data-srcset
TESTBowers & Wilkins PX7
Bowers & Wilkins PX7

B&W-lurar med lyxkänsla

Bowers & Wilkins slarvar inte med byggkvaliteten när de introducerar sin nya trådlösa toppmodell PX7. Med trådlös brusreducering.

Stor och tung bas och finmaskiga övertoner, särskilt med Android-mobil och USB från PC. Bra brusreducering. Och riktig premiumkänsla!
Mörk klang, tunt mellanregister och grov diskant med iPhone. Dåligt samtalsljud.
Bästa priser

PX7 är Bowers & Wilkins andra försök med brusreducerande hörlurar.Rent designmässigt är den en frisk fläkt, som svämmar över av svarta plastlurar.

Ett par märkvärdigheter i föregångaren PX är fixade. Med en knapp på vänster öronkåpa kan man växla mellan brusreduceringsnivåerna Hög och Låg, och dessutom helt Av. På den högra sitter knappar för att starta och pausa musik och samtal, samt ändra volym.

PX7 är de första hörlurarna jag har testat som har den nya kodeken aptX Adaptive. Detta är i grund och botten aptX och den mer högupplösta aptX HD i en och samma kodek.

I sann B&W-anda finns det gott om bas i PX7. Diskantregistret är mycket distinkt, kanske lite väl hårt. Mellanregistret är ganska återhållsamt. Ett piano låter ganska så luddigt, även om efterklangen är stor och luftig.

USB-C-anslutningen kan inte bara användas för att ladda utan även överföra ljud digitalt med 24 bit/96 kHz-upplösning. Det ger luft och fler detaljer i toppen.

Med brusreduceringen aktiverad blir det tyst på kontoret. Men det händer något med ljudet också. Själva klangkaraktären är densamma men musiken tappar en del dynamik. Det blir plattare och basen planar ut. Det finns fortfarande mycket bas, den är bara inte lika taktfast.

Slutsats

Bowers & Wilkins PX7 är en fin hörlur som osar av både lyx och byggkvalitet, och jag älskar att den kan spela högupplöst musik via USB.

annons

Om du älskar bas så finns det mycket att gilla med PX7. Tyvärr följs det inte upp riktigt av de ljusare tonerna och mellanregistret är väl återhållsamt. Och även om brusreduceringen i stort sett är bra så är den ojämn när man sitter på en skakig buss eller går omkring ute och det blåser friskt.

annons

 

(Foto: Bowers & Wilkins)

Fakta

 • Princip: Over-ear, sluten, trådlös
 • Element: 43 mm
 • Frekvensomfång: 10 kHz – 30 kHz
 • Brusreducering: Variabel i flera nivåer
 • Batteritid: 30 h (med brusreducering)
 • Röststyrning: Ja
 • App: Bowers & Wilkins PX
 • Vikt: 310 g
 • Anslutning: Bluetooth 5.0 (SBC, AAC, aptX Adaptive), 3,5 mm analog og USB
 • Webb: bowerswilkins.com

Pris

4400 :-

Bästa priser

Har du något att tillägga?
Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
   data-srcset
  12 trådlösa hörlurar med aktiv brusreducering Toppfight mellan brusdödare
  Också i detta test:
   data-srcset
  Beats by Dre Solo Pro Wireless
  Vem hade väl kunnat tro att märket som älskar fet bas kunde göra något så här neutralt?
   data-srcset
  DALI IO-6
  Högtalare för huvudet
  DALIs hörlursdebut placerar danskarna i toppklassen för lyx-brusreducerare.
   data-srcset
  Bang & Olufsen Beoplay H9 3rd Gen.
  Välbeprövat recept
  Bang & Olufsens lyx-ANC har kommit i sin tredje generation. Förändringarna är små – nästan för små.
   data-srcset
  Denon AH-GC30
  Varm och tystlåten
  Denon har en ny kämpe i striden om brustronen.
   data-srcset
  Jabra Elite 85h
  Jabra utmanar eliten
  Jabra vill ha en del av marknaden för brusreducerande hörlurar i lyxklassen.
   data-srcset
  Kygo A11/800
  Norska livsstilsmärket Kygo Life vill vara med på den lukrativa lyxmarknaden för brusreducerande hörlurar.
   data-srcset
  Beyerdynamic Lagoon ANC
  Beyerdynamic Lagoon ANC låter bättre med musik än andra brusreducerande hörlurar vi har testat.
   data-srcset
  Sennheiser Momentum 3 Wireless
  I den tredje versionen av Sennheisers strålande trådlösa hörlurar får vi fler finesser.
   data-srcset
  Bose Noise Cancelling Headphones 700
  Med NCH700 har Bose gjort sitt allra, allra … näst bästa.
   data-srcset
  Sennheiser PXC 550-II Wireless
  Sennheiser spelar säkert. En redan välfungerande modell är uppdaterad med variabel brusreducering och röststyrning. Gränssnittet har däremot blivit lite rörigt.
   data-srcset
  Sony WH-1000 XM3
  Sony fortfarande i täten
  Världens bästa brusreducerande hörlurar heter fortfarande Sony WH-1000XM3.

