TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

TEST Roborock E5

En hemhjälp som inte övertygar helt

En robotdammsugare – jubel och fanfarer i ett hem på 150 kvadratmeter där de tre personer som bor där alltid är på språng!

forfatter
Publicerad 2022-01-30 - 10:00
Karakter
Roborock E5
L&B tycker
Användarvänlig tack vare fjärrkontrollen. Smidigt att den kan både dammsuga och moppa samtidigt samt att den ökar sugkraften på mattor för grundligare rengöring.
Att det inte går att avgränsa och göra zoner begränsar målgruppen och drar ned betyget rejält för denna dammsugare.
Specifikationer
 • Navigation: Optic Eye, dubbla gyroskop
 • App-styrning: Mi-Home
 • Kamera: Nej
 • Fjärrkontroll: Ja
 • Dammsugning: Upp till 2 500 Pa
 • Moppning: Ja
 • Dammbehållare: 640 ml
 • Vattenbehållare: 180 ml
 • Ljudnivå: Max 67 dB
 • Batteritid: 200 min
 • Laddtid: 6 h
 • Mått/vikt: Ø 35 x 9,5 cm/2,96 kg
 • Färg: Svart, vit
 • Webb: roborock.com
Riktpris: 2 890Pr. 2022-01-30 Produktsida

Att packa upp och komma igång med Roborock E5 var inga som helst bekymmer. Det körde visserligen ihop sig något när jag tog för givet att jag skulle ladda ned Roborock-appen vilket visade sig vara helt fel eftersom den enbart stöder S-modellerna (?). Hade jag varit något mer uppmärksam hade jag noterat QR-koden som tog mig direkt till Xiaomi Mi Home-appen som av någon anledning är den som ska användas tillsammans med E5.

Bild 1 818x2000 1 Bild 2 818x2000 1 Bild 3 818x2000 1
<
>
E5 talar om för dig när den laddar eller när den är på väg mot sin dockningsstation. Den behärskar bland annat polska, spanska och engelska. Men inte svenska. (Skärmdump från app).

I appen kan du såklart göra en hel del inställningar och val, den är användarvänlig och informativ men finns tyvärr inte på svenska. Dock är det ju så att inte alla är helt familjära med appar och smartmobiler vilket gör att den medföljande fjärrkontrollen ger en extra stjärna i protokollet.

Den medföljande fjärrkontrollen gör E5 extra användarvänlig. (Foto: Åsa Warme Hallén)

 

Den är snygg och enkel och dessutom magnetisk vilket gör att den kan få bo på kylen eller frysen för att inte riskeras att tappas bort.

Inte underhållsfritt

Av någon anledning hade väl jag tänkt att det här med en robotdammsugare skulle vara otroligt smidigt och att jag bara skulle kunna sätta mig med fötterna i högläge, en kopp kaffe och en bok. Men nej, fullt så enkelt är det ärligt talat inte. Förutom det uppenbara, att du fortfarande behöver plocka upp strumpor, (katt)leksaker och sladdar från golvet, behöver din hjälpreda dessutom ett visst underhåll för att fungera optimalt. Under huven på ovansidan av E5 sitter behållaren som det mesta av smutsen hamnar i, och den behöver naturligtvis tömmas med jämna mellanrum. Här hittar du även ett filter som går att rengöra under vattenkranen och därmed återanvända.

Bild 5 Bild 6
<
>
I mellanrummet mellan själva borsten och fästet samlas en hel del kan jag lova. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Inget av detta är svårt eller komplicerat men det finns andra fallgropar att hålla reda på. På undersidan sitter själva borsten, orange och färgglad. Den är enkel att plocka bort och så får du handgripligen dra bort det eventuella smuts som fastnat på de svarta borstarna – det är den smidiga biten. Men om du råkar ha någon långhårig person i hushållet (hos oss är vi två) finns det en rackarns stor risk att det hår som dammsugaren fångat upp har snurrats upp på det lilla utrymmet mellan själva borsten och hållaren. Bara att plocka fram saxen och tålamodet och sakta och försiktigt klippa sig igenom kalufsen som samlats där.

Nakenkatterna Anton och Harry kan inte anklagas för att vara delaktiga i att håra ned. Det får dottern och jag ta på oss helt själva. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Att leva med Roborock E5

Vi bor i en hyfsat stor lägenhet från slutet av 1800-talet. Det innebär bland annat att personer som bott här under årens lopp har fixat lite här och byggt om lite där. Ofta har olika golvmaterial bytts ut och därmed är nivåskillnaderna mellan vissa rum rätt stora. Förutom att E5 inte hade några som helst bekymmer med att dammsuga de mattor vi har, trots att en faktiskt är rejält lurvig, är den duktig på att ta sig över trösklar och ger sig inte i första taget. Men ibland blir det på bekostnad av att den inte lyckas ta sig tillbaka igen då nivåskillnaden är större på ena hållet än på andra (den klarar ca 2 centimeter).

