Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Ecovacs Deebot N10 Plus

Billigast

En självtömmande robotdammsugare för under femtusen kronor. Kan det vara något att satsa på?

Av / 2023-12-10 - 10:47
Ecovacs Deebot N10 Plus
Åsa Warme Hallén

I mitt förra grupptest av robotdammsugare ställde Ecovacs upp med den dyraste i laguppställningen, nämligen Ecovacs Deebot X1 Omni. Denna gång utmanar de med testets billigaste. Jag installerar Ecovacs Deebot N10 Plus enligt instruktionerna och döper den till Egon.

Ecovacs Deebot N10 Plus aka Egon. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Med i kartongen hittar jag egentligen ingenting utöver det som Egon behöver för att fungera. Förutom en fysisk instruktionsbok. Personligen är jag mer av en ”tuta-och-kör-person” och använder sällan instruktionsböcker, men jag kan ändå uppskatta att tillverkaren respekterar att behovet kan finnas. Lite synd är det dock att den inte finns på de nordiska språken.

Ecovacs Home

Appen som jag styr Egon med heter Ecovacs Home och det är här jag ställer in var Egon ska städa, när han ska städa och vilken sugkraft han ska använda sig av. Vill jag att han ska städa en gång eller två gånger och ska han moppa på standardnivå eller djup (som in detta fall innebär tätare och mer noggrann moppning). No-go-zoner, no-mopp-zoner och andra avgränsningar löser jag också enkelt i appen.

När Egon är färdigstädad presenterar han en fin karta över hur kan har kört. Jag kan se var han har varit, hur stor yta han dammsugit och hur lång tid han tagit på sig. (Skärmdump från app).

Om jag vill, och har behov av det, går det bra att skapa flera olika kartor.

Ecovacs Home finns på de nordiska språken och det ger alltid ett extra plus i kanten.

Läs också Roboten flyttar in En luftrenarrobot som rör sig i ditt hem och renar luften där det behövs. Kan det vara något?

Dags för dammsugning

Jag kan inte klaga på städförmågan hos Ecovacs Deebot N10 Plus. Däremot visar det sig att Egon är galet envis. Efter hans första städomgång råkar jag flytta på en av köksstolarna. Det uppskattas inte. Om inte möblerna står exakt som de gjorde när han körde sin mappningsrunda så buffar och puffar han på dem tills han är nöjd. Han ska fram till varje pris!

Egon är inte bara envis, han har bristande lokalsinne också. När jag skickar iväg honom för att punktstäda ute i hallen är allt frid och fröjd till att börja med. Tills han ska hitta tillbaka. För det gör han inte. Jag hittar honom inne under köksbordet där han helt enkelt har gett upp.

Utvecklingen har gått framåt och jag blir ärligt talat lite förvånad över att Egon är så skoningslös när det gäller föremål som är i vägen. Det är inte konstigt att en robotdammsugare vill ha ett par städrundor för att lära sig hur hemmet fungerar, det kan jag köpa. Men Egon lär sig inte utan drar helt enkelt med sig katternas matskål. (Foto: Åsa Warme Hallén)

 

Egon gris Egon Ingen gris kom till skada
<
>
I mitt försök att ge Egon en extra chans för att se om han lyckas undvika hinder placerar jag Harrys gosedjur, som ändå är rätt stort, i vägen men Egon reflekterade inte alls över hindret utan tar med sig grisen på en åktur. Inte helt lyckat. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Inte helt förvånade tar han absolut ingen hänsyn till katternas matplatser. Att han stökar till det vid första, andra eller kanske till och med tredje rundan skulle jag kanske kunna acceptera. Men när han gång på gång kör över saker, och drar med sig saker, blir jag lite trött.

Egon har inga bekymmer med vår något lurviga matta men han slår inte automatiskt över till att öka sugeffekten. Om jag vill att det ska bli lite extra sugkraft på mattor behöver jag gå in i appen och ändra på det. Personligen anser jag att det borde vara tvärtom.

Det är mycket gnäll när de gäller Egon, men han är faktiskt bäst av alla i testet på att städa vid trösklar – heja Egon! (Foto: Åsa Warme Hallén)

Däremot får Ecovacs Deebot N10 Plus en guldstjärna i kanten för sin förmåga att städa vid trösklar. Det är inte lika bra som om jag tar fram min skaftdammsugare och gör det själv, men det är bäst av alla deltagare i testet.

Läs också Vardagslyx En fönsterputsrobot!? Finns det ens och kan det verkligen fungera i praktiken? Frågorna är många och jag ska se om jag lyckas få fram några svar.

