Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Ecovacs Deebot T10 Plus

Som en väldresserad hund

Hur klarar sig en robotdammsugare mitt ibland flyttlådor och packmaterial? Äter den upp allt i sin väg eller klarar den att hålla rent ändå?

Av / 2022-11-26 - 09:00
Ecovacs Deebot T10 Plus
Åsa Warme Hallén

I skrivande stund pågår flyttbestyr. Boendearean ska nästan halveras vilket innebär planering, strukturering och benhård disciplin. Allt i garderober, skåp och lådor åker ut på golvet och sedan är det bara att sortera.

Kanske inte optimalt för att testa en robotdammsugare – eller så är det precis det det är!

En kartong mer eller mindre spelar mindre roll, skillnaden är bara att här packar jag upp Ecovacs Deebot T10 Plus istället för ned. Skönt med lite omväxling ändå.

Dammsugaren är högglansigt vit med tillhörande vit ladd-/tömstation. Det är väl ingen underdrift att påstå att mer än hälften av befolkningen i norden har vita, eller i alla fall ljusa, väggar vilket gör att en vit produkt smälter in bättre än en mörk. I kartongen hittar jag även vattentanken med tvättbar mopp. Av någon anledning har man även skickat med två ”engångsmoppar” vilket väl kan vara bra men en extra tvättbar hade kanske varit att föredra tänker jag. Eller en extra dammsugarpåse då det enbart finns en (sitter redan på plats) Här finns även två sidoborstar som lätt fästs på undersidan, ett rengöringsverktyg samt en instruktionsbok (ej på svenska).

Jo men detta verkar ju rätt och riktigt. Steg-för-steg-manualen är enkel, överskådlig. Och stor! (Foto: Åsa Warme Hallén)

Överst i kartongen ligger ett gigantiskt kort med steg-för-steg-instruktioner om hur du ska göra för att få igång din nya städhjälp och hur du laddar ned appen Ecovacs Home. Bara att följa och göra som du blir tillsagd. Smidigt.

Dammsugaren ska ha ett namn och det första som poppar upp i huvudet är Ludde… Tja, jag har ju ingen hund så why not…

Jag kan fortfarande inte sträcka mig så långt som att säga att en robotdammsugare smälter in i hemmamiljön. Men jag får inte en chock varje gång jag får syn på den i all fall. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Förberedelser

Även om en robotdammsugare är hyfsat smart, och faktiskt i de flesta fall blir smartare och smartare ju fler rundor den får ta i hemmet behövs en liten introduktion och en del förberedelser. Den behöver göra en ”mappning” av det utrymme den är tänkt att arbeta i. Bor du på ett plan utan trappor eller andra fallgropar är det bara att tuta och köra. I annat fall behövs det lite handpåläggning.

Personligen bor jag (ett par veckor till) i en gammal lägenhet där man inte lagt så mycket möda vid nivåskillnader när man valt att byta golv i ett rum. Av erfarenhet vet jag att en robotdammsugare inte rör sig helt bekymmersfritt i mitt hem vilket gör att jag får jobba lite extra med att avgränsa innan mappningen.

I de test jag gjort tidigare har jag valt att låta dammsugarna jobba i två rum. De är sammanlagt ca 50 kvm och har en rätt rejäl, men för de allra flesta, överkomlig tröskel mellan. Ludde är den sista dammsugaren som jag testar i detta hem och han får naturligtvis samma förutsättningar. Jag tar hjälp av lite flyttkartonger och avgränsar så att han inte rymmer ut i hall eller tv-rum, som jag vet att han inte kommer klara av att ta sig tillbaka ifrån.

Ludde är redo för premiärtur. Han backar ut från sitt trygga hem, stannar upp ett par sekunder för att kolla läget och sedan bär det iväg för ”mappning”. Ludde är otroligt snabb. X1 Omni (aka Storebror) hade bekymmer med att ta sig över nämnda tröskeln mellan vardagsrum och sovrum, även om han fixade det till slut, men Ludde klättrar över utan problem och är snart tillbaka till ladd-/tömstationen igen.

Efter avslutad “mapprunda” går du in i appen och lägger ut no-go-zoner (röda streck) och no-mopp-zon (gul kvadrat) efter behov så du slipper stöket med att begränsa ytorna varje gång det är dags för rengöring. (Skärmdump från app).

