Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Philips Hue Secure

Philips Hue vakar över hemmet

Philips Hue utökar sitt sortiment med säkerhetskameror. Om ditt Hue-system är hemmets centrum är det logiskt att samla allt.

Skrivet av / 2024-01-15 - 09:09
Philips Hue Secure
John Hvidlykke

Det väckte uppmärksamhet när den kamera som är föremål för detta test lanserades på IFA-mässan i Berlin förra året. Inte för att övervakningskameror på något sätt är en ny idé, övervakningsutrustning är tillsammans med smart belysning den mest populära produktkategorin i det smarta hemmet. Nej, anledningen var att det var Philips Hue och dess moderbolag Signify som gav sig in på övervakningsmarknaden.

Medan Philips Hue är dominerande inom smarta ljuskällor har man idag endast tre kameror i sitt program, alla varianter av samma modell. Vi testar en trådbunden version med bordsstativ. Kameran finns också i en väggmonterad version och det finns en batteridriven version. I alla tre varianterna överförs videosignalen trådlöst via Wi-Fi och kameran styrs via Philips Hue Bridge och Hue mobilapp.

Philips Hue Secure-kamera med bordsstativ. (Foto: Signify)

I alla tre varianterna överförs videosignalen trådlöst via Wi-Fi och kameran styrs via Philips Hue Bridge och Hue mobilapp.

Komplicerad installation

Installationen är lite speciell. Normalt sett är installationen av Philips Hue-produkter en fråga om att be Hue-systemet att leta efter den nya enheten och sedan sker resten i stort sett automatiskt.

Läs också Kvalitetskameran Arlo Pro 5 tål regn Utmärkt videokvalitet, batteridrift och vädertålighet men tyvärr dolda kostnader.

Men inte här. Först ska en QR-kod på ett medföljande kort skannas med din mobiltelefon, sedan används Bluetooth för att kommunicera med kameran. Sedan måste Wi-Fi-koden anges manuellt och slutligen tar Hue Bridge över kontrollen.

Anledningen till att det är så komplicerat är förmodligen en säkerhetsfråga, men det borde ändå kunna göras med hälften så många moment. Jag har testat säkerhetskameror tidigare, men jag har aldrig varit med om något som varit i närheten av lika omständligt.

Trots de många stegen i processen är installationen ändå ganska smidig och problemfri. När Philips Hue Secure är ansluten till bryggan finns det ett menyalternativ med kameror i Hue-appen. Här kan man välja vilka typer av aktiviteter som ska utlösa en reaktion (människor, djur, fordon och andra rörelser). Du kan också definiera aktivitets- och sekretesszoner i bildfältet, där du vill filma respektive inte filma.

(Foto: Signify)

Kräver abonnemang för det mesta

Allt är precis som vi har sett med andra övervakningskameror, till exempel Arlo. Och precis som Arlo kräver de avancerade alternativen, som att skilja mellan olika typer av rörelser, ett abonnemang. Att spara videoinspelningar i molnet kräver också ett abonnemang. Ett grundabonnemang, som omfattar en kamera och ger tillgång till 30 dagars videoinspelningar, kostar 459 kronor per år. För 1149 kr per år får man ett utökat abonnemang som täcker upp till 10 kameror och sparar videoinspelningar i 60 dagar.

Som gratisanvändare får man rörelsevarningar och kan se video i realtid, men inte spara inspelningarna. Blir man varnad för inkräktare kan man bara titta på medan hemmet plundras. Och man kan skrika glåpord genom kamerans högtalare – men man kan inte spara bevismaterialet. Vid det laget kommer man nog att ta fram kreditkortet och köpa abonnemanget!

Kameran kan kombineras med Philips Hue-strålkastare och integrationen mellan dem görs enkelt i appen. (Foto: Signify)

Bild- och ljudkvalitet

Bildkvaliteten är godkänd utan att vara överväldigande. Upplösningen är Full HD (1920 x 1080 pixlar), medan andra kameror i samma prisklass erbjuder 2K/QHD (2560 x 1440 pixlar). Det innebär att man inte kan zooma in bilden lika mycket.