Och moppning

Egon kan både dammsuga och moppa men vid det här laget vet jag (och kanske du också) att det krävs en hel del för att det ska vara OK att kalla det moppning. Egon uppfyller i ärlighetens namn inte de kraven så jag väljer att kalla det våttorkning.

När jag väl satt fast ”moppbrickan” är den inte helt enkel att ta bort. Konstruktionen ser verkligen ut som om det ska vara enkelt men jag lyckas inte riktigt. Kanske är det SBS (Skit Bakom Spakarna) eller så har jag inte rätta knycken. Men oavsett vilket är jag rädd att jag ska ta sönder något. Efter en stunds vila och en kopp kaffe provar jag igen. Och lyckas! (Foto: Åsa Warme Hallén)

För att våttorka fyller du på behållaren, som redan sitter på undersidan, med vatten. Därefter snäpper du fast ”moppbrickan” som du sedan fäster den fuktade moppen på. När väl detta är gjort kan Egon torka golven så de blir lite fräschare och dammfria. I detta läge undviker Egon att gå upp på mattor, så i praktiken behövs inga no-mopp-zoner på mattor. Att däremot ta bort den där moppbrickan efter avslutat arbete är lättare sagt än gjort. Jag fick faktiskt ge upp en stund eftersom jag var rädd att ta sönder den och därmed blev så frustrerad. Men till slut lyckades jag – fråga mig bara inte hur!

Även om moppduken på Egon varken vibrerar eller snurrar så dammtorkas golvet noggrant och systematiskt. Ingen deltagare i testet briljerar på kaffetestet men Egon är varken bättre eller sämre än de andra. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Att en robotdammsugare ”sköter sig själv” en lögn. En stor lögn. Generellt behöver den tillsyn minst en gång i veckan. Avtorkning av sensorer med mera. Har man dessutom, som i Ecovacs fall, valt en hårig huvudborste får du nästan räkna med att rengöra efter varje städrunda. I alla fall om du har minst en person i hemmet som är långhårig. Eller om du har husdjur med hår.
Inte världens häftigaste uppgift, men det behöver göras. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Slutsats

Ecovacs Deebot N10 Plus är den dammsugare i testet som gör minst hål i plånboken, vilket också gör att den kommer undan med att inte vara helt perfekt. Städningen är absolut till belåtenhet och appen är enkel att förstå och att arbeta i. Egon har lite hyss för sig – så som att till exempel skoningslöst köra över föremål som råkar ligga i vägen. Men är du bara medveten om att det behövs lite extra förarbete och är okej med det så är inte detta ett dåligt inköp. Men spring inte iväg och köp en egen Egon för moppningens skull utan se det mest som något du får på köpet.

Karakter
Ecovacs Deebot N10 Plus
Premium

Home tycker

Priset. App på de nordiska språken. Är bäst i testet på städning vid trösklar. Kör över och drar med sig föremål.

Också i detta test:

4 robotdammsugare

Wilfa Innobot RVC-D4000SL+

Lyckad återetablering

Wilfa startade som en dammsugartillverkare redan 1948. Efter ett uppehåll inom kategorin lanserar de nu återigen rengöringsprodukter.

App på de nordiska språken. Generöst med tillbehör. Fungerar med både 2,4 GHz- och 5 GHz-nätverk.
Möjligen aningen långsam.
Läs hela testet

iRobot roomba Combo i5+

Snyggast i testet

Att lägga vikt vid utseendet på en produkt som oftast är rätt synlig i ett hem är ett plus. Men huvudsaken är ju ändå att den håller måttet.

Snygg. App på de nordiska språken
Dyr i förhållande till inställningsmöjligheter.
Läs hela testet

Roborock Q Revo

Underhållsfri – nästan

Roborock är lite bortskämda med strålande betyg och fanfarer. Nu ska de delta i ett grupptest, där de dessutom har högsta prislappen.

Roterande moppar. Behöver inte så mycket underhåll.
Klarar inte att göra rent runt trösklar så bra. Appen finns inte på de nordiska språken.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Ett lågt pris kan snabbt ge gråa hår

Torktumlaren som gör nästan allt

Nytt ansikte med ström och massage

Så bra att jag måste köpa den!

Freo X Ultra hjälper till, men klarar sig inte själv

Elektriska tandborstar i kamp: Smart, smartare och ännu bättre

Ett riktigt familjekylskåp

Rymlig tvättmaskin med många funktioner

Massage när och var du vill

Pallar du trycket?

Hjärtat på rätt plats

Hemmets vinkällare skämmer bort druvorna

Rulla till toppen