Huawei P10

Färgglad porträttmobil

Märkligt nog är den värsta konkurrenten till Huawei P10 dess storebror.
Ljud & Bild tycker
Väldigt snygg design. Bra batteri och snabbladdning. Prestanda i toppklass.
Fast monterat batteri. Inte vattentät. Halvdan skärm och ljudkvalitet.
Specifikationer
  • Operativsystem: Android 7.0 + EMUI 5.1
  • Skärm: 5,1-tums IPS, 1920 x 1080 (432 ppi)
  • Processor: 2,4/1,8 GHz octacore Kirin 960
  • Minne: 4 GB / 64 GB + micro SD
  • Kameror: 20/12 Mp F2,2 + 8 Mp F1,9
  • Trådlöst: Wifi ac, BT 4.2, NFC
  • Mått/vikt: 145 x 69 x 7 mm/145 gram
  • Batteri: 3200 mAh, Supercharge
forfatter

Förra årets Huawei P9 var modellen som visade att Huawei menade allvar med att bygga kvalitetsmobiler med påkostade kameror. Den kändes lyxig och introducerade, förvånande nog, Huaweis samarbete med lyxkameratillverkaren Leica. Men man hade kompromissat lite väl mycket på andra områden. Nya P10 är inte en lika revolutionerande modell, utan en utveckling som ska rätta till många av problemen med föregångaren. Men den har tuffa konkurrenter i Apple iPhone 7S Plus och LG G6 som också dubbla kameror, samt Sony Xperia XZ Premium och Samsung Galaxy S8 som har en ny generations kamerasensor.

P10 har ett läckrare utseende och fingeravtrycksläsaren är flyttad till framsidan. (Foto: Ljud & Bild)

 

Utseende och konstruktion
Förvånande nog har man gått ifrån det metallfärgade utseendet och satsat på en hel regnbåge av färger. Många kommer dock vara svåra att få tag på här hemma. Det gör att de sticker ut från mängden på ett trevligt sätt. Ytan är lite skrovlig, vilket gör den snyggt skimrande i ljuset och också mindre hal. Den är lika tunn som tidigare, men något smalare. Den solida metallramen gör att den känns stabil och pålitlig. Fingeravtrycksläsaren är flyttad till framsidan och placerad under glas.

(Foto: Ljud & Bild)

 

Skärm
Skärmen har blivit aningen mindre än tidigare, men det är också enda skillnaden. Man har fortsatt ”bara” full HD upplösning och skärmtekniken är IPS-NEO. Många av konkurrenterna skryter med högre upplösning, även i denna storlek, och OLED-paneler. I praktiken är det dock inget jätteproblem. Skärmen upplevs som skarp, ljusstyrkan är bra och det är inte ofta svartnivån upplevs som otillräcklig. Färgåtergivningen är däremot inte helt korrekt.

Dubbla frontkameror (Foto: Huawei)

 

Kamera
Liksom föregångaren har man dubbla kameror utvecklade tillsammans med Leica. En i färg och en svartvit. Tillsammans kan de fånga fler detaljer och ger kreativa möjligheter. Monokrom-kameran har uppgraderats till 20 Mp medan färgkameran förefaller vara den samma. Däremot kommer P10 Plus-modellen att ha uppgraderad optik och bättre ljusstyrka. Nytt är däremot att även selfiekameran är från Leica och har betydligt bättre ljusstyrka.

Bakgrundsoskärpa (bokeh) (Foto: Huawei)

Den ökade upplösningen i monokrom-kameran ger bättre detaljskärpa än tidigare och gör det möjligt att ”zooma”. Det nya porträttläget är också intressant, där ansiktet lyfts fram från omgivningen och förskönas. Effekten kan dock bli väl överdriven. På det hela taget tar den riktigt bra bilder. Undantaget är i svagt ljus där den inte kan konkurrera med kungen Galaxy S7. Det är en besvikelse då storebror P10 Plus kommer att ha bättre optik och ljusstyrka.

Sushi light iPhone 7 Sushi light Galaxy S7 Sushi light Huawei P9 Sushi light Huawei P10
<
>
Matbild Huawei P10
Sushi dark iPhone 7 Sushi dark Galaxy S7 Sushi dark Huawei P9 Sushi dark Huawei P10
<
>
Mörkerbild Huawei P10

 

Ljud
Huawei fortsätter att ha en liten monohögtalare i botten av telefonen vilket inte är helt lyckat. Det är lätt att råka täcka över högtalaren och ljudet riktas åt fel håll. Föga förvånande så är ljudet väl tunt och kraftlöst för att man ska vilja använda den för musik. Hörlurskontakten har Huawei tack och lov behållit. Givetvis låter det bättre, men imponerar inte på något sätt. Däremot kan man inte klaga på samtalskvaliteten och Huawei är generellt bra på antennteknik.

EMUI 5.1 (Foto: Ljud & Bild)

 

Användning
Gränssnittet EMUI är inte i vägen på samma sätt som förr om åren. Men det kunde gott ha sett lite roligare ut. Och om man gillar att ha alla appar liggande på startskärmarna är nog en smakfråga. Det adderar också ett antal appar av tveksamt värde. Däremot pågår en del fiffiga saker under ytan, som att frigöra minne för bättre prestanda samt ett antal finesser för att spara på batteriet. Fingeravtrycksläsaren fungerar bra och kan även användas för gest-kommandon.

Placering i Antutu benchmark (Foto: Ljud & Bild)

 

Prestanda
Som vanligt använder Huawei sin egen Kirin-kretsuppsättning, denna gång i samma uppgraderade version som i Mate 9 Pro. Däremot med mindre minne, vilket P10 Plus dock inte lider av. Prestanda är därmed i toppklass och vad gäller ren beräkningskraft bättre än konkurrenternas toppmodeller. Svagheten är grafiken vilket drar ned det sammanlagda prestandavärdet något. Batteriet är bra och klarar lätt en dags användning, ibland två.

P10 har en blixtrande snabb processor (Foto: Ljud & Bild)
Men grafikdelen är inte lika överlägsen (Foto: Ljud & Bild)

 

Slutsats
Huawei P10 behåller den intressanta dubbelkameran från sin föregångare. Men den har fått högre upplösning, betydligt bättre selfiekamera, snyggare design, mycket bättre prestanda och ett kraftigare batteri. Skärmen är dock oförändrat medelmåttig. Dess största konkurrent är faktiskt kommande storebror P10 Plus. Den har bättre kamera, mer minne och lagring, samt större och mer högupplöst skärm. Så frågan är varför man inte lika gärna kan vänta på den?

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.