När dammsugaren kommer upp på en matta ökar den suget för ännu bättre rengöring. Denna matta klarade den galant utan bekymmer. (Foto: Åsa Warme Hallén).

 

Eftersom det inte finns någon funktion där du kan tala om för dammsugaren vart den inte ska gå blir det lite pyssel med att avgränsa mot de rum, eller kanske en trappa, där du vet att den inte kommer klara av att ta sig tillbaka eller till och med trilla ned.

I appen kan du välja att ställa in schema för när du vill ha ditt hem städat, en fiffig detalj som gör att du dels slipper bli störd av ljudet, även om jag inte alls upplever det som direkt högt eller störande, och dels kommer hem till härligt nystädade golv. Med Roborock E5 kan du dessutom slå två flugor i en smäll och våtmoppa golvet samtidigt som det dammsugas – supersmidigt! Och även om det inte blir riktigt samma resultat som om en verklig person gjort det enligt konstens alla regler, och även längst inne i hörnen, så blir det absolut godkänt.

Problemet är bara att eftersom du inte kan avgränsa städningen med hjälp av zoner i appen behöver du alltså manuellt stänga av de platser den inte ska ta sig till. Här hemma har vi använt oss av hoprullade filtar och kuddar, något som kan få vilken besökare som helst att höja på ögonbrynen och börja ifrågasätta inredningsstilen. Vill du även passa på att moppa golvet samtidigt behöver du dessutom plocka bort mattorna först.

Och allt detta behöver du såklart både komma ihåg och faktiskt göra innan du går hemifrån. Vi tyckte att dammsugning och moppning på fredagar kl 13.00, när alla tvåbenta i hushållet var iväg på annat, var en kalasbra idé … Tills vi insåg att samtliga oftast missade den där detaljen med att skärma av och ta bort mattor.

Jublet över en robotdammsugare fastnade liksom lite i strupen och nu har vi i familjen gått tillbaka till gamla rutiner med att förloraren efter tre ronder av ”Sten-Sax-Påse” får plocka fram den vanliga dammsugaren och köra ”the old way” medan E5 står vid sin dockningsstation och vilar.

 

SLUTSATS

Ge Roborock E5 ett hem utan nivåskillnader och mattor (om du vill använda dig av moppfunktionen) och du kommer få tillräckligt rena golv och mängder av tid över till annat. Den medföljande fjärrkontrollen underlättar användandet och passar finfint för den som inte är så ”app-van”.

Bor du däremot i ett hem med lite nivåskillnader och/eller trappor bör du nog se dig om efter något annat. Eftersom det inte går att dela in hemmet i zoner och därmed tala om för dammsugaren var den inte ska gå, blir det som i teorin ska vara otroligt smidigt istället väldigt osmidigt.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
forfatter

Åsa Warme Hallén

(f. 1972): Hamnade år 1995 av en slump på tidningen Elektronikvälden (som sedan bytte namn till Ljud & Bild). Fram till 2013, då hon valde att prova sina vingar på annat håll, hade hon varit projektledare, journalist och redaktionschef. Sedan mars 2021 är hon tillbaka på frilansbasis. Åsa skriver främst om användningsbara prylar som gör livet roligare. Hon ser eventuellt saker och ting från ett litet annat perspektiv än sina kollegor.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Det populära dörrlåset blir äntligen smart Inget kodlås är lika populärt som Yale Doorman. Nu kan du enkelt göra det smart med apphantering.
WiZ radarövervakar ditt vardagsrum Med en programuppdatering får smartljustillverkaren WiZ sina Wi-Fi-lampor att fungera som rörelsesensorer!
Prisvärd och kraftfull En självtömmande dammsugare med moppfunktion till rimligt pris – verkar som om hösten är räddad.
Låt Bob och Joe hjälpa dig i köket Franska Daan Tech kommer att sälja sin minidiskmaskin Bob på den svenska marknaden. På IFA-mässan i Berlin visade företaget också upp den helt nya smarta miniugnen Joe.
Smartaste kylskåpet vi sett Vad sägs om ett kylskåp som varnar dig att grönsakerna snart måste kastas?
Massor av Smart Home-nyheter på IFA 2022 Ambilight för Gaming PC, ett smart kassaskåp och en ny möjlighet att spara pengar på strömförbrukningen var bland nyheterna när Smart Home League bjöd in till en presskonferens på årets IFA-mässa.
Följ Ljud & Bild