TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Arlo Pro 5 2K

Kvalitetskameran Arlo Pro 5 tål regn

Utmärkt videokvalitet, batteridrift och vädertålighet men tyvärr dolda kostnader.

Av / 2023-07-28 - 10:02
Arlo Pro 5 2K

Home tycker

  • Utmärkt videokvalitet, även i svagt ljus. Bra på att känna igen föremål. Tål att sitta utomhus, bra batteritid.
  • Kräver en dyr basstation för Homekit-stöd. Ingen egen ansiktsigenkänning.

Arlos kamera ger en helt annan kvalitetskänsla än de andra kamerorna. Mycket beroende på att den är gjord som en utomhuskamera och har lång batteridrift. Därmed är priset också högre. På baksidan sitter ett gängat fäste och man kan köpa alla möjliga fästen för att montera kameran precis där man vill. Men den är verkligen gjord för fast montering så den är vinglig om man exempelvis försöker tillfälligt ställa den ovanpå ett skåp.

Kostnader

Utan en prenumeration får man bara notifikationer om rörelse och kan liveströmma. Mer eller mindre värdelöst alltså, men det blir så klart bättre med Homekit. Däremot kräver Homekit att man köper en basstation som kostar 1 500 kronor(!)

Basstationen upprättar ett eget nätverk med kamerorna, så om man har många kameror kan det ge bättre räckvidd och prestanda. Dessutom kan man sätta ett USB-minne i stationen så att man slipper månadsavgiften för lagring. Det kan alltså löna sig i längden.

Arlo Pro camera 1
Arlo Pro 5 är en tålig kamera med både strålkastare och siren. (Foto: Arlo)

Installation

Ska man använda kameran inomhus är det smidigast att alltid låta den vara ansluten till den magnetiska laddkabeln med USB-A-kontakt i andra änden. Den är dock bara en meter lång. Naturligvis säljs längre på 2,4 eller 7,6 meter (för utomhusbruk). Att installera den i Arlo-appen är mycket enkelt, bara att följa instruktionerna. Däremot var det väldigt bökigt att få in den i Homekit då man först måste lägga till basstationen, vilket krävde läsning på supportsajten.

Hantering

Från kameravyn i appen kan man slå på mikrofonen och även aktivera högtalaren så att man kan prata med den framför kameran. Skulle man se någon obehörig i bilden kan man både slå på en strålkastare för att få bättre bild, samt slå på sirenen för att skrämma bort inkräktaren. Vad som är lite snyggt är att man kan logga in med en webbläsare och få upp samma vy som i appen. I princip skulle man kunna ha en skärm som alltid visar övervakningsbilderna.

Annons

Kamerorna kan vara i tre lägen, borta, hemma eller standby. För varje läge kan man ställa in vad som ska hända om den hör ljud eller upptäcker rörelse. Om den ska börja spela in, skicka en notis eller dra i gång sirenen. Man kan rita upp vilken del av synfältet man vill spana efter rörelse i, för att undvika onödiga larm. Med hjälp av geofencing kan lägena aktiveras automatiskt när man går hemifrån och kommer tillbaka.

Arlo app 1
Man kan maskera synfältet för att undvika falsklarm, och låta kamera följa det som rör sig. (Foto: L&B)

Videokvalitet

Bildsensorn är helt klart ett steg upp från de billigare kamerorna i testet. Vid minskande ljus behåller den färgvideo långt efter att de andra kamerorna har övergått till svartvitt nattläge. I bra belysning är videokvaliteten högre, med fler detaljer, bättre skärpa och bättre färgåtergivning. Speciellt om den är ansluten till basstationen och man kan använda 2K-videoströmning när man är på samma trådlösa nätverk.

Slutsats

Detta är nog den mångsidigaste kameran med möjlighet att användas med batteri och monteras utomhus. Den har också den bästa videokvaliteten. Tyvärr måste man kasta mer pengar på den för att den ska bli användbar. Antingen genom att köpa en basstation med lokal lagring och möjlighet till Apple Homekit. Eller genom ett abonnemang på molntjänsten. Tycker man att det är värt det, visst då är det Arlo 5 Pro som är bäst.

 

Karakter
Arlo Pro 5 2K
Premium

Också i detta test:

Netatmo Indoor Camera

Netatmo Smart Indoor Camera är faktiskt smart

Vill man bara ha en kamera som sköter sig själv och ger dig den info du behöver är detta rätt val.

Inga abonnemangsavgifter. Inbyggd ansiktsigenkänning. Få falsklarm. Kan använda sladdbundet nätverk.
Medelmåttig videokvalitet. Ingen tvåvägskommunikation. Få monteringsval.
Läs hela testet

Logitech Circle View

Circle View är en enkel men bra Homekit-kamera

Vill man bara ha en enkel övervakningskamera som kan monteras utomhus är Circle View lockande.

Välbyggd, kan användas utomhus. Helt okej videokvalitet. Ultravidvinkel.
Fungerar ENDAST med Homekit, kräver Apple-enheter.
Läs hela testet

Eve Cam

Eve Cam är tyvärr väl enkel

Lättanvänd och Homekit-vänlig men mindre prisvärd än konkurrenterna.

Magnetiskt fäste. Enkel installation och hantering.
Fungerar ENDAST med Homekit. Medelmåttig videokvalitet.
Läs hela testet

Aqara Camera Hub G3

Aqara Camera Hub G3 är söt och praktisk

Låt inte utseendet lura dig, kameran har AI och kan panorera för att följa personer.

Många AI-funktioner som inte kräver molntjänster. Styrbar pan-and-tilt via appen. Fullproppad av finesser. Söt design. Inbyggd Zigbee-hub.
Borde kunnat justeras i större vinkel vertikalt. Kan reagera lite långsamt på kommandon. Mindre lyckad för väggmontering.
Läs hela testet
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Delad glädje är dubbel glädje

Dubbelt så smart är inte dubbelt så bra

Det här kan ingen annan sänglampa

Går pris och kvalitet hand i hand?

Flexibel och tanken är god

Övervakning med ett öga på ekonomin

Plats för allt

Robotdammsugare med artificiell idioti

Nu flyttar AI in även i tvättstugan

Passar bra i ett Yale-smarthem

Din altandörr förtjänar detta

Smidig moppning ända in till kanten

Ljud & Bild