TEST: Ring Alarm Security Kit (5 piece)

Larma hemma

Ring Alarm Security Kit är ett utmärkt komplett larmsystem för hemmet, det är bara att lägga ett i kundvagnen.
Karakter
Ring Alarm Security Kit (5 piece)
Ljud & Bild tycker
Extremt enkelt att installera, funkar direkt. Kan utökas med extra komponenter. Enkel och flexibel styrning via Ring-appen. Det går att ha backup även om strömmen går.
Fungerar inte med Google Assistant eller Siri. Utan Ring Protect Plus-abonnemanget saknas ett par centrala funktioner.
Specifikationer
  • Typ: Gör-det-själv-larmsystem
  • Trådlöst: Wi-Fi, Z-Wave, Zigbee, Bluetooth
  • Fungerar med: Android, iOS, Amazon Alexa
  • Ström: 100–240 V och laddbara batterier
  • Webb: ring.com
Annons
Annons
forfatter

Ett larmsystem för hemmet kan vara ett dyrt nöje som kräver professionell installation. Men Amazon-ägda Ring, som redan har smarta produkter som ska göra hemmet säkrare – bland annat Ring Video Doorbell 2 som gör att man kan se vem som ringer på (även om man inte är hemma), Ring Door View Cam, ett dörröga som fungerar även om man bor i lägenhet, samt naturligtvis övervakningskameror som Ring Indoor Cam som kan användas för att videoövervaka hemmet när du är på språng. Och nu har de även ett gör-det-själv-larmsystem i sortimentet.

Ring Alarm Security Kit finns i olika versioner med olika antal sensorer. Vi har testat den minsta varianten med fem enheter i paketet, och det räcker faktiskt långt för att till exempel säkra en lägenhet eller en liten sommarstuga.

I köpet ingår en enda kontaktsensor, som kan användas till dörrar och fönster, en rörelsesensor, en räckviddsförlängare, ett tangentbord och en basstation som knyter ihop allting.

Basstationen knyter ihop de olika sensorerna i larmsystemet. När alarmet utlöses ändras ringen i mitten till rött. Det är också i basstationen som 104 dB-sirenen är inbyggd. (Foto: Ring)

Montering och installation

Hela härligheten är barnsligt enkelt att installera. Man börjar med basstationen, som ska kopplas till ström och sedan till det trådlösa hemnätverket via Ring-appen, som man måste ha laddat ner till sin mobil innan man börjar. Tillhörande sensorer samt tangentbordet aktiveras och känns igen automatiskt av basstationen en efter en och placeras på lämpliga ställen.

Det ingår skruvar och annat, men man kan också bara montera sensorerna med hjälp av de självhäftande remsorna, som också ligger i kartongen.

Annons

Vi hade absolut inga problem med att koppla ihop de olika enheterna med varandra under installationen. Det är också enkelt och smidigt att lägga till flera sensorer i ett befintligt larmsystem.

Alla enheter, även basstationen, har ett uppladdningsbart batteri men kan kopplas till elnätet också.

Det ingår en kontaktsensor för dörr och fönster i det lilla paketet, extrasensorer går att köpa för 400 kronor styck. (Foto: Peter Gotschalk)

Inte lika funktionsdugligt utan abonnemang

Batterierna ska se till att larmsystemet fortsätter att fungera även om strömmen går, men i praktiken går detta bara om man även skaffar ett så kallat Ring Protect Plus- abonnemang, som kostar antingen 100 EUR per år eller 10 EUR per månad.

Alla enheterna har nämligen ett inbyggt 3G-nätverk, som bara aktiveras om man prenumererar. Med 3G-nätverket och de självuppladdande batterierna fungerar larmsystemet oavsett om Wi-Fi-nätet går ner eller om man får strömavbrott.

Ring Protect Plus-planen inkluderar även så kallad Assisted Monitoring, där man själv och utvalda andra personer (till exempel en granne eller ett väktarföretag) får ett samtal om larmet går. Utan abonnemang måste man nöja sig med ”Self Monitoring”, där man bara får ett mail om larmet går och man inte är hemma. Precis som man alltså får klara sig utan backup om det trådlösa nätverket hemma inte fungerar.