Läs också Yale Doorman har blivit mer modernt Den senaste Yale Doorman L3S är ett smart kodlås som är lika säkert som det är elegant och enkelt.

Ljuskänsligheten är tillräcklig, men inte lika hög som den något dyrare Arlo Ultra 2 Spotlight Camera. Bilderna är fortfarande tydliga, men Philips-kameran växlar till svartvitt i skymning.

Ljudkvaliteten med den inbyggda mikrofonen är lite tunn, men tillräcklig för sitt syfte: att säkra videobevis.

Fungerar endast med Hue-appen

När det gäller andra smarta hem-enheter är integrationen dock lite mer komplicerad. Philips Hue Secure kan endast användas via Philips Hue-appen. Medan Hue-lampor på samma brygga enkelt kan ses och styras via Google Home, visas inte kameran i Home tillsammans med kameror från andra märken i huset. Om man inte är beredd att begränsa sig till smarta enheter av ett enda märke är det en ganska stor begränsning.

Philips Hue Secure kontaktsensor. (Foto: Signify)

Detta verkar konstigt, eftersom Philips Hue Secure contact sensor för 449 kronor, som vi också fick med till testet, fungerar sömlöst med både Hue-appen och Google Home.

Sensorn består av en givare och en liten magnet som kan placeras på dörren respektive dörrkarmen, där den känner av när dörren öppnas. Till skillnad från kameran var dörrsensorn lika enkel att installera i Hue-systemet som vi är vana vid med vilken ljuskälla som helst.

Sensorn består av en givare och en liten magnet som kan placeras på dörrkarmen respektive dörren. (Foto: Signify)

Eftersom Philips Hue är ett integrerat system får man en del möjligheter till enkelt samarbete med andra Hue-enheter. Man kan till exempel använda kameran för att tända belysningen i rummet när man går in i det medan man är hemma. Medan samma rörelse kan utlösa en siren om den upptäcks när du inte är hemma.

Slutsats

Philips Hue-produkter är kända för att vara dyrare än genomsnittet – men också för att vara värda prisskillnaden. Hue Secure-kameran är något dyrare än sina konkurrenter från Arlo och TP-Link, men erbjuder egentligen inga tydliga fördelar utöver integration med andra Hue-enheter. I stället är man låst till att använda Hue-appen för att styra den, snarare än integration med andra smarta hem-enheter från olika tillverkare. Inklusive befintliga säkerhetskameror. Det faktum att kameran är trådbunden, där konkurrenterna erbjuder batteridrift, bättre mörkerseende och högre upplösning till samma pris, hjälper inte det övergripande betyget. Dörrsensorn är å andra sidan föredömligt enkel, ganska billig – och lätt att integrera i det smarta hemmet.

Karakter
Philips Hue Secure
Premium

Home tycker

Integreras med ditt Philips Hue-system. Kräver inte nödvändigtvis ett abonnemang. Om du inte använder Philips Hue för att styra ditt smarta hem är det inget alternativ. Fungerar inte med Google Home, Matter eller Home Kit. I de flesta fall är batteridrift bättre än kabel. Video kan endast lagras i molnet och kräver ett abonnemang.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Trött på vintern? Skaffa en batteridriven snöslunga

Oroa dig inte. Ditt hem är säkert!

Inte bra nog, Dyson

Är dammsugare och skurhink ett minne blott?

Sprid ett ljus på dina tänder

Enkelt och praktiskt utan att vara smart

Ljus, kamera...

Fransk bänkdiskmaskin är roligare än Netflix

Full koll på strömmen hemma

Färskbryggda växter

Elektrisk tandborste i Business Class

Mer ström var du än befinner dig

Ljud & Bild
Rulla till toppen