Sommaren är slut och det är dags att återgå till de vardagliga rutinerna. Rätt skönt ändå att få lite ordning på mat, sömn och träning. Men så var det ju det där med städningen … Sommar och ledighet betyder förhållandevis ofta att vi vistas betydligt mer utomhus och inomhusmiljön ligger lite i dvala – och dammråttorna frodas.
Personligen finner jag en tillfredsställelse i att dammsuga och moppa golven så de glänser. Men den känslan håller oftast bara i sig första veckan efter semestern. Jag har ju, till min stora glädje och ibland förtvivlan, haft förmånen att testa ett antal robotdammsugare med skiftande resultat.
Nu är tanken att sommarens alla dammråttor och matta, livlösa golv ska återfå sin forna glans tack vare DreameBot D10 Plus. En robotdammsugare som tömmer sig själv och, enligt den poppiga videon på hemsidan, kunna leva sitt eget liv i hela 45 dagar.
Då kör vi!
Jag öppnar lådan och får fram ladd-/tömstation, själva dammsugaren och en box med diverse tillbehör såsom en quick start-guide (på engelska), en instruktionsbok (som fortfarande inte innehåller något av de nordiska språken) en extra dammsugarpåse, städborsten som ska fästas på undersidan av dammsugaren och en moppdel.
Tidigare har jag testat DreameBot Z10 Pro och det mesta känns såhär till att börja med väldigt bekant, förutom att D10 Plus är vit.
Jag minns att jag hade lite bekymmer med att koppla ihop Z10 Pro med Mi Home-appen vid mitt senaste test men denna gång var det faktiskt inga bekymmer att bara följa instruktionerna i quick start-guiden.
Den nya städhjälpen döper jag till Hedvig.
Vi bor i en gammal skev lägenhet med höjdskillnader mellan vissa rum så det är inte bara att tuta och köra. Precis som vid tidigare test använder jag mig av två rum som testrum. Det är ett vardagsrum med matmöbler, soffa, matta och lite småpiff samt vårt sovrum. Den sammanlagda ytan på de båda rummen är strax under 50 kvm och de skiljs åt med hjälp av en tröskel. För att Hedvig ska förstå vad som förväntas av henne behöver hon läsa av området.
Jag avgränsar mot de andra rummen genom att stänga dörrar när det finns, eller lägga yogabolster i dörrhål, man tager vad man haver liksom. Sedan startar jag ”mappningen”. Hon far iväg som en avlöning och är snabbt tillbaka igen och en röst informerar mig om att hon är klar. Supersmidigt!
I den väldigt informativa och användarvänliga MiHome-appen är det sedan enkelt att göra de avgränsningar jag vill ha för att slippa lägga ut kuddar varje gång. Det är jag speciellt tacksam för.
Är det någonstans jag inte vill att Hedvig ska städa lägger jag bara in en no-go-zon. När jag ändå håller på lägger jag in en no-mopp-zon också, så att mattan klarar sig när det är dags för moppning. Otroligt skönt att kunna göra, speciellt om man schemalägger städningen till tider när man inte är hemma.
I vintras testade jag Roborock E5 som visserligen också kunde både dammsuga och moppa men inte alls hade dessa möjligheter till avgränsning eller zon-indelning. Prislappen för Roborock är visserligen cirka 2 000 billigare men för min personliga del sparar jag nog ett par extra månader för att få tillgång till den funktionen. Har du ett hem helt utan trösklar (eller mattor om du vill moppa) fungerar det ju såklart utan. Men annars blir det en rackarns massa extraarbete.
Dags att städa …
Precis som det framgår i instruktionerna plockar jag undan sladdar, kattleksaker, förrymda strumpor och annat som av något oförklarlig anledning hamnat på golvet innan jag kör igång.
Hedvig startar och ger sig av. Sakta men säkert manövrerar hon sig genom rummen. Först genom att städa längs väggarna och sedan kör hon i godan ro fram och tillbaka, fram och tillbaka innan hon klart och tydligt meddelar att hon är klar och att hon tänker återvända till laddstationen.
Jag har såklart preppat med dammråttor, smulor och annat för att se hur väl hon klarar sin uppgift. Och jag måste säga att Hedvig får med beröm godkänt. Även ljudnivån får godkänt eftersom det faktiskt går att befinna sig i samma rum under städning utan att bli tokig. DreameBot D10 Plus kommer inte åt precis längst in i hörnen, eller rengör dammiga golvlister, men det är inte heller något jag förväntar mig.
… och moppa
För att moppa fyller du den medföljande vattenbehållaren med vatten. Blöter, vrider ur och fäster moppduken på vattenbehållaren och fäster hela härligheten på undersidan av dammsugaren. Sedan är det bara att trycka på start. Hedvig rör sig lika strukturerat som tidigare över golvet och lämnar en fuktig rand bakom sig.
Låt dig inte luras
På pappret låter en robotdammsugare som lösningen på alla dina bekymmer. Men låt dig inte luras! För att allt ska fungera smidigt behövs det faktiskt en hel del underhåll. Framförallt om du har husdjur med lång päls eller om någon i hushållet är långhårig och/eller tappar mycket hår.
Den behöver även torkas av med jämna mellanrum för att sensorerna ska fungera.
Sedan är det ju så att den inte kommer åt överallt. Så för att få det riktigt skinande rent kommer du behöva ett komplement i form av en dammsugare med lite andra förutsättningar. Och, jag är ledsen att behöva säga det, du kan inte slänga skurhinken bara för att du investerar i en robotdammsugare. Om du inte väljer till exempel Ecovacs Deebot X1 Omni som har två rörliga moppar på undersidan och som åker tillbaka för att byta vatten när det är smutsigt. Men då snackar vi såklart helt andra pengar.
Slutsats
DreameBot D10 Plus håller vad den lovar till ett riktigt bra pris i sammanhanget. Sugförmågan är absolut godkänd, även på mattor. Om du sänker förväntningarna på moppfunktionen och enbart ser den som ett redskap att ytterligare fräscha upp dina golv från damm – inte smuts eller fläckar, kommer du troligtvis bli väldigt nöjd.
För ungefär 1 000 kronor till kan du få DreameBot Z10 Pro och spenderar du cirka 1 500 kronor till kan du komma hem med TCL Sweeva 6500 men ingen av dessa slår Hedvig, så de slantarna kan du absolut lägga på något roligare.
Läs hela artikeln med LB+
Hösterbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser