Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: iRobot roomba Combo i5+

Snyggast i testet

Att lägga vikt vid utseendet på en produkt som oftast är rätt synlig i ett hem är ett plus. Men huvudsaken är ju ändå att den håller måttet.

Av / 2023-12-10 - 10:48
iRobot roomba Combo i5+
Åsa Warme Hallén

Jag blir alltid lika glad när tillverkaren lagt ned det där lilla extra även på utseendet. iRobot Roomba i5+ är riktigt stilig. Både själva dammsugaren och ladd-/töm-stationen.

I paketet hittar jag exakt det som behövs, varken mer eller mindre och installationen är enkel. Ivar känns som ett passande namn och efter att han har fått ladda batterierna en stund skickar jag iväg honom för att undersöka sitt nya hem.

iRobot Roomba Combo i5+ aka Ivar. (Foto: Åsa Warme Hallén).

Ivar har inte bråttom. Inlärningsrundan tar 55 minuter. Däremot är han inte direkt försiktig. Det är till och med så att jag inte bara hör att han kör in i soffans ben, jag känner det till och med.

Stiligt 1 Stiligt 2
<
>
Det nästan ut som om man satt ett tygstycke på ovansidan, men det har man inte. Däremot har man lagt ned lite extra krut på ytan. Snyggt. (Foto: Åsa Warme Hallén).

 

Jag har inte alltid världens bästa minne men jag känner ändå att detta känns väldigt bekant sedan mitt förra grupptest där jag hade iRobot Roomba j7+. Och bevisligen har tillverkaren inte tagit till sig av kritiken. Synd.

Läs också Håll koll på din hälsa – enklare än du tror Vi blir bara äldre och äldre. Men vad är det för mening med att bli äldre om jag inte håller mig frisk? Och hur vet jag att jag får till tillräckligt mycket aktivitet i förhållande till sömn och återhämtning?

Appen iRobot-Home

I appen kan jag göra scheman och namnge de olika rummen. Att göra virtuella väggar är krångligare än vad det behöver vara och jag förstår inte riktigt hur man har tänkt. Min känsla är att man faktiskt inte riktigt har tänkt färdigt. Man har liksom fastnat på halva vägen. Nu går det enbart att göra en karta med Ivar så när du väl är färdigt så behöver du inte tänka mer på saken.

Att göra en virtuell vägg för att avgränsa rummen kräver ett visst mått av tålamod. Själva ”väggen” går inte att flytta, enbart ställa lod- eller vågrätt. Så det är själva kartan som du får flytta. Dessutom är det så att eftersom ”väggen” inte går att göra kortare kan det bli en vägg där du inte vill ha den. Då får du först lägga till, för att sedan ta bort. Onödigt krångligt. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Tack vare röststyrning kan jag få Ivar att städa ett specifikt rum kopplat till hur jag valt att namnge de på kartan, men jag kan inte göra några no-go-/no-mop-zoner. Det jag också reflekterar över är att jag inte kan se i realtid var Ivar befinner sig. Det framgår bara att han jobbar, men inte var. I efterhand kan jag inte heller se hur han rört sig.

Ivar karta Ivar städad Ivar logg
<
>
I loggen kan jag se att han tagit 1 h och 19 minuter på sig att städa 43 kvm och om jag utläst den hela korrekt är det ingen plats som varit extra smutsig. Det är rätt lång tid för så liten yta men spelar väl egentligen inte roll om det bara är väl utfört. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Jag dubbelkollar prisuppgiften en gång till – jodå, Ivar kostar närmare 9 000 kronor och jag förvånas lite över hur basic Ivar känns och hur få inställningar och anpassningar det går att göra.

Dags att städa…

Det är inget fel på själva städningen, även damm i hörnorna försvinner, men Ivar far fram och tillbaka mellan rummen. Ena stunden är han i badrummet – för att sedan åka och dammsuga under köksbordet och därefter tillbaka till badrummet igen. Jag smyger efter honom och känner mig lite som en misstänksam arbetsgivare som inte litar på min personal, men jag har svårt att se någon röd tråd i hans sätt att röra sig.

Jag har faktiskt inte så här smutsigt hemma utan har lagt ut lite extra damm och smuts för att verkligen kunna se skillnaden på före och efter. Resultatet är inte perfekt, men det är det å andra sidan inte för övriga deltagare heller. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Och eftersom jag inte kan följa arbetssättet på kartan i appen blir det hela väldigt ologiskt och förvirrande.

