Search
Generic filters

TEST : Dell XPS 13 2-i-1 (7390)

Välfungerande hybridformat med svåra utmaningar

Dell XPS 13 2-i-1 hade kunnat vara den perfekta hybriddatorn om Dell bara kunde lösa två betydande avigsidor.

Dell XPS 13 2-i-1 (7390)

Ljud & Bild tycker

Välfungerande hybridformat med byggkvalitet av högsta klass och en av bästa högupplösta skärmarna vi har sett någonsin i en 2-i-1-dator.
För tung för att kunna fungera som surfplatta i praktiken. Den korta batteritiden gör datorn betydligt mindre flexibel än vad man bör kunna förvänta sig av en ultrabärbar.
 • Processor: 10:e generations 1,5 GHz Intel Core i7-1065G7
 • Skärm: 13,4-tums 16:10 WLED pekskärm, 3840 x 2400 (338 ppi)
 • Kamera: HD 720p
 • Minne: 16 GB RAM
 • Hårddisk: 512 GB SSD + microSD
 • Grafik: Intel Iris Plus
 • Operativsystem: Microsoft Windows 10 Home, 64 bit
 • Mått/vikt: 296 x 207 x 7–13 mm/1,33 kg
 • Batteri: 51 Wh
 • Anslutning: Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac/ax, Bluetooth 5.0, 2 x Thunderbolt 3, minijack
 • Webb: dell.se
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 25000 kr

 • Geekbench 5: 1 097 singlecore, 4 561 multicore
 • Geekbench 4: 5 710 singlecore, 17 630 multicore
 • PCMark 10: 3 959
 • 3DMark Time Spy: 859
 • Cinebench R15: 57,41 fps/390 cb
 • HDTach: 864,3 MB/s
 • Batteritest: 2:54 h

Dell har experimenterat med olika typer av 2-i-1-datorer under åren. En av de första var XPS 12 från 2013 som hade en skärm som satt fast i en robust aluminiumram och kunde snurra runt sin egen axel. En riktigt smart lösning som Dell dock övergav, bland annat med XPS 12 från 2016 som bestod av två helt separata delar: separat tangentbord och skärm. Skärmen kunde användas lös som en surfplatta eller monteras fast i en magnetisk docka på tangentbordet. Den lösningen var däremot inte så elegant och Dell har nu bytt till den mycket mer normala hybridformen, där ett par gångjärn håller ihop skärmen och tangentbordet, så att datorn kan snurras 360 grader runt sin egen axel. Precis som vi har sett i andra hybridmodeller som Lenovo ThinkPad X1 Yoga och HP Envy x360.

Ett par gångjärn kopplar ihop bildskärmen och tangentbordet, så att datorn kan vikas 360 grader runt sin egen axel. (Foto: Dell)

Utseende och konstruktion

Dell XPS 13 2-in-1 kan alltså ändras från att vara stängd som en vanlig bärbar dator till att vara hopfälld så att locket och botten sitter rygg mot rygg, vilket förvandlar den till en surfplatta.

Tyvärr är XPS 13 2-in-1 med sina dryga 1,3 kilos matchvikt inte den smidigaste att hantera i surfplatteläge. Det hade kanske varit lite mer användarvänligt och lätthanterligt om tangenterna åtminstone hade dragits in i skalet när datorn vrids runt sin egen axel – som är fallet med den ovan nämnda Lenovo ThinkPad X1 Yoga – men den lilla finessen har inte Dell fått plats för. Det hade annars inneburit att tangenterna legat i nivå med baksidan i stället för att sticka ut, vilket skulle ha skyddat dem bättre från att ryckas loss eller gå sönder på andra sätt.

Med det sagt är Dell-datorn i övrigt tåligheten själv. Hela härligheten är utskuren ur ett enda aluminiumblock och skärmen är gjord av Corning Gorilla Glass 5 som är väldigt svårt att förstöra. Tangentbordet är ett bakgrundsbelyst MagLev i full storlek och insidan av datorn är klädd med kolfibermaterial. Tangenterna har relativt kort slaglängd på 1,3 mm men har ett bra motstånd, så den taktila upplevelsen är absolut godkänd.

Hela härligheten är utskuren ur ett enda block aluminium. (Foto: Dell)

Skärm och ljud

Mer än godkänd är även skärmen, som verkligen är den stora fördelen med den här hybriddatorn. Dell har ”lånat” det lite speciella 16:10-formatet som vi även har sett i Apples MacBook Pro-datorer, och det gör XPS 13 bättre lämpad för produktivitet än de flesta andra bärbara Windows-datorer som i vanliga fall har skärmar i 16:9-format och alltså en mindre vertikal arbetsyta.

Men det är den höga 4K-upplösningen och den ljusstarka (500 nits) och knivskarpa skärmen som på allvar stjäl all uppmärksamhet. XPS 13 2-in-1 har HDR och Dolby Vision, resultatet är fenomenal kontrast och en färgåtergivning med precision som gagnar användaren, oavsett om man tittar på Netflix eller arbetar med enorma Excel-kalkylblad.

