Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Dyson V15 detect Absolute

Fritt från damm med laser och LCD-skärm

Jag har sagt det förr, och jag säger det igen – det finns roligare saker än att städa. Men som tur väl är så finns det människor som faktiskt gör sitt yttersta för att göra det hela både enklare och skojigare.

Skrivet av / 2022-06-17 - 07:00
Dyson V15 detect Absolute
Åsa Warme Hallén

Nyligen testade jag ett gäng robotdammsugare, med skiftande resultat. Läste du testet, eller kanske har en egen robotdammsugare sedan tidigare, inser du säkert att det kan behövas ett komplement. Och det där med att dra fram en traditionell, stor och klumpig dammsugare lockar oftast inte alls. Dags att se om Dyson V15 – en sladdlös dammsugare – kan vara lösningen.

Dyson V15
Redo för en uppföljare till Ghostbusters! (Foto: Åsa Warme Hallén)

Jag packar upp och tänker att detta inte alls ser ut som en dammsugare – tankarna går mer åt de vapen man använde för att fånga spöken i 80-talsfilmen Ghostbusters. Dyson V15 är färgglad och lite poppig och jag kan tänka mig att de med väl utvecklat ”minimalist-tänk” kan få rysningar av färgkombinationen orange, lila och rött.

Dyson V15 golvstativ
Jag fick med ett golvstativ till min Dyson V15. Här laddas dammsugaren som att den alltid är redo att rycka ut om det skulle behövas. Lätt att gömma den bakom en dörr är den också. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Men faktum är att detta är en dammsugare som lätt göms bakom en dörr. Genom att använda antingen medföljande väggfäste eller golvstativ som även har som uppgift att ladda. Redo att användas utan en massa fix och trix.

Att städa med Dyson V15

Här finns verkligen ett tillbehör för ”allt” och en del känns väldigt självklara medan andra skapar lite mer nyfikenhet. Bland annat hittar du en lite mindre konformad skapelse (Hair screw-munstycke) som är tänkt att användas på till exempel möbler och sängar för att ta bort damm och framförallt hår. Skälet till formen är att den ska göra så att hår inte fastnar i själva borsten utan transporteras in i dammsugaren. Och faktum är att den fungerar riktigt bra!

Hela åtta stycken olika munstycken finns med i paketet. (Foto: Åsa Warme Hallén)

En av de saker som sticker ut från mängden är munstycket med den fluffiga gul/lila borsten. Munstycket har en laserfunktion som lyser upp underlaget och gör att du faktiskt ser ut smutsigt du har… Alltså tanken är ju jättebra, men usch och fy vad hemskt det är att se hur dammigt det är på vissa ställen – används alltså helt på egen risk!

Fluffig och mjuk borste med laserfunktion. Även denna kan behöva lite kärlek i form av rengöring under rinnande vatten ibland. (Foto: Åsa Warme Hallén)
Dyson Laser 2
<
>
Faktum är att partiklarna på golvet framträder riktigt tydligt tack vare lasern. Nästan lite obehagligt att se hur smutsiga golven faktisk är. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Batteriet håller ungefär i 60 minuter och du ser kvarvarande tid på LCD-skärmen som sitter på änden av själva handtaget. Här sitter även en liten knapp som du trycker på för att ändra kraftlägen mellan Eco mode, Auto och Med mode och Boost mode beroende på vilken borste du väljer. Om behovet finns går det att köpa till ett (eller flera) extrabatterier. Använder du dig av Auto och Med mode och/eller det speciella High Torque-munstycket (borste med anti-trassel-kam) justeras sugkraften så att ju smutsigare det är, desto starkare blir sugkraften. Detsamma gäller om du förflyttar dig från ett vanligt golv upp på en matta. Naturligtvis påverkar detta batteritiden men använder du Dyson V15 som komplement till en robotdammsugare ska du inte behöva dammsuga i 60 minuter i sträck.

Dessutom är handtaget rätt tungt vilket gör det lite utmanande att dammsuga längre stunder, något som faktiskt alla som har fått prova den hemma hos oss har påtalat.

På LCD-skärmen kan du utläsa mängden, samt storleken på de partiklar du dammsuger upp. (Foto: Dyson)

Städning är sällan kul, men att se resultat i realtid är desto roligare! Dammsugaren har en piezoelektrisk sensor som räknar dammpartiklar och som både visar hur mycket som plockas upp, samt storleken på partiklarna, i olikfärgade staplar på LCD-skärmen.

Enligt Dyson räknar Piezosensorn partiklar som passerar 15 000 gånger per sekund, något jag inte har kontrollerat men visst låter det bra. På LCD-skärmen kan du se hur många partiklar som är mindre än 10 µm (mikron), som till exempel allergener och pollen. Partiklar mindre än 60 µm som är partiklar i storleken av mikroskopiskt damm och hudflagor. 180 µm vilket innebär storleken av dammkvalster och 500 µm vilket innebär partiklar som är ca 0,5 mm.