Annons
Med ett Ring Protect Plus-abonnemang får man flera fördelar, inklusive Assisted Monitoring och en mobil backup-anslutning till enheterna. (Foto: Peter Gotschalk)

Styrning och användning

I praktiken sköts larmet smidigast och enklast med Ring-appen. Men man kan också sätta på och stänga av larmet med det medföljande tangentbordet, som därför är mest praktiskt att placera vid ytterdörren, eller kanske i sovrummet om man är av den nervösa typen som gärna vill ha larmet på medan man sover.

Det finns tre lägen att välja mellan: Disarmed, Home och Away. Om larmsystemet är helt avstängt händer ingenting, oavsett om man rör sig runt i hemmet eller öppnar och stänger dörrar och fönster. Hemläget inaktiverar rörelsesensorer inomhus men har på kontaktsensorerna i dörrar och fönster. På så sätt kan man gå runt i hemmet utan att larmet går, men en öppen dörr eller fönster får sirenen att tjuta så att hela grannskapet hör det. Bortaläget aktiverar alla sensorer så att larmet går vid minsta rörelse eller om dörrar/fönster öppnas.

Läs också
5 skäl att använda Alexa, Siri och Google Assistant – och 3 skäl att undvika dem Borde du köpa en smarthögtalare med inbyggd digital assistent? Här får du svaret.

Man kan naturligtvis anpassa inställningarna och till exempel inaktivera en viss sensor så att man kan ha ett sovrumsfönster öppet, medan andra dörrar och fönster utlöser larmet. Under alla omständigheter håller appen reda på alla aktiviteter i en logg, så att man alltid har en översikt över vad som hänt – och när – och vilka sensorer som är aktiverade respektive inaktiverade.

Eftersom Ring ägs av Amazon fungerar systemet naturligtvis med röstkommandon via Amazon Alexa, medan användare av andra digitala assistenter – Google Assistant och Siri – får nöja sig med att styra larmsystemet i appen.

Tangentbordet kan placeras strategiskt vid ytterdörren så att larmet snabbt kan aktiveras med en PIN-kod när man går hemifrån. Man dock välja att använda appen i mobilen för att styra sitt Ring Alarm. (Foto: Ring)

Slutsats

Ring Alarm Security Kit är lika lätt att använda som att bygga med Lego. Installationen är enkel och problemfri och de enskilda sensorerna bara fungerar. Även utan abonnemang är larmsystemet ganska så användbart, har man dessutom en Ring Protect Plus-plan så är man faktiskt lika väl täckt som med ett mycket dyrare professionellt larmsystem.

Annons
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.
0 / 6

Your page rank:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
Annons
Annons

Läs också

Fitbit lanserar nu Luxe, ett snyggt och bekvämt aktivitetsarmband framtaget för att hjälpa dig ta så bra hand om din hälsa och ditt välbefinnande som möjligt.
Två nya mobiler med fokus på kameran.
Sony har i dag lanserat det senaste tillskottet i Xperia 10-serien. Den nya modellen är den första i serien som har 5G.
Fler än en halv miljon användare har laddat ner infekterade appar från Huaweis officiella app-butik, AppGallery.
Designmästarna gör det igen. Beolit 20 är en vacker bärbar högtalare som dessutom låter bra.
Fujifilms mellanformatkameror har saknat en bred vidvinkel. Här är den.
Motorola Moto G100 är nästan lika bra som betydligt dyrare mobiler från andra tillverkare. Och så döljer den en intressant överraskning.
Bang & Olufsen Beosound Emerge är en modig avvikelse från hur en multiroom-smarthögtalare kan se ut – och låta.
Det är ingen slump att C22 ser ut som om den är 50 år gammal. Och ingen slump att den låter så bra som den gör.
Old school-tekniken har aldrig varit bättre än i vår tid. McIntosh MC1502 är beviset för de som tvivlar.
SU-R1000 är en av de mest unika förstärkarna vi har sett – och hört – i highend-klassen.
Sonos första bärbara högtalare imponerar med sin integration och bekvämlighet.
Klipschorn fyller 70 år i år. Det firar vi genom att förvandla vårt testrum till ett inferno.
Asus ROG Flow X13 är smidig nog för att bara stoppas ner i väskan och kan dessutom användas som surfplatta. Men den har grafikmuskler i tungviktsklassen.
Den bästa kameran vi har testat har kommit i en mer kompakt version, till ett lägre pris.
Tangents lilla trådlösa förstärkare är perfekt till en liten nybörjarstereo i hobbyrummet eller barnrummet.