: iPod nano 6G

iPod nano 6G

Ljud & Bild tycker

Bra ljud. Radio. Lättanvänd skärm. Perfekt för motionärer och träningsnarkomaner.
Väldigt liten skärm för bilder. Förtjänar bättre lurar. Låg effekt.
8 eller 16 GB minne
1,5-tums pekskärm
FM-radio
24 timmars batteritid med musik
Mått: 38 x 41 x 9 mm
Vikt: 21 gram
8 GB: 1 600 kr
16 GB: 1 900 kr

Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 1600 kr

Förra årgången av iPod nano hade större skärm och filmade video, fast skärmen var mer praktiskt än videokameran så det är det inte minsta konstigt att Apple har hoppat över kameran i nya versionen. Den har fortfarande färgskärm, fast en mindre fyrkantig variant på 1,54 tum – och den är en pekskärm, precis som på iPod touch och iPhone. Och trots den ringa storleken är den faktiskt bekväm att använda.
Man vänjer sig fort vid att navigera i menyer och spellistor med fingret på den lilla skärmen. Man kan peka, dra, flytta och vrida innehållet med ett eller flera fingrar, och skärmkvaliteten är tillräckligt bra för skivomslag, men för liten för att man ska ha glädje av bilder, för att inte tala om video som den av naturliga skäl inte kan visa. Man kan bara vrida och bläddra bland bilderna, inte förstora dem.
iPod nano stöder Genius-mixning, som blandar låtarna efter vilken musiksmak man har. Man markerar vilken låt man gillar med en tryckning på skärmen, sedan försöker Genius hitta liknande musik och gör en spellista automatiskt. Med FM-radion kan man söka efter stationer automatiskt eller manuellt, och lägga till dem i favoritlistan så att man kan välja bland lagrade stationer och inte behöver leta reda på dem varje gång.
För träningsintresserade kan det vara bra att veta att nya nano har mottagare för Nike+-sensor, så att man kan hålla ett öga på träningsprogrammet som håller ordning på steg, hastighet, kaloriförbrukning och avståndet man springer. Andra detaljer värda att nämna är att man kan välja svart bakgrund på skärmbilderna, voice-over-funktion som talar om vilken artist som spelar, och att man kan skaka på spelaren för att mixa låtar.
Slutligen går det att pausa en radiosändning i upp till 15 minuter. Det är praktiskt om det ringer eller om man blir avbruten av något annat. Sedan är det bara att trycka på play, så fortsätter radioprogrammet där man pausade det.

Ljudkvalitet
Med samma hörlurar som alltid ingår till Apples spelare är ljudkvaliteten dessvärre inget att hurra över. Så länge man inte spelar högt är ljudet åtminstone rent, men om man inte hittar på något genialt sätt att hålla snäckorna tätt intill hörselgången så går det inte att få något fylligt, välbalanserad och bra ljud. Synd, för potentialen finns där definitivt. Med ett par billiga Jays-öronsnäckor, av typen som trycks fast i hörselgången, får man en mycket bättre sammanhållning i ljudbilden. Basen faller på plats och allt låter riktigt fint. Nanos förstärkare är i svagaste laget för hörlurar och snäckor med låg känslighet, så det lönar sig att hitta snäckor som A-Jays Three om man vill ha mer kraftfulla tongångar.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
1 kommentar

Lämna ett svar

  Läs också

  Xperia 5 II är inte bara lika bra som Xperia 1 II, den är flera fall bättre!
  Sony A85 är en genomgående utmärkt OLED-TV med snygg bild och osynligt men tydligt ljud.
  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  TAG Heuer Connected

  Riktpris: 21000 kr Smartklocka i lyxklassen

  HP Sprocket Select

  Riktpris: 1500 kr En oemotståndlig, onödig produkt

  Ring Video Doorbell 3

  Riktpris: 2000 kr Portvakten för det smarta hemmet

  Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

  Riktpris: 21000 kr En stor själ i en liten kropp
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.