Med Ecovacs Deebot T10 Plus har du möjlighet att lägga in både no-go- och no-mopp-zoner på din städkarta i appen. Detta är verkligen att föredra och bra att lägga ett par minuter på om du, precis som jag, har lite fallgropar i hemmet och kanske någon matta som du inte vill behöva plocka undan varje gång du bestämmer dig för att moppa golvet. Flyttkartonger i all ära, men det är inte så himla kul att behöva avgränsa rum manuellt varje gång det ska dammsugas. Och risken är väldigt stor att du glömmer bort att göra det och att din städhjälp därmed rymmer och/eller att dina mattor våtmoppas när du inte är hemma.

Att styra

Förutom att tala om för din Ecovacs var den får städa och moppa kan du även ställa in tider när du vill att den ska städa. Och tider när den absolut inte ska städa. Du kan välja att den ska städa ett litet specifikt område om du till exempel har råkat tappa ut något på golvet, eller enbart ett specifikt rum. Hur den ska bete sig när den traskar upp på en matta och om du vill bli påmind när moppen behöver rengöras.

Under inställningen Smart Rengöring kan du bland annat bestämma hur intensiv själva moppningen ska vara och om du vill att den ska dammsuga mer kraftfullt på mattor. (Skärmdump från app).
Ecovacs videoläge
Genom att städa i ”video-läge” kan jag se att Anton och Harry håller ställningarna bland flyttkartongerna i vardagsrummet. (Skärmdump från app).

Är du lite nyfiken, eller har för lite att göra, kan även köra med video igång när du inte är hemma.

Allt detta ställs in och regleras såklart i appen som är användarvänlig och relativt enkel att navigera sig igenom.

Mitt liv finns i min mobil så den är nästan aldrig längre ifrån mig än 0,5 meter (borde kanske söka för det där…?) men skulle det vara så att jag önskar så kan jag även styra Ludde genom att helt enkelt prata med honom. Ludde har, precis som storebror Ecovacs Deebot X1 Omni sin egen röststyrning i form av Yiko. Storebror gick även att styra med hjälp av Siro och Alexa men det får T10-Plus ägare klara sig utan. Vid tidigare test hade Yiko och jag lite bekymmer med att förstå varandra men nu tror jag att vi båda har skärpt till oss och även om vi inte för några djupare diskussioner (det hade jag verkligen fått söka för!) kan jag få honom att städa när jag vill bara genom att säga till honom.

Hur klarar sig Ecovacs Deebot T10 Plus

Ludde är faktiskt lite som en väldresserad hund. Förutom att han kommer på inkallning och lystrar till korta kommandon rör han sig, till skillnad från till exempel iRobot Roomba j7, smidigt runt möbler och hinder. Dammsugarens AI-processor detekterar snabbt hinder som kommer i dess väg och undviker faktiskt de allra flesta.

Ludde rör sig strukturerat genom rummet och är faktiskt riktigt snabb, utan att för den delen slarva för mycket. På den högra bilden ser du hur han tagit hänsyn till no-mopp zonen. Duktig Ludde! (Skärmdump från app).

Han navigerar sig snygg mellan flyttlådor, ljusstakar, pärmar och packmaterial som jag helt enkelt inte orkar plocka undan varje gång det är dags för städning och den enda han har snott med sig är en leksaksmus. Men ingen större skada skedd.

Det jag inte lyckas hitta i appen är om det går att justera sugnivån mer än två steg – utanför matta och kraftfullare på matta. Sugkraften är visserligen 3000 pa och i mitt test räckte det gott för att fånga upp dammråttor och smågrus. Även om Ludde inte är lika bra som jag på att städa i hörnen så är det fullt acceptabelt.

Moppningen

Ludde har försetts med vibrerande moppningsteknik, något jag personligen inte testat tidigare. Spännande!