Läs också 6 airfryers som gör matlagningen lekande lätt Allt man gör i en ugn kan man göra i en airfryer – fast snabbare och bättre.

Ivar sägs känna av och lära sig var det eventuellt kan vara extra smutsigt och därmed städa lite extra på det området. Jag funderar över om det är därför han far fram och tillbaka som han gör, men det känns inte heller rimligt.

Ivar kattskål Ivar gris
<
>
Kattskålarna fick finna sig i att bli uppfösta i en hörna och Harrys stackars gosegris blev bryskt medtagen på en åktur. Jag kan snabbt konstatera att Ivar inte väjer för några fasta hinder. (Foto: Åsa Warme Hallén)

När Ivar städar stannar han ibland till och blir helt tyst. Det är nästan som om han stannar och vilar lite. Eller funderar på vart han ska ta vägen härnäst. Högst oklart.

Självklart blir undersidan dammig men jag är väldigt tacksam över att man valt gummiborstar. Även om det inte är helt underhållsfritt fastnar det inte lika mycket hår som behöver avlägsnas för hand. (Foto: Åsa Warme Hallén)

och torka golven

Ivar har en dammbehållare som används när han dammsuger och en annan, med integrerad vattenbehållare och moppduk. Vattenbehållaren ska fyllas med vatten och moppduken fuktas. liksom hos Egon är inte moppen rörlig utan åker bara med. Resultatet blir såklart inte ett fläckfritt golv, men väl något fräschare.

Ivar har två olika dammbehållare. En med en liten vattentank och moppduk och en utan. Trots att det känns lite onödigt är det enkelt och smidigt att byta. (Foto: Åsa Warme Hallén).

Jag valde att utesluta kaffetestet för Ivar, helt enkelt eftersom det inte går att få honom att städa en specifik mindre yta. Enbart specifika rum som jag angett i appen. Visst, jag skulle kunna gå in i appen och lägga till/flytta väggar för att skapa ett rum-i-rummet men då går det betydligt snabbare att själv torka upp det jag spillt.

Slutsats

iRobot Roomba Combo i5+ är inte en dålig robotdammsugare. Ivar både dammsuger och fräschar upp dina golv med fuktig trasa. Den är bara för dyr i förhållande till vad den klarar av att göra. Själva städningen är det inget fel på men du kan varken ställa zoner för var den ska gå, eller inte gå, och du får ingen riktig städkarta som talar om för dig var han har varit. Han är dessutom oförsiktig när det gäller föremål så det gäller att du plockar undan innan han får jobba.

Karakter
iRobot roomba Combo i5+
Premium

Home tycker

Snygg. App på de nordiska språken Dyr i förhållande till inställningsmöjligheter.

Också i detta test:

4 robotdammsugare

Wilfa Innobot RVC-D4000SL+

Lyckad återetablering

Wilfa startade som en dammsugartillverkare redan 1948. Efter ett uppehåll inom kategorin lanserar de nu återigen rengöringsprodukter.

App på de nordiska språken. Generöst med tillbehör. Fungerar med både 2,4 GHz- och 5 GHz-nätverk.
Möjligen aningen långsam.
Läs hela testet

Roborock Q Revo

Underhållsfri – nästan

Roborock är lite bortskämda med strålande betyg och fanfarer. Nu ska de delta i ett grupptest, där de dessutom har högsta prislappen.

Roterande moppar. Behöver inte så mycket underhåll.
Klarar inte att göra rent runt trösklar så bra. Appen finns inte på de nordiska språken.
Läs hela testet

Ecovacs Deebot N10 Plus

Billigast

En självtömmande robotdammsugare för under femtusen kronor. Kan det vara något att satsa på?

Priset. App på de nordiska språken. Är bäst i testet på städning vid trösklar.
Kör över och drar med sig föremål.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ett riktigt familjekylskåp

Rymlig tvättmaskin med många funktioner

Massage när och var du vill

Pallar du trycket?

Hjärtat på rätt plats

Hemmets vinkällare skämmer bort druvorna

Hitta dina tillhörigheter

Kraftverket du inte visste att du behövde

Nya Nespresso är ett dyrt nöje

Pling plong! Är det någon hemma?

Ett ljus i vintermörkret

Snyggt från Panasonic

Ljud & Bild
Rulla till toppen