  Alternativ till Bowers & Wilkins PX7

   data-srcset

  Bravo, Sennheiser!

  Sennheiser når hela vägen till toppen med sin senaste version av Momentum True Wireless.

   data-srcset

  Lugn och ro på hemmakontoret

  Filtrera bort oönskade störningar och koncentrera dig på jobbet i hemmakontoret

   data-srcset

  Kinesiskt precisionsverktyg

  Specialversionen av Ikkos öronproppar ger dig monitorljud rakt in i hörselgången – utan att tömma plånboken.

   data-srcset

  10 hörlurar för dig som jobbar hemifrån

  Hörlurar är det vettigaste om man jobbar hemma. Unna dig lyxljud i öronen med någon av de här fantastiska hörlurarna!

  B&O Beoplay E8 3rd Generation

  Äntligen är lyxpropparna gjorda rätt

  Bang & Olufsen har försökt och misslyckats ett par gånger med sina helt trådlösa Beoplay E8. Den tredje versionen är bäst hittills.

   data-srcset

  Marshalls reselurar

  Marshalls bästa trådlösa lurar har upprustats för långflygningen

   data-srcset
  TESTBowers & Wilkins PX7
  Bowers & Wilkins PX7

  Hörlurar med lyxkänsla

  Bowers & Wilkins slarvar inte med byggkvaliteten när de introducerar sin nya trådlösa toppmodell PX7. Med brusreducering.

  Stor och tung bas och finmaskiga övertoner, särskilt med Android-mobil och USB från PC. Bra brusreducering. Och riktig premiumkänsla!
  Mörk klang, tunt mellanregister och grov diskant med iPhone.
  Bästa priser

  Det har gått två år sedan Bowers & Wilkins första försök med brusreducerande hörlurar. De hette PX och hade en verklig lyxkänsla som till och med B&O kunde bli avundsjuka på, och ljudet hade en rund och behaglig klang. Men B&W hade gjort ett par märkliga val, till exempel kunde man inte välja graden av brusreducering på själva hörlurarna utan var tvungen att använda appen.

  Fysiska knappar i stället för touch-panel fungerar 100 procent av gångerna. Foto: B&W

   

  Det har gått två år sedan Bowers & Wilkins första försök med brusreducerande hörlurar. De hette PX och hade en verklig lyxkänsla som till och med B&O kunde bli avundsjuka på, och ljudet hade en rund och behaglig klang. Men B&W hade gjort ett par märkliga val, till exempel kunde man inte välja graden av brusreducering på själva hörlurarna utan var tvungen att använda appen.

  Efterträdaren PX7 kan växla mellan brusreduceringsnivåerna Hög och Låg, och dessutom helt Av, direkt med en knapp på vänster öronkåpa. På den högra sitter knappar för att starta och pausa musik och samtal, samt ändra volym. En fördel mot kåpor som har touch-panel är att fysiska knappar beter sig mer stabilt, speciellt när man använder dem när det regnar ute. PX7 är visserligen inte IP-certifierad för väder och vind, men lite ruskväder bör den kunna tåla ändå.

  I sann B&W-anda finns det gott om bas i PX7.