En vattentank som rymmer 400 ml kräver sin plats… (Foto: Åsa Warme Hallén)
Ecovacs Deebot T10 Plus
… och platsen delas med behållaren för luftfräscharen som enkelt knäpps loss på sidan. (Foto: Åsa Warme Hallén)
Här samsas vattentanken för moppningen och behållaren för luftfräscharen, som man har valt att inte skicka med som tillbehör utan som får köpas till extra. Med tanke på prislappen är det lite illa tycker jag. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Själva vattentanken är större än på till exempel DreameBot D10 Plus och jag blir lite fundersam över var den ska sitta. På sidan av dammsugaren hittar jag en pryl som går att ta bort. Det visar sig vara en luftfräschare som jag smidigt knäpper bort och ersätter med vattentank och mopp.

Vibrationer Kaffefläck Kaffe borta
<
>
På spåret som Ludde lämnar efter sig syns det tydligt att moppen vibrerar. 600 vibrationer/minut uppger tillverkaren (justerbart). Jag har inte kontrollräknat men upplever att det blir rent och fräscht. Även kaffefläckar försvinner. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Vibrerande mopp är betydligt effektivare än att enbart dra en liten moppduk efter sig och jag upplever att resultatet blir riktigt bra. Ecovacs X1 Omni kände av när det var smutsigt och åkte tillbaka till ladd-/töm-stationen och rengjorde mopparna – rena paradiset i min värld.

Men handen på hjärtat – vill du ha det riktigt, riktigt bra gjort behöver du göra det själv. Så är det bara.

Men vad hände med luftfräscharen tänker du kanske nu?! Jo, de patronerna får man köpa till själv, något jag kan tycka känns lite snålt i sammanhanget. Hade ju varit snyggt om det följt med en testpatron bara för att ge en idé om funktionen.

Verkligheten

Ok, låt oss vara helt ärliga nu. När något låter för bra för att vara sant – så är det nästan alltid så. Producenter av robotdammsugare lovar i nio fall av tio att du inte ens ska behöva titta åt din dammsugare på flera veckor, framförallt om du väljer en självtömmande. Ecovacs hävdar upp till 60 dagars fullständigt handsfree-städning. Och visst, själva tömningen sköter sig själv men ännu så länge har i alla fall inte jag testat en dammsugare som själv plockar bort hår och damm i borstar och hjul. Det måste du faktiskt göra själv, vilket inte är så himla glamoröst.

Ecovacs
Nej, jag hade inte dammsugit innan Ludde gav sig ut på första testrundan. Och ja – jag tappar hår. Men det är troligtvis inget unikt… Och även om tillverkaren lovar guld och gröna skogar när det kommer till underhåll så behöver du plocka bort hår och damm som fastnar undertill. Helst mellan varje städtillfälle, eller vartannat, skulle jag vilja påstå för att få ut det absolut bästa av din dammsugare. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Och bor du inte i ett enplanshus/lägenhet utan höga trösklar så kommer du behöva hjälpa din vän på traven för att den ska kunna göra sitt jobb i alla rum.

Slutsats

Ecovacs Deebot T10 Plus är verkligen ingen dålig städhjälp och gör jobbet till belåtenhet. Även moppfunktionen får godkänt. Ludde är inte tyst som en mus men det går att befinna sig i samma rum samtidigt som han är igång med sitt. I appen finns det många användbara funktioner och varken mattor eller trösklar (dock ej alltför höga) ställer till problem.

Men är den tillräckligt bra för att försvara prislappen? Nej, det tycker jag faktiskt inte riktigt. Luftfräschare skulle kunna vara en Unique selling point men patron till den har man valt att inte skicka med (?)

Har du pengar över och inte riktigt vet vad du ska göra med dem – satsa på Ecovacs X1 Omni. Får du ont i magen av prislappen – införskaffa DreameBot D10 Plus och moppa lite extra själv om du tycker att det behövs.

Karakter
Ecovacs Deebot T10 Plus
Premium

Home tycker

Snabb och smidig Priset tillsammans med att man snålat in på att skicka med patron till luftfräscharen och enbart en dammsugarpåse.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Ett riktigt familjekylskåp

Rymlig tvättmaskin med många funktioner

Massage när och var du vill

Pallar du trycket?

Hjärtat på rätt plats

Hemmets vinkällare skämmer bort druvorna

Hitta dina tillhörigheter

Kraftverket du inte visste att du behövde

Nya Nespresso är ett dyrt nöje

Pling plong! Är det någon hemma?

Ett ljus i vintermörkret

Snyggt från Panasonic

Ljud & Bild
Rulla till toppen