TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Remarkable 2

Digital anteckningsbok

En digital anteckningsbok är en mycket bättre idé än det låter. Speciellt när den är lika bra som Remarkable 2.

Av / 2020-11-15 - 09:00
Remarkable 2
Lasse Svendsen

Tänk dig att du sitter på (hemma)kontoret och arbetar på ett projekt. Bredvid den bärbara datorn har du en anteckningsbok där du plitar ner tankar om projektet i takt med att arbetet fortskrider. Sedan kommer du på att anteckningarna är nyttiga för dina kollegor och tar en bild av dem med mobilen och skickar sedan den.

Inte särskilt praktiskt, och inte särskilt smart heller.

Bilden kan drunkna bland mail och meddelanden, sådana anteckningar är inte så enkla att organisera eller dela vidare. Och man måste ta en ny bild och skicka den om man kommer på något man glömde skriva upp.

Skriv vad du vill, även i olika lager om det behövs. Foto: Lasse Svendsen

Mac-användare kan använda en iPad som anteckningsblock och med den senaste versionen av iOS-operativsystemet till iPad kan de även göra anteckningar i dokument och dela dem med kollegor.

Lite tunnare än en iPad. Foto: Lasse Svendsen

Men att skriva på en glatt glasskärm med en hård penna som Apple Pencil är inte lika bekvämt som en blyerts- eller kulspetspenna på ett papper. Även om det faktiskt fungerar bra.

Här såg teamet bakom norska Remarkable att det fanns en brist på marknaden 2013. Så småningom släppte de surfplatta som inte är en surfplatta utan en digital skriv- och ritplatta, med en bättre skrivkänsla och konvertering av handskrift till text, molnlagring och delning av anteckningar och dokument på enklast möjliga sätt.

Foto: Lasse Svendsen

Remarkable 1 var en dyr Kindle-liknande platta med lite tröga reaktioner och ett par irriterande buggar. Dessutom var den lika dyr som en iPad av samma storlek..

Man behöver en pekpenna. Den heter Marker. Foto: Lasse Svendsen

Remarkable 2

Priset har sänkts avsevärt på den nya versionen, som helt enkelt heter Remarkable 2.

Den har en 10,3-tums E-ink-skärm som påminner om den i Kindle-läsplattan. Remarkable kallar den för Canvas, passande nog, eftersom man både kan skriva och rita på den.

Skärmen är tryckkänslig och fungerar utmärkt. Foto: Lasse Svendsen

Skärmen på Remarkable 2 har blivit mycket snabbare (21 ms, vilket är i klass med en iPad) men plattan är tunnare och lättare (4,7 mm och 405 gram) och framför allt är batteritiden ett par veckor om man använder den varje dag.

Skärmen har ingen bakgrundsbelysning – men det har inte ett anteckningsblock eller en kalender från Moleskine heller – och fungerar bäst i ett väl upplyst rum.

Det är enkelt att göra anteckningar i PDF-filer. Foto: Lasse Svendsen

Tillbehör

Remarkable 2 går att köpa utan tillbehör, men man behöver en Remarkable-penna, som heter Marker och som det finns två typer av. De heter Marker och Marker Plus, där den senare förutom att vara svart även har ett digitalt suddgummi på toppen.

Marker Plus-pennan har ett suddgummi i änden och det ingår extra spetsar. Foto: Lasse Svendsen

Båda levereras med nio extra filtspetsar, som är förbrukningsvaror eftersom de slits ut efter en tids användning. Precis som en blyertspenna, fast här slipper man pennvässare.

Det finns också ett Folio-textilfodral som har plats för en Marker samt ett Book Folio-skal som sitter fast med magneter och omsluter plattan.

Folio finns i flera färger och fungerar som ett fodral. Pennan hålls på plats med magneter. Foto: Lasse Svendsen

Remarkable 2 laddas med USB-kabeln som ingår och har ingen uppstartstid eller installationsprocess. Allt man behöver göra är att koppla upp sig till Wifi, skapa ett Remarkable-konto och välja språk, så är man klar.

USB-laddning. Batteriet räcker i ungefär två veckor. Foto: Lasse Svendsen

Det finns bara en enda knapp på plattan och det är strömbrytaren. Allt annat styrs med en Marker-penna eller med fingrarna.

Tygfodral med plats för penna. Foto: Lasse Svendsen

Användning

Remarkable 2 kör ett Linux-baserat operativsystem som heter Codex, på en dubbelkärnig processor, och det fungerar tillfredsställande. Den är inte i närheten av lika snabb som en iPad, och har en del fördröjningar av samma typ som vi känner igen från läsplattor med e-ink-skärmar.

Foto: Lasse Svendsen

Det finns alltid en viss, om än knappt märkbar, fördröjning när man trycker på en ikon med fingret eller en penna. Men när man skriver eller ritar märker man inget. Fördröjningarna är tydligast när man bläddrar i dokument och navigerar i menyerna i fältet på sidan.