Och det gör ju ingenting heller att skärmen i stort sett saknar kant, så att Dell har fått plats med hela 13,4 tums skärmyta på mindre plats än exempelvis Apples 13-tums MacBook Pro behöver för att ha plats för 13,3 tum.

Ljudet är å andra sidan ingenting att skriva hem om. Man får ett bättre ljud från iPad Pro, även om Dell skryter med att de inbyggda stereohögtalarna är professionellt avstämda med Waves MaxxAudio. Visst kan man använda det inbyggda ljudet till Skype-möten och lite TV-nyheter, men ljudupplevelsen är för tunn och raspig för mer krävande källor som filmer och musik.

Tangentbordet är ett bakbelyst MagLev i full storlek och insidan av datorn är klädd med kolfiber. (Foto: Dell)

Prestanda

Dell har levererat ett testexemplar med snudd på den dyraste konfigurationen, inklusive 10:e generationens Intel Core i7-1065G7-processor, 16 gigabyte RAM och 512 gigabyte SSD. Och även om det naturligtvis finns ännu dyrare bärbara datorer, som är ännu häftigare – till exempel Asus ZenBook Pro Duo – så är Dell XPS 13 2-in-1 seriöst snabb i den testade konfigurationen!

Det visar de flesta av våra benchmark-tester, även om frånvaron av en dedikerad GPU innebär att Dells hybriddator knappast ska belastas med för hård gaming.

Bara på ett område är XPS 13 en besvikelse och det är batteritiden. I vårt benchmark-test orkar hybriddatorn bara 2 timmar och 54 minuter innan batteriet kastar in handduken, och det är mycket nära att vara det sämsta resultatet på flera år. Den reella batteritiden är naturligtvis lite längre eftersom prestandatestet pressar datorn till det yttersta, i praktiken får man kanske ungefär 5 timmar på en laddning, men det är väldigt, väldigt långt från de 10 timmar som Dell själva hävdar att datorn klarar.

En del av förklaringen till den begränsade batteritiden är naturligtvis att den ljusstarka 4K-skärmen kräver massor av ström, men då borde Dell kanske redan från början ha övervägt att utrusta datorn med ett större batteri. Det ligger i sakens natur att en hybriddator är gjord för att vara ultrabärbar och då bör man också kunna förvänta sig bättre batteritid än vad Dell XPS 13 2-in-1 har.

Dell XPS 13 2-in-1 kan ändras från att vara hopfälld som vanlig bärbar dator till att vikas så att locket och botten vilar rygg mot rygg, vilket förvandlar den till en surfplatta. (Foto: Dell)

Slutsats

Dell XPS 13 2-in-1 är en strålande hybriddator på många sätt och vis. Efter att ha experimenterat med formfaktorn har den amerikanska datortillverkaren hittat rätt recept, XPS 13 är läcker och gedigen och har en av de mest utsökta skärmarna vi någonsin sett i en bärbar dator.

Därför är det synd att maskinen väger mer än vad som är bra när hela poängen med en hybriddator är att den även ska kunna användas som surfplatta.

Men det största problemet är batteritiden, som inte är i närheten av vad man bör kunna förvänta sig.

Den höga vikten och den korta batteritiden sänker vårt totalbetyg avsevärt. Båda egenskaperna är nämligen tämligen kontraproduktiva med tanke på vad som är det egentliga syftet med hybriddatorer som produkttyp.

 

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Vi undrade när highend-klassen skulle få sina första brusreducerande hörlurar. Det är naturligtvis Bang & Olufsen som är först – och Beoplay H95 ger mersmak!
  Den senaste iMacen är den bästa stationära Mac-datorn för många, trots en inte helt oväsentlig nackdel.
  TAG Heuer Connected är mer än en smart träningsklocka, den är ett snyggt armbandsur också.
  JBL ger sig in i ANC-toppklassen med en hörlur som är rolig att lyssna på och som tar bort bruset effektivt.
  Panasonics toppmodell är en riktig godbit för kräsna TV-entusiaster: HZ2000 har en superläcker bild i tvättäkta studiokvalitet!
  HP Sprocket Select fyller absolut ingen funktion. Och den mobila fotoskrivaren levererar faktiskt halvdåliga bilder. Ändå är den helt fantastisk.
  Efter en tur i Honda e känns det mesta annat gammalmodigt.
  Asus ZenBook 14 UMA425 är en elegant och stilig dator som är perfekt för studier eller som en arbets-laptop när du är på språng.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  HP Sprocket Select

  Riktpris: 1500 kr En oemotståndlig, onödig produkt

  Ring Video Doorbell 3

  Riktpris: 2000 kr Portvakten för det smarta hemmet

  Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

  Riktpris: 21000 kr En stor själ i en liten kropp

  Tre chromebooks

  Riktpris: kr Snabba, lätta – och utan krångel
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

  Nu kan du ladda ner Disney+

  Äntligen går det att ladda ner Disneys nya strömningstjänst
  på många olika plattformar. Här är den!   
  Läs mer här >>
  close-link