Osram Lightify Starter Kit

Ingen ljus idé

Osram Lightify vill göra som Philips Hue, men missar på flera områden.

Plus
Stöder både iOS och Android och är billigare att komma igång med än Philips Hue.
Minus
Omständligt, användarovänligt och krångligt. Dessutom för många fel, som att appen ständigt tappar kontakten med ljuskällan.

”Lightify kommer att förändra din relation med belysning. För alltid.” Så säger Osram, som har tillverkat glödlampor och andra ljuskällor i en mansålder, om sitt nya Lightify-system som kopplar upp den traditionella glödlampan mot hemnätverket och mobiltelefonen via en app.

Låter det bekant så beror det på att Philips Hue, som vi testade i vår artikel om smarta hem i februarinumret, gör precis likadant. Frågan är då om Osram gör det bättre än Philips. Och det kortfattade svaret på den frågan är att nej, det gör de inte. Tvärtom.

På papperet låter allt bra. Lightify kan köpas i ett startpaket – som är det vi testar här – med en gateway och en så kallad intelligent LED-ljuskälla, men det går att köpa uppemot 50 olika ljuskällor till ett enda nätverk och varje LED-lampa kan lysa i 16 miljoner olika färgnyanser – precis som Philips Hue.

Osram bedyrar att det är lika enkelt som ”plug and play” att komma igång, men det är första gången som löftena inte stämmer överens med verkligheten. För om vi jämför med hur enkelt det är att koppla upp Philips Hue första gången så går det knappt att jämföra med den huvudvärk man helt bombsäkert har när man efter ett par timmar har fått igång Osram Lightify. Det vill säga när man har laddat ner Lightify-appen, anslutit den till sin gateway, anslutit sin gateway till sitt hemnätverk, installerat sin ljuskälla och tänt den – och släckt den och tänt den igen – och sedan sökt efter och lagt till varje individuell ljuskälla i appen och sedan uppdaterat firmware i både ljuskällan och gatewayen – och startat om uppdateringen tre-fyra gånger eftersom att den bara står och snurrar – och, och, och …

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Men visst, till sist kör allting och då kan man också använda appen för att till exempel skapa eller aktivera förprogrammerade ”scener”. Eller för att ändra färgnyansen på lampan. Precis som med Philips Hue.

Eller … nej, precis som Philips Hue om Philips hade låtit den mest Aspergers-drabbade ingenjören på hela företaget göra deras app! Osram Lightify-appen är med andra ord hopplöst komplicerad, och vad värre är tappar mobilen kontakten med ljuskällan hela tiden – förmodligen på grund av problem med gatewayen som ska koppla ihop alltihop – så att man måste starta om hela härligheten för att få allting att fungera.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Kort och gott är Osram Lightify ungefär så långt från ”plug and play” man kan komma. Därför har vi bara ett uppriktigt råd att ge dig som gärna vill ”förändra din relation med belysning för alltid”: Köp Philips Hue och håll dig långt, långt borta från Osram Lightify.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)
”Lightify kommer att förändra din relation med belysning. För alltid.” Så säger Osram, som har tillverkat glödlampor och andra ljuskällor i en mansålder, om sitt nya Lightify-system som kopplar upp den traditionella glödlampan mot hemnätverket och mobiltelefonen via en app. Låter det bekant så beror det på att Philips Hue, som vi testade i vår artikel om smarta hem i februarinumret, gör precis likadant. Frågan är då om Osram gör det bättre än Philips. Och det kortfattade svaret på den frågan är att nej, det gör de inte. Tvärtom. På papperet låter allt bra. Lightify kan köpas i ett startpaket – som är det vi testar här – med en gateway och en så kallad intelligent LED-ljuskälla, men det går att köpa uppemot 50 olika ljuskällor till ett enda nätverk och varje LED-lampa kan lysa i 16 miljoner olika färgnyanser – precis som Philips Hue. Osram bedyrar att det är lika enkelt som ”plug and play” att komma igång, men det är första gången som löftena inte stämmer överens med verkligheten. För om vi jämför med hur enkelt det är att koppla upp Philips Hue första gången så går det knappt att jämföra med den huvudvärk man helt bombsäkert har när man efter ett par timmar har fått igång Osram Lightify. Det vill säga när man har laddat ner Lightify-appen, anslutit den till sin gateway, anslutit sin gateway till sitt hemnätverk, installerat sin ljuskälla och tänt den – och släckt den och tänt den igen – och sedan sökt efter och lagt till varje individuell ljuskälla i appen och sedan uppdaterat firmware i både ljuskällan och gatewayen – och startat om uppdateringen tre-fyra gånger eftersom att den bara står och snurrar – och, och, och … [caption id="attachment_60773" align="alignnone" width="1000"](Foto: Tillverkare) (Foto: Tillverkare)[/caption] Men visst, till sist kör allting och då kan man också använda appen för att till exempel skapa eller aktivera förprogrammerade ”scener”. Eller för att ändra färgnyansen på lampan. Precis som med Philips Hue. Eller ... nej, precis som Philips Hue om Philips hade låtit den mest Aspergers-drabbade ingenjören på hela företaget göra deras app! Osram Lightify-appen är med andra ord hopplöst komplicerad, och vad värre är tappar mobilen kontakten med ljuskällan hela tiden – förmodligen på grund av problem med gatewayen som ska koppla ihop alltihop – så att man måste starta om hela härligheten för att få allting att fungera. Kort och gott är Osram Lightify ungefär så långt från ”plug and play” man kan komma. Därför har vi bara ett uppriktigt råd att ge dig som gärna vill ”förändra din relation med belysning för alltid”: Köp Philips Hue och håll dig långt, långt borta från Osram Lightify. [caption id="attachment_60772" align="alignnone" width="1000"](Foto: Tillverkare) (Foto: Tillverkare)[/caption]
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Osram Lightify Starter Kit
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Innehåller: Lightify Classic A 60 RGBW E27 + Lightify Gateway Home
  • Elektriska data: 10 watt energiförbrukning, 240 V, 50–60 Hz, 60 W effekt,
  • Nominell livslängd: 20 000 timmar
  • Sockel: E27
  • Energiklass: A+
  • Stöd: Android, iOS
Pris: 770,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

grupptest
6 stativhögtalare

Galet bra ljud på liten plats

Du anar inte hur bra ljud du kan få från en kompakt högtalare om du är villig att gå upp en del i pris.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Nedbantad Acer

Acer Swift 5 är den lättaste ultrabärbara datorn i sin kategori. Men den är ingen lättviktare för det!

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.