Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Har du en slant över kan du köpa en superdator

Amerikanska regeringen auktionerar ut en superdator med 8 064 Xeon processorer.

Av / 2024-05-02 - 14:07
Har du en slant över kan du köpa en superdator

Den där datorn man köpte för ett par år sedan och som man tyckte var raketsnabb börjar nog kännas lite gammal och trött vid det här laget. Men det är ju bara att sälja den och köpa något snabbare. Exakt samma sak gäller i den högsta ligan för superdatorer. Det gäller Cheyenne-superdatorn som nu läggs ut på auktion. Den borde väl vara tillräckligt snabb för att köra Excel?

Läs också Kinas superdator slår rekord Den nya hemliga Tianhe-3 antas vara den kraftfullaste datorn som finns

Superdatorn togs i drift vid NCAR-Wyoming Supercomputing Center i Cheyenne, Wyoming 2016. På den tiden var specifikationerna häpnadsväckande. Datorn har 8 064 Intel Xeon Er-2697v4 processorer med 18 kärnor, för en total på 145 152 kärnor! Varje moderkort har även 128 GB DDR4-2400 minne, för en total på 306 terabyte. Enligt Tom’s Hardware ligger prestanda på imponerande 5,34 petaflops. Jämfört med dagens snabbaste superdator Frontier är det dock småpotatis då den presterar 1 680 petaflops.

49821140730001C 49821140730001B
<
>
Foto: GSA Auctions

Du kan dock inte räkna med att stoppa in den i baksätet och köra hem den. De 14 rackskåpen väger 680 kg styck och kräver specialkompetens för att frakta. Dessutom har vattenkylningen en läcka, så du behöver investera i en rulle silvertejp också. Skicket beskrivs av auktionsfirman som ”reparerbar”. För att få i gång superdatorn inkluderar datacentret generöst nog en installationsanvisning på fyra sidor.

Här hittar du auktionen som avslutas imorgon 3 maj. I skrivande stund ligger budet på drygt 100 000 dollar.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Små och kraftfulla datorer med grön look

Sugen på en snabbare dator?

Ljuger Qualcomm om Snapdragon X?

AOC blir seriösa

Chromebooks med mer kraft

Möblera hemmet med IKEA-AI

Många skärmfunktioner för få kronor

Logitech-kitet överbryggar klyftan mellan arbete och hem

AI flyttar in i ThinkPad

Dells bärbara datorer med AI

HP:s bärbara datorer har blivit smartare

Apple uppgraderar Macbook Air

Ljud & Bild
Rulla till toppen