Översikt över sidorna i en bok. Foto: Lasse Svendsen

Man kan välja mellan olika skrivverktyg, från tunn penna till kalligrafipenna och paintbrush. Allt beroende på vad som passar uppgiften. Illustrationer, markeringar och texter är naturligtvis alltid monokroma, men skärmens 4096 nivåer av beröringskänslighet gör det faktiskt enkelt att få kalligrafi att se snyggt ut. Tryckkänsligheten märks också när man till exempel väljer tusch och trycker hårdare på skärmen.

Foto: Lasse Svendsen

Anteckningar kan också läggas i olika lager, som många känner igen från Photoshop, och man kan göra utdrag från text eller anteckningar i dokument.

Mallar. Foto: Lasse Svendsen

Det finns ett urval av mallar att välja mellan, eller så kan man skapa sitt eget anteckningsblock, spara och sortera, och man kan importera dokument från laptopen till skrivplattan. Som dock har väldigt begränsat formatstöd för olika dokument. PDF-filer och bilder och illustrationer i PNG-format fungerar utmärkt, men det går inte utan vidare att importera Word- eller Excel-dokument.

Remarkable stöder e-böcker i EPUB-format, men de måste laddas ner till en dator först och sedan överföras till skrivplattan innan man kan läsa dem på skärmen.

Remarkable 2 fungerar fint som läsplatta. Foto: Lasse Svendsen

Delning

Men det är ganska så lätt att dela sina anteckningar. Antingen via molnet och ett Remarkable- konto eller med e-post. Det går också att konvertera handskrift till text, och det fungerade otroligt bra. Undertecknads handstils påminner mer om när en läkare plitar ner ett recept, men konverteringen gick snabbt och smärtfritt på Remarkable, som bara undantagsvis missade några bokstäver.

Personer med snyggare handstil än min – alltså de flesta – kommer att ha stor nytta av handskriftskonverteringen.

Konvertering av handskrift till text. Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

Det känns väldigt konstigt att skriva på en skärm som har en yta som känns som silkesmatt papper. Åtminstone efter att ha skrivit på en surfplatta med skärm av glas. Det krävs pyttelite tillvänjning men skrivkänslan är förvånansvärt bra, även jämfört med kvalitetspapper. Reservoarpenna-puritaner kommer garanterat att fnysa åt Remarkable 2, men för de flesta andra är den ett väldigt användbart verktyg med en skön skrivkänsla, som kan ersätta anteckningsboken för många av oss. Och när kvällen kommer kan Remarkable-plattan användas som en fullfjädrad läsplatta. Förbluffande bra gjort.

Foto: Lasse Svendsen

Karakter
Remarkable 2
Premium

Home tycker

Mycket bra skriv- och ritkänsla på skärmen. Startar omedelbart, enkel att använda, lång batteritid. Molnlagring och dokumentdelning är en barnlek. Inte lika snabb som en surfplatta, ingen bakgrundsbelysning och relativt högt pris.

7 reaktioner på ”Remarkable 2”

  1. Krister Bundy

    Jag saknar ett svenskt tangenbord det finns eng. amerikanskt och ny norsk, dåligt

  2. Köpte Remarkable 2 efter 12 oktober, 2021, vilket är det datum de har ändrat sina villkor. Om man önskar textkonvertering så ingår detta nu i en abonnemangsform som kostar 89 kr/mån, förutom då köpet av en Remarkable…

    1. Lasse Wahlberg

      Just så… Att i efterhand bli intvingad till ett abonnemang är bara ett fult rävspel, speciellt när detta inte annonseras tydligt för nya köpare. Detta ett kliv in i en livslång förbindelse som åtminstone för mig renderat produkten totalt ointressant, oavsett hur bra den kan verka i övrigt. Har tidigare blivit lurad av Arlo, Adobe m.fl. så man är ganska trött på såna här fasoner.

      1. Stämmer det att man inte kan söka i anteckningar som har konverterats till text? Känns som ett avbräck i så fall.

  3. Barry Levis

    Bara så att jag förstår.. Om jag vill ha textkonvertering så måste jag teckna ett abonnemang, är det så? I så fall, är det något mer som ingår i abonnemanget? Och sista frågan! Kostar det extra om jag vill koppla upp mina dokument i en molntjänst?
    Tack för svar!
    Barry

  4. Annika T Larsson

    Hej,
    Undrar om det går att välja bakgrundsfärg eller är den (enbart) helt vit?
    Annika

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Massiv uppgradering av Pixel Watch

Lysande programvara i okej telefon

Pixel 8 ½ Pro XL

Här får du mest surfplatta för pengarna

En robust Wear-OS-klocka med lång batteritid

Flaggskeppsambitioner till förnuftigt pris

HMD vill nu stå på egna ben utan Nokia

Samsung Galaxy Z Fold 6 är en mobil för ett fåtal

Metallmobilens återkomst

Kungen av prisvärda mobiler är tillbaka

Vikbar nästan utan kompromisser

Ikonisk mobiltelefon är tillbaka

Rulla till toppen