Och det är just detta som gör städningen aningen mer spännande! LCD-skärm, färgglada staplar och siffror kan, om du sköter du dina kort rätt, få den tröttaste tonåringen att faktiskt plocka fram dammsugaren. Förutsatt att du varit klok nog att placera den lättillgängligt såklart.

På varje del sitter det röda knappar, en form av snabbkopplingar som gör det supersmidigt att byta munstycke. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Någon har tänkt till rejält och skickat med en adapter för låga utrymmen, riktigt smidigt och du vill slippa krypa för att dammsuga under soffan. Alla delar är försedda med röda knappar som är snabbkopplingar för att enkelt byta munstycke till det du behöver för stunden.

Å ena sidan…

Det är verkligen supersmidigt att snabbt kunna plocka fram dammsugaren när det behövs utan att behöva leta väggkontakt och fundera över om sladden räcker. Har du trappor kan du skatta dig lycklig över att slippa dra en otymplig dammsugare upp- eller nedför.

Har du till exempel en båt som behöver lite extra kärlek är det bara att ladda Dyson V15, plocka med dig så många tillbehör du anser att du behöver och köra igång. Hur smidigt som helst. Du behöver inte heller bekymra dig över om dammsugarpåsen behöver tömmas eftersom dammet hamnar i en plastbehållare som bara är att tömma när man känner för det.

Filter 1 Filter 2 FIlter 3
<
>
Att ta bort och tvätta filtret är väldigt enkelt. Bara skruva av, skölj i varmt vatten, låt torka och skruva dit igen. Sedan är dammsugaren redo igen! (Foto: Åsa Warme Hallén)

Vid LCD-skärmen sitter själva filtret, som sägs plocka upp 99,97 % av partiklarna så små som 0,1 µm, för att släppa ut så ren luft som möjligt. Du skruvar helt enkelt av toppen som locket på en syltburk, tvättar av filtret under rinnande vatten och låter det torka ett dygn innan det är redo att jobba igen.

… å andra sidan

Själva dammbehållaren är genomskinlig vilket gör att du enkelt ser när det är dags att tömma. Personligen är jag inte helt förtjust i att hela behållaren är genomskinlig så att jag ser allt smuts. Jag hade kanske önskat mig en front som inte var transparent så det inte blir lika uppenbart, men det är såklart en smaksak.

Personligen kan jag tycka att det hade varit trevligare om enbart 1/3 av behållaren (baksidan) var transparent så jag slapp se smutsen. Men det är naturligtvis högst personligt. Här ser du även de hårstrån som snurrat upp sig runt cylindern – obra! (Foto: Åsa Warme Hallén)

Att tömma själva dammbehållaren är inte svårt på något sätt. Bara lite opraktiskt. Du tar bort allt så att du enbart har själva ”huset” på dammsugaren kvar och för det röda reglaget nedåt. Då öppnar sig en lucka i bottnen och damm, smuts och vad det nu kan vara du dammsugit upp trillar ur – eller det är i alla fall tanken. Tyvärr har innehållet en förmåga att tussa ihop sig vilket innebär att du behöver hjälpa till med händerna för att få ut allt. Dessutom har lite längre hårstrån en förmåga att snurra upp sig runt cylindern inne i själva behållaren. Och eftersom det inte är ett slutet system (som en dammsugarpåse) är sannolikheten väldigt stor att det ryker och dammar. Du kan ta bort hela behållaren för att rengöra men problemet kvarstår ju ändå.

Slutsats

Dyson V15 gör faktiskt städningen, med sin LCD-skärm med diagram och siffror, något roligare. Min upplevelse är absolut att sugkraften är riktigt bra och att det blir dammfritt och fräscht – ett riktigt bra komplement till en robotdammsugare eller ett mindre utrymme som till exempel båt eller sommarstuga.

Den är lättanvänd och väldigt praktisk, om man bortser från att den är i tyngsta laget för den som vill dammsuga länge samt att tömningen av dammbehållaren inte är fullt så smidig som jag personligen önskar.

Placera din Dyson lättillgänglig och den kommer bli en riktig tillgång.

Karakter
Dyson V15 detect Absolute
Premium

Home tycker

Sladdlös. Lättanvänd med många riktigt bra tillbehör. Den är i tyngsta laget och rengöringen av dammbehållaren kunde varit smidigare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Trött på vintern? Skaffa en batteridriven snöslunga

Oroa dig inte. Ditt hem är säkert!

Inte bra nog, Dyson

Är dammsugare och skurhink ett minne blott?

Sprid ett ljus på dina tänder

Enkelt och praktiskt utan att vara smart

Ljus, kamera...

Fransk bänkdiskmaskin är roligare än Netflix

Full koll på strömmen hemma

Färskbryggda växter

Elektrisk tandborste i Business Class

Mer ström var du än befinner dig

Ljud & Bild
Rulla till toppen