Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Sony Ericsson Xperia X10 Mini

Sony Ericsson Xperia X10 Mini

Ljud & Bild tycker
Bra musikspelare. Liten. Vettigt pris. Rik på funktioner.
Svårt att läsa skärmen i solljus. Liten skärm!
Specifikationer

2,5-tums skärm
Kapacitiv pekskärm
Wi-Fi, GPS, FM-radio
Android OS
Pris: ca 3 000 kr

Det finns också en Pro-variant med tangentbord, men här ska vi koncentrera oss på den rena Mini-varianten. Vi ska också nämna vad som skiljer de båda åt.

Inledande fakta
Även om den här telefonen är liten, faktiskt inte större än ett kreditkort, är det ett riktigt litet krutpaket vi har att göra med. Skärmen har en upplösning på 240 x 320 pixlar och är 2,5 tum stor. Det verkar kanske litet och pyssligt, men fungerar faktiskt långt över förväntan. Och när vi dessutom kan lägga till att det är en Android-telefon som kan skryta med saker som kapacitiv pekskärm, radio, Wi-Fi, Turbo-3G och mediespelare, så är det bara att ta av sig hatten för Sony Ericsson.

Utseende
Vid första anblicken verkar detta vara en mycket enkel telefon. Det enda som syns är tre knappar på fronten och ett par stycken på sidan och ovansidan. Det är allt. Rent och prydligt, med andra ord. Vårt testexemplar var svart, men det ingår ett par extra skal för den som vill ändra färg ibland. Fler finns dessutom att köpa om du vill sätta lite extra kulör på vardagen.

Användning
Man skulle kanske kunna tro att en telefon som bygger på pekskärm och är så liten fungerar dåligt. Så är dock inte fallet. X10 Mini är faktiskt väldigt behaglig att använda. Den har inget skärmbaserat QWERTY-tangenbord utan bygger på vanlig mobillayout med T9. Det är nog den enda metoden som kan fungera. Det går att ladda ner tangentbordsapplikationer från Android Market, men det är ingen vi vill rekommendera. Är du beroende av ett tangentbord bör du hellre satsa på Mini Pro-modellen, som har ett riktigt tangentbord.
Även om skärmbilden växlar mellan liggande och stående när du vrider mobilen så är du tvungen att ha den stående när du skickar SMS.

Foto
Kameran har 5 megapixlar och tar förvånansvärt bra bilder. Den har blixt, fast den är inget att skriva hem om. Autofokus gör att kameran är ganska så enkel att använda. Även om bilderna blir bra så kan vi inte säga samma sak om videofilmerna. Vi gillar helt enkelt inte resultatet, så om video är viktigt för dig bör du kanske se dig om efter något annat.
Sony Ericsson Xperia X10 Mini
Underhållning
Musikspelaren gillar vi däremot. Den är rentav bra, och du får dessutom riktigt fina möjligheter att fintrimma ljudet. Hörlurarna pluggas i med hjälp av en 3,5-mm-plugg. Det är positivt att man kan använda vilka hörlurar som helst, men vill du ha full funktionalitet så använder du snäckorna som ingår. De har nämligen en liten fjärrkontroll på sladden. Denna fungerar även med musikprogram som Spotify. För alla som är bekanta med storebror X10 kan vi nämna att Mini-versionen inte har Mediascape, det finns det helt enkelt inte plats för.
Det ingår en del program till den här telefonen, men inte direkt kolossala mängder. Du får det viktigaste och lite till. Att Timescape finns är väsentligt för att man ska kunna använda sociala nätverk.

Annons

Pro
Det finns som sagt även en Pro-modell av den här telefonen, som kostar ungefär 500 kronor mer. Efter vad vi kan se är enda skillnaden att denna har ett utskjutbart tangentbord. Efter att ha pillat lite med det måste vi säga att det fungerar tillfredsställande, men är litet. Lite hjälp är det dock om du skriver långa SMS.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.