TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: TrekStor SurfTab Xintron i 7.0

Första budgetplattan med Android Lollipop

Tack vare ett samarbete med Intel är tyska TrekStor först med en lågprissurfplatta som kör Android 5.0.

Ljud & Bild tycker
+Smal och blixtsnabb ficksurfplatta med senaste Android-version och två års garanti för automatiska uppdateringar.
-Lite knapert med RAM-minne och lagringskapacitet. Kort batteritid.
Specifikationer

Operativsystem: Android 5.0 Lollipop
Skärm: 7-tums IPS, 1280 x 800 (160 dpi), 10-punkts multitouch
Processor: 1,8 GHz Intel Atom Z3735G quad-core
Grafik: Intel HD Graphics
Internminne: 1 GB
Minne: 16 GB +microSD (max 32 GB)
Kamera: 5 MP (bag) / 1,26 MP (front)
Trådlöst: 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, MiraCast
Anslutning: Ljud (3,5-mm minijack), Micro USB, microSDHC
Mått: 18,9 x 11 x 0,9 cm
Vikt: 308 g

Riktpris: 1300

Så fort det kommer en ny version av Android-operativsystemet startar en kapplöpning om att få ut mobiler och surfplattor på marknaden som kör det nya systemet. Först ut är alltid Googles Nexus-referensmodeller – till exempel Google Nexus 9 – men sedan är det fritt fram. Både när det gäller nya enheter och uppdateringar av tidigare modeller.

Tyska TrekStor har kommit igång snabbt med sin Xintron i 7.0-surfplatta, som är den första modellen med Android 5.0 Lollipop efter de kostsamma Nexus-modellerna. Bokstaven ”i” i modellbeteckningen anger att maskinvaran på insidan kommer från Intel, och det är tack vare detta samarbete som TrekStor har lyckats få ut sin surfplatta nästan samtidigt som operativsystemet. Den Xintron i 7.0 som vi testade levererades strax före jul med Android 4.4 men uppdaterades automatiskt ett par dagar senare.

Processorn är en quadcore 1,8 GHz Intel Atom (Z37335G) med 1 gigabyte RAM och 8 gigabyte lagringsplats. Minnet går att bygga ut med microSD, men bara för bilder och programdata. Appar går bara att installera i surfplattans inbyggda minne.

Nästan dubbelt så snabb som föregångaren
Surfplattegenerationerna byts ut ofta. I somras testade vi en Xintron-surfplatta som hade en dualcore-CPE från Intel. Den nya modellen är uppgraderad till quadcore vilket sätter tydliga spår på prestanda. Med GeekBench-poängen 2074 (699 single-core) är prestanda nästan dubbelt så höga som i föregångaren och direkt jämförbara med Acer Iconia W4-820 och Dell Venue Pro som vi testade i september. Trots att vi nu befinner oss i budgetklassen. I det grafiktunga Antutu 4-testet får Xintron 7.0 en poäng på 29270. Det är återigen bättre än normalt för prisklassen, och räcker gott och väl för de flesta spel.

surftab_xintron_i_01
Surfplattan är både smal och snabb. Bakkameran har 5 Mp vilket är OK – men inte mer.

Skärmen har 1280 x 820 pixlar, vilket inte direkt är någon ”retina-upplösning” men utmärkt för 7 tum. Skärmen är dessutom läcker och ljusstark med snyggt naturliga färger som bara drar en aning mot det kalla hållet. Den extra processorkraften gör det till ett sant nöje att surfa, även på tunga webbsidor och Facebook som brukar få långsamma budgetplattor att tappa andan.

Kamerorna är på 5 respektive 1,2 Mp, vilket är i ”bra nog”-klass. Det är käckt att ha en kamera till hands när man använder sin surfplatta, fast fotografier är inte skälet till att man köper Xintron i 7.0.

Garanterad uppdatering i två år
TrekStor lovar att det inte bara är när man köper surfplattan som man får ett operativsystem som är up to date. De garanterar att Xintron i 7.0 tar emot alla Android-uppdateringar i 24 månader efter lanseringen. Köparna kommer med andra ord att kunna köra Android M (6.0) om det lanseras som planerat någon gång under 2016. Samt naturligtvis alla mindre uppdateringar i mellanperioden.

Slutsats
SurfTab Xintron i 7.0 är en spännande bekantskap. Man får inte bara prestanda som kan mäta sig med dyrare märkesvaror. Det handlar också om den första Lollipop-plattan som inte kommer från Google själva. TrekStor-surfplattan är både slank och fickvänlig. Så mycket kraft på så begränsad plats betyder dock att den inte orkar köra lika länge på en uppladdning som tidigare – och hälften så snabba – modeller. Batteritiden förstör dock inte intrycket av en särdeles lyckad surfplatta till ett mycket rimligt pris.

LB+ ERBJUDANDE: 1 vecka för 19 kr
Få full tillgång till ljudochbild.se, testarkiv med fler än 6 000 tester, fördelsklubb, guider, nyheter, recensioner av filmer och TV-serier, och mycket mer.

Lämna en kommentar

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.