Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Apple iPad Pro 12,9”

Surfplattornas Superman

Apples största platta är kompaktare, modernare, smartare och nästan onödigt snabb.

Publicerad 2019-10-17 - 11:00
Apple iPad Pro 12,9”
Jonas Ekelund

Med denna tredje generation av iPad Pro får vi för första gången en rejäl omdesign istället för bara gradvis uppgraderade specifikationer. Den större modellen, som ärligt talat var lite klumpig att släpa omkring på, har blivit betydligt nättare och modernare och fått smidigare tillbehör.

Skärm

För att kunna ha de rundade hörnen på skärmen används samma ”Liquid Retina” panel som i iPhone XR. Med det högre priset kunde vi ha hoppats på en OLED-skärm som i iPhone XS. Det är dock, som tidigare, den bästa skärmen vi sett på en surfplatta när det kommer till färgåtergivning, uppdateringshastighet och anpassning till omgivande ljus. Allt sådant som är viktigt för den kreativa målgruppen som jobbar med bilder, film och illustrationer.

Användning

Detta är också första gången en iOS-enhet har USB-C-kontakt istället för Lightning. För framtiden är det så klart en lysande idé eftersom man kan ansluta den till skärmar med upp till 5K-upplösning, tangentbord och faktiskt en nätverkskabel. Man kan importera bilder från lagringsenheter som exempelvis en kamera. Samt ladda mobilen från porten. Nackdelen är att man behöver nya adaptrar och att man inte kan använda laddningssladden från sin iPhone.

Prestanda

Vid de första prestandatesterna trodde vi först att något var fel för att siffrorna verkade alldeles för höga. Men nya iPad Pro utklassar inte bara alla Android-plattor på marknaden utan är även signifikant snabbare än alla Apples enheter. Det är så många hästkrafter att få kommer få användning för dem.

Slutsats

Den tidigare nästan komiskt stora 12,9-tumsmodellen av Apples iPad Pro har nu återuppstått i en smalare, lättare och modernare skepnad. Hemknappen är utbytt mot Face ID-ansiktsigenkänning och svepgester liksom på nyare iPhone. Dess prestanda är så överväldigande att man undrar vem som behöver det? Den nya USB-C-kontakten medger snabbare laddning och anslutning av fler tillbehör, men också att man återigen behöver nya adaptrar. Nya Apple Pencil är betydligt bekvämare att använda och ladda. Tillsammans med det nya tangentbords-fodralet gör det att den nästan, men inte fullt ut, kan fungera som en laptop på resan. JE

Knivskarp OLED-TV från Sony

Ny fullträff från Samsung

Spelarens våta dröm?

Rulla till toppen