  PX utstrålar lyx med sina runda, böjda stänger. PX7 är också lyxiga, men tuffare byggda. Stängerna som öronkåporna sitter fast på är mycket bredare och känns riktigt stabilt konstruerade. Byggkvaliteten är påtaglig, man känner att den mjuka huvudbygeln är gjord för att kunna vridas och böjas. Hörlurarna tål att man råkar sätta sig på dem. Vilket jag gör emellanåt …

  PX7 är en frisk fläkt på en marknad som svämmar över av svarta plastlurar. När det gäller utseendet mosar B&W både Sony och Bose.

  annons
  Space Grey är nästan svart, men det finns tjusiga detaljer som ger PX7 en lyxig känsla. Foto: B&W

   

  annons

  aptX Adaptive

  PX7 är de första hörlurarna jag har testat som har den nya kodeken aptX Adaptive. Detta är i grund och botten aptX och den mer högupplösta aptX HD i en och samma kodek. Den vill helst vara i HD-läget hela tiden, men om du befinner dig i en miljö med mycket trådlöst brus eller där andra skäl förhindrar en optimal Bluetooth-anslutning så växlar lurarna automatiskt till vanlig aptX. Utan dropouts. Coolt! Jag har dock inte kunnat prova hur detta fungerar, eftersom anslutningen höll sig stabil under hela testet.

   

  Anslutning

  PX7 har ingen NFC-anslutning, vilket innebär att både Android- och iPhone-användare måste ansluta dem på det gamla sättet. Lyckligtvis är det inte så svårt att hitta PX7 i Bluetooth-listan, välj dem och ansluta.

   

  annons
  ”Förlåt, vad sade du? Jag var mitt inne i en låt.” Musiken pausar automatiskt när en öronkåpa lyfts bort från örat.

   

  Massor av bas

  För att testa ljudet börjar jag med brusreduceringen avstängd, så att jag kan vara säker på att hörlurarna får optimala arbetsförhållanden.

  I sann B&W-anda finns det gott om bas i PX7. Poplåten Bad To You med Ariana Grande, Normani och Nicki Minaj har häftig partybas som masserar hörselgångarna. Här får de två 43 mm-högtalarelementen verkligen jobba!

  Diskantregistret är mycket distinkt, kanske lite väl hårt. S- och sche-ljud är i aggressivaste laget. Å andra sidan är tal och sångröster mycket tydligt artikulerade, det blir bara lite för mycket för min del.

   

  Finns även i Silver om du inte gillar Space Grey. Foto: B&W

   

  Mellanregistret är ganska återhållsamt. Det finns mycket kött på benen i bröstklangen, men sångröster framträder inte som jag vill ha dem. De hamnar liksom för långt bak på scenen. Piano låter ganska så luddigt, även om efterklangen är stor och luftig. Det som saknas är snärt. På det här området är Beyerdynamic Lagoon ANC mer framträdande och välbalanserad. Faktiskt även Beats Solo Pro, även om somliga kanske tycker att den senare är för tunn i basen.

  Det här gäller med en iPhone 11 Pro Max som ljudkälla, som använder AAC och inte aptX. När jag byter till en Android-mobil (Motorola Moto G6 Plus) lugnar diskanten sig. Det blir mer luft och mindre ansträngande för öronen. Men det blir däremot inte mer mellanregister, det finns fortfarande för lite dynamik i sångröster, gitarrer och andra mellanregisterinstrument.

   

  Brusreducering

  När brusreduceringen är aktiverad blir det tyst på kontoret. Snyggt. Men något händer med ljudet också. Själva klangkaraktären är densamma, men musiken tappar dynamik. Det låter plattare och basen glider ut. Det finns fortfarande mycket bas, den är bara inte lika taktfast. Med brusreduceringen på Låg blir ljudet lite bättre, men den bör helt klart vara avstängd om du inte befinner dig i bullriga miljöer. Till exempel på en buss eller ett flygplan.

  Ljudet via USB är ännu bättre, särskilt när jag spelar högupplöst musik genom Roon.

   

  USB

  En cool sak med USB-C-kontakten är att den även kan överföra ljud från PC. Då får du digitalt ljud direkt i lurarna, med 24 bit/96 kHz-upplösning. Tjusigt!

  Ljudet via USB är ännu bättre än med Bluetooth från Android-telefoner, särskilt när jag spelar högupplöst musik via Roon. Som Susanne Sundførs live-version av Reincarnation framförd på Barbican i London. Den här finns i Master-versionen på Tidal, med fler detaljer i ljudbilden. Det delikata spelandet på en autoharpa får fler klanglager än när musiken överförs med trådlös Bluetooth.

  Klassisk musik, som De fyra årstiderna av Vivaldi, tjänar mycket på den extra luftigheten och rumsinformationen via USB. Det låter fortfarande för återhållsamt i mellanregistret för min personliga smak, men det är varken för skarpt eller plågsamt på något sätt.

  Jag måste också ännu en gång betona att rytmisk popmusik låter stenhårt med den frodiga basen i PX7.

   

  UPPDATERING 2020-04-20:
  Efter en uppdatering av hörlurarnas firmware har samtalskvaliteten fixats. Bortse därför från hela nästa stycke om problem med samtalskvaliteten. Totalbetyget ändras dock inte på grund av uppdateringen.

  Usel samtalskvalitet

  – Vad säger du? Kan du säga det en gång till? Det låter som om telefonen ligger i metallåda och du står två meter bort när du pratar. Hallå?

  Så sa min fru när jag försökte prata i telefon med PX7. Som uppenbarligen inte passar för telefonsamtal. Det slutade med att jag plockade fram telefonen och inaktiverade hörlurarna tillfälligt. Bökigt, men värt det. Här har B&W något att lära av Jabra Elite 85h. Där har du bra samtalskvalitet!

   

  Brusreduceringen

  Brusreduceringen fungerar i stort sett bra. Men när jag satt på bussen, med en brummande motor som fortplantade sig genom sätet, upp i kroppen och sedan till hörlurarna, varierade öronkuddarnas tätning mot huvudet. Detta ledde också till att brusreduceringen ibland orsakade blåsljud i örat. Jag måste betona att detta bara hände sällan, men tidigare har jag bara råkat ut för sådant med billigare hörlurar.

   

  Slutsats

  Bowers & Wilkins PX7 är en fin hörlur som kommer att göra många lyckliga. Den osar av både lyx och byggkvalitet, och jag älskar att den ser annorlunda ut än andra hörlurar där ute. Och att den kan spela högupplöst musik via USB.

  Om du älskar bas så finns det mycket att älska med PX7. Nästan så att du kommer att vilja dansa mitt på gatan! Tyvärr följs inte det upp riktigt av de ljusare tonerna. Mellanregistret är väl återhållsamt och s- och sche-ljud kan skava lite. Mer med iPhone än med Android.

  När det gäller samtalskvaliteten är den så pass dålig att man skulle kunna tro att B&W inte har tänkt på den alls. Och även om brusreduceringen i stort sett är bra så är den ojämn när man sitter på en skakig buss eller går omkring ute och det blåser friskt.

  Om du kan leva med de här reservationerna är det bara att slå till direkt.

  Foto: B&W

  Fakta

  • Princip: Over-ear, sluten, trådlös
  • Trådlöst: Bluetooth 5 (SBC, AAC, aptX Adaptive)
  • Frekvensomfång: 10 kHz – 30 kHz
  • Impedans: 20 kohm
  • Känslighet: ingen uppgift
  • Mikrofon/fjärr: Ja/ja
  • Batteritid: 30 h (med brusreducering)
  • Ljudkabel: 3,5 mm och USB
  • Laddkabel: Lightning
  • Vikt: 310 g
  • Färg: Svart (Space Grey), silver
  • Webb: bowerswilkins.com

  Pris

  4100 :-

  Bästa priser

  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
  Subscribe
  Notify of
  1 Comment
  oldest
  newest most voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Preben
  5 months ago

  Jag delar inte uppfattningen att tung bas är något positivt. Blev själv besviken på B&Ws PX7 pga denna, så som jag ser det, onödiga obalans på bekostnad av övriga register. Jag förstår att den breda marknaden kanske kräver detta men det innebär att vi övriga, som historiskt kunnat förlitat oss på B&W, får titta efter andra alternativ.

   Alternativ till Bowers & Wilkins PX7

    data-srcset

   Bravo, Sennheiser!

   Sennheiser når hela vägen till toppen med sin senaste version av Momentum True Wireless.

    data-srcset

   Lugn och ro på hemmakontoret

   Filtrera bort oönskade störningar och koncentrera dig på jobbet i hemmakontoret

    data-srcset

   Kinesiskt precisionsverktyg

   Specialversionen av Ikkos öronproppar ger dig monitorljud rakt in i hörselgången – utan att tömma plånboken.

    data-srcset

   10 hörlurar för dig som jobbar hemifrån

   Hörlurar är det vettigaste om man jobbar hemma. Unna dig lyxljud i öronen med någon av de här fantastiska hörlurarna!

   B&O Beoplay E8 3rd Generation

   Äntligen är lyxpropparna gjorda rätt

   Bang & Olufsen har försökt och misslyckats ett par gånger med sina helt trådlösa Beoplay E8. Den tredje versionen är bäst hittills.

    data-srcset

   Marshalls reselurar

   Marshalls bästa trådlösa lurar har upprustats för långflygningen