiovector. Äpplet faller tydligen inte långt från trädet (Mads är son till Ole, firmans grundare och chefskonstruktör), för de här ytterst överkomliga högtalarna låter helt enkelt jättebra med tanke på priset.

(Foto: Tillverkare)

Henrik Høxbro (fler danskar!) från System Audio presenterade Pandion-serien, världens första högtalarserie som utvecklats i ett öppet forum där 110 frivilliga ingenjörer arbetat tillsammans med utvecklingsavdelningen hos SA. Resultatet? Mycket lyckat!

(Foto: Tillverkare)
Mats Andersen berättar om sina “The  Qln”-högtalare, som är den moderna uppdateringen av kulthögtalaren Qln Signature.

(Foto: Tillverkare)

Ludwig Swanberg presenterade Il Cremonese från Sonus Faber tillsammans med elektronik från Audio Research. Ytterligare ett rum med ypperligt ljud!

(Foto: Tillverkare)

Paul Bensch från Septon fångad i ett högtalarbyte. Det handlar om Elac Debut och Elac Uni-Fi (i mitten), alla konstruktioner från mästaren Andrew Jones. Ska du ha verkligt bra högtalare för mycket rimliga pengar ska du absolut lyssna till dessa.

(Foto: Tillverkare)
Stort ljud från liten högtalare. Contour-Serien är den nya storsatsningen från Dynaudio, och man lät den minsta modellen Compact 20 spela upp ett gigantiskt rum med ett imponerande lyckat resultat!

(Foto: Tillverkare)
Familjen Q Acoustic uppställd för fotografen. Fina högtalare för förnuftiga pengar. Flera av dem har fått strålande recensioner i Ljud & Bild.

(Foto: Tillverkare)

Skivspelaren Omega 100 från franska Elipson – med inbyggd RIAA och – tadaaa – bluetooth! Tanken är kanske att den ska kunna kopplas direkt till ett par aktiva högtalare och så ska man också kunna strömma musik till den från mobilen.

(Foto: Tillverkare)
B&W 800 D3 (287.000 kr paret) är den nya toppmodellen från den brittiska firman. Här finns verklig potential för en kanonåtergivning, säger vi som också hörde den på premiärvisningen i München i maj. En synnerligen läcker högtalare, som precis som vanligt när det handlar om B&W delar publiken i två läger.

(Foto: Tillverkare)
Danska Buchardt Audio tillverkar stativhögtalare där priset hålls ner tack vare direktförsäljning till kund. Har fullt förtjänt fått ett riktigt fint rykte om sig.

(Foto: Tillverkare)
Folk från Canton hade åkt upp från Tyskland för att presentera firmans utmärkta Reference 3 K högtalare. Det gjorde man också verkligt bra och intressant.

(Foto: Tillverkare)
Henrik från Sennheiser med firmans nya trådlösa noise reduction-lurar PCX 550 (strax under 4 000 kr). Lätta och läckra att ha på sig, trackpad på sidan av luren och lång batteritid, 30 timmar, är bara ett par av finesserna.

(Foto: Tillverkare)
Olle Eliasson från XTZ berättar om den nya toppmodellen Divine Alpha, här i en prototyp, som kommer att kosta 70.000 kr för ett par. Du får mycket för pengarna, och det hela är en väsentlig uppgradering från den förra Divine-modellen som naturligtvis ligger i botten av konstruktionen.

(Foto: Tillverkare)
Focal Sopra 3 var den stora nyheten inne hos P.L.Audio, och de spelade bland annat tillsammans med en ny integrerad förstärkare från Pass Labs. Sopra har haft stora framgångar på världsmarknaden, och Sopra 3 kommer säkert att dra sitt strå till stacken. En av de bästa Focal-högtalare vi hört.

(Foto: Tillverkare)
Barbapapa? Nej, en ny dansk högtalare helgjuten i – gjutjärn! Ole Lund Christensen är inblandad i konstruktionen, vilket brukar båda gott. Fortfarande en prototyp, men i sanning spännande. Priset lär ska hamna på 20 000 kr.

(Foto: Tillverkare)
Jan från Technics skiftar från digitalt till analogt via fjärren. Technics Reference Class R-1-anläggningen kompletterades av den nya SL-1200GAE-skivspelaren och bjöd på en högklassig återgivning. Ström, kablar och bänk från Entreq gav de fina Technics-prylarna optimala förutsättningar att prestera på topp. Och – det kan de!

(Foto: Tillverkare)
Hans-Henrik Sannerud från audiolabs tar in de häftiga SA Stage Accompany-högtalarna som är byggda kring ett par stora banddiskanter ursprungligen utvecklade av Philips. Tillsammans med rasande kompetent Viola elektronik gav det här en av de verkligt speciella och spännande upplevelserna på mässan.

(Foto: Tillverkare)
Well Tempered och Dynavector är nya märken under boråsföretaget Instereos kappa.

(Foto: Tillverkare)
Peter Funk från Digitalbild med de magnifikt imposanta Muon – 1,8 miljoner paret – från Kef. Elektroniken kom från norska Electrocompaniet.

(Foto: Tillverkare)
Hos arrangören HiFi Consult hade man laddat på med mycket från den tyska firman AVM, som har ett stort program med mycket intressant elektronik. Vienna-högtalare och skivspelare från EAT kompletterade anläggningen.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Håll koll på din hälsa

Smartaste kylskåpet vi sett

Stadsbil på el

Radion som aldrig tar slut

En TV du kan titta på – och igenom

Trådlösa proppar med förlustfritt CD-ljud

Billigare än så får du inte 150 tum

Glöm 85" nu är det 98" som gäller

JBL:s soundbar-högtalare blir något extra

Här är Sennheiser Ambeo Plus – och vi har hört den

Kolla in LG:s 97-tums OLED!

IFA-nyheter från Samsung

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen