annons

TEST:
Bowers & Wilkins PX7

Hörlurar med lyxkänsla

Bowers & Wilkins slarvar inte med byggkvaliteten när de introducerar sin nya trådlösa toppmodell PX7. Med brusreducering.

Bowers & Wilkins PX7
annons
annons
Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Det har gått två år sedan Bowers & Wilkins första försök med brusreducerande hörlurar. De hette PX och hade en verklig lyxkänsla som till och med B&O kunde bli avundsjuka på, och ljudet hade en rund och behaglig klang. Men B&W hade gjort ett par märkliga val, till exempel kunde man inte välja graden av brusreducering på själva hörlurarna utan var tvungen att använda appen.

Fysiska knappar i stället för touch-panel fungerar 100 procent av gångerna. Foto: B&W

 

Det har gått två år sedan Bowers & Wilkins första försök med brusreducerande hörlurar. De hette PX och hade en verklig lyxkänsla som till och med B&O kunde bli avundsjuka på, och ljudet hade en rund och behaglig klang. Men B&W hade gjort ett par märkliga val, till exempel kunde man inte välja graden av brusreducering på själva hörlurarna utan var tvungen att använda appen.

Efterträdaren PX7 kan växla mellan brusreduceringsnivåerna Hög och Låg, och dessutom helt Av, direkt med en knapp på vänster öronkåpa. På den högra sitter knappar för att starta och pausa musik och samtal, samt ändra volym. En fördel mot kåpor som har touch-panel är att fysiska knappar beter sig mer stabilt, speciellt när man använder dem när det regnar ute. PX7 är visserligen inte IP-certifierad för väder och vind, men lite ruskväder bör den kunna tåla ändå.

I sann B&W-anda finns det gott om bas i PX7.

PX utstrålar lyx med sina runda, böjda stänger. PX7 är också lyxiga, men tuffare byggda. Stängerna som öronkåporna sitter fast på är mycket bredare och känns riktigt stabilt konstruerade. Byggkvaliteten är påtaglig, man känner att den mjuka huvudbygeln är gjord för att kunna vridas och böjas. Hörlurarna tål att man råkar sätta sig på dem. Vilket jag gör emellanåt …

PX7 är en frisk fläkt på en marknad som svämmar över av svarta plastlurar. När det gäller utseendet mosar B&W både Sony och Bose.

annons
Space Grey är nästan svart, men det finns tjusiga detaljer som ger PX7 en lyxig känsla. Foto: B&W

 

annons

aptX Adaptive

PX7 är de första hörlurarna jag har testat som har den nya kodeken aptX Adaptive. Detta är i grund och botten aptX och den mer högupplösta aptX HD i en och samma kodek. Den vill helst vara i HD-läget hela tiden, men om du befinner dig i en miljö med mycket trådlöst brus eller där andra skäl förhindrar en optimal Bluetooth-anslutning så växlar lurarna automatiskt till vanlig aptX. Utan dropouts. Coolt! Jag har dock inte kunnat prova hur detta fungerar, eftersom anslutningen höll sig stabil under hela testet.

 

Anslutning

PX7 har ingen NFC-anslutning, vilket innebär att både Android- och iPhone-användare måste ansluta dem på det gamla sättet. Lyckligtvis är det inte så svårt att hitta PX7 i Bluetooth-listan, välj dem och ansluta.

 

annons
”Förlåt, vad sade du? Jag var mitt inne i en låt.” Musiken pausar automatiskt när en öronkåpa lyfts bort från örat.

 

Massor av bas

För att testa ljudet börjar jag med brusreduceringen avstängd, så att jag kan vara säker på att hörlurarna får optimala arbetsförhållanden.

I sann B&W-anda finns det gott om bas i PX7. Poplåten Bad To You med Ariana Grande, Normani och Nicki Minaj har häftig partybas som masserar hörselgångarna. Här får de två 43 mm-högtalarelementen verkligen jobba!

Diskantregistret är mycket distinkt, kanske lite väl hårt. S- och sche-ljud är i aggressivaste laget. Å andra sidan är tal och sångröster mycket tydligt artikulerade, det blir bara lite för mycket för min del.

 

Finns även i Silver om du inte gillar Space Grey. Foto: B&W

 

Mellanregistret är ganska återhållsamt. Det finns mycket kött på benen i bröstklangen, men sångröster framträder inte som jag vill ha dem. De hamnar liksom för långt bak på scenen. Piano låter ganska så luddigt, även om efterklangen är stor och luftig. Det som saknas är snärt. På det här området är Beyerdynamic Lagoon ANC mer framträdande och välbalanserad. Faktiskt även Beats Solo Pro, även om somliga kanske tycker att den senare är för tunn i basen.

Det här gäller med en iPhone 11 Pro Max som ljudkälla, som använder AAC och inte aptX. När jag byter till en Android-mobil (Motorola Moto G6 Plus) lugnar diskanten sig. Det blir mer luft och mindre ansträngande för öronen. Men det blir däremot inte mer mellanregister, det finns fortfarande för lite dynamik i sångröster, gitarrer och andra mellanregisterinstrument.

 

Brusreducering

När brusreduceringen är aktiverad blir det tyst på kontoret. Snyggt. Men något händer med ljudet också. Själva klangkaraktären är densamma, men musiken tappar dynamik. Det låter plattare och basen glider ut. Det finns fortfarande mycket bas, den är bara inte lika taktfast. Med brusreduceringen på Låg blir ljudet lite bättre, men den bör helt klart vara avstängd om du inte befinner dig i bullriga miljöer. Till exempel på en buss eller ett flygplan.

Ljudet via USB är ännu bättre, särskilt när jag spelar högupplöst musik genom Roon.

 

USB

En cool sak med USB-C-kontakten är att den även kan överföra ljud från PC. Då får du digitalt ljud direkt i lurarna, med 24 bit/96 kHz-upplösning. Tjusigt!

Ljudet via USB är ännu bättre än med Bluetooth från Android-telefoner, särskilt när jag spelar högupplöst musik via Roon. Som Susanne Sundførs live-version av Reincarnation framförd på Barbican i London. Den här finns i Master-versionen på Tidal, med fler detaljer i ljudbilden. Det delikata spelandet på en autoharpa får fler klanglager än när musiken överförs med trådlös Bluetooth.

Klassisk musik, som De fyra årstiderna av Vivaldi, tjänar mycket på den extra luftigheten och rumsinformationen via USB. Det låter fortfarande för återhållsamt i mellanregistret för min personliga smak, men det är varken för skarpt eller plågsamt på något sätt.

Jag måste också ännu en gång betona att rytmisk popmusik låter stenhårt med den frodiga basen i PX7.

 

Usel samtalskvalitet

– Vad säger du? Kan du säga det en gång till? Det låter som om telefonen ligger i metallåda och du står två meter bort när du pratar. Hallå?

Så sa min fru när jag försökte prata i telefon med PX7. Som uppenbarligen inte passar för telefonsamtal. Det slutade med att jag plockade fram telefonen och inaktiverade hörlurarna tillfälligt. Bökigt, men värt det. Här har B&W något att lära av Jabra Elite 85h. Där har du bra samtalskvalitet!

 

Brusreduceringen

Brusreduceringen fungerar i stort sett bra. Men när jag satt på bussen, med en brummande motor som fortplantade sig genom sätet, upp i kroppen och sedan till hörlurarna, varierade öronkuddarnas tätning mot huvudet. Detta ledde också till att brusreduceringen ibland orsakade blåsljud i örat. Jag måste betona att detta bara hände sällan, men tidigare har jag bara råkat ut för sådant med billigare hörlurar.

 

Slutsats

Bowers & Wilkins PX7 är en fin hörlur som kommer att göra många lyckliga. Den osar av både lyx och byggkvalitet, och jag älskar att den ser annorlunda ut än andra hörlurar där ute. Och att den kan spela högupplöst musik via USB.

Om du älskar bas så finns det mycket att älska med PX7. Nästan så att du kommer att vilja dansa mitt på gatan! Tyvärr följs inte det upp riktigt av de ljusare tonerna. Mellanregistret är väl återhållsamt och s- och sche-ljud kan skava lite. Mer med iPhone än med Android.

När det gäller samtalskvaliteten är den så pass dålig att man skulle kunna tro att B&W inte har tänkt på den alls. Och även om brusreduceringen i stort sett är bra så är den ojämn när man sitter på en skakig buss eller går omkring ute och det blåser friskt.

Om du kan leva med de här reservationerna är det bara att slå till direkt.

Foto: B&W

 • Princip: Over-ear, sluten, trådlös
 • Trådlöst: Bluetooth 5 (SBC, AAC, aptX Adaptive)
 • Frekvensomfång: 10 kHz – 30 kHz
 • Impedans: 20 kohm
 • Känslighet: ingen uppgift
 • Mikrofon/fjärr: Ja/ja
 • Batteritid: 30 h (med brusreducering)
 • Ljudkabel: 3,5 mm och USB
 • Laddkabel: Lightning
 • Vikt: 310 g
 • Färg: Svart (Space Grey), silver
 • Webb: bowerswilkins.com
Pris: 4100 kr
PlusStor och tung bas och finmaskiga övertoner, särskilt med Android-mobil och USB från PC. Bra brusreducering. Och riktig premiumkänsla!
MinusMörk klang, tunt mellanregister och grov diskant med iPhone. Dåligt samtalsljud.
Bowers & Wilkins PX7 produktsida
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Läs också

  Audio-Technica ATH-G1WL

  Audio-Technica ATH-G1WL

  2 700
  Minimalistiskt headset för vuxna spelare
  Audio-Technica talar till medelålders hifi-nördar som även gillar att spela.
  HyperX Cloud Orbit S

  HyperX Cloud Orbit S

  3 500
  Suverän teknik till sänkt pris
  HyperX Cloud Orbit S är en förklädd version av årets bästa gaming-headset.
  Razer Nari Ultimate

  Razer Nari Ultimate

  2 200
  Mysig bamse med subwoofer
  Razer känner sina kunder, och de blir inte besvikna över det här roliga headsetet.
  Sennheiser GSP 670

  Sennheiser GSP 670

  3 500
  Sci-fi-stil och hi-fi-ljud
  Sennheisers tyngsta gaming-headset har bra ljud, fin programvara och medelmåttig komfort.
  Huawei Freebuds 3

  Huawei Freebuds 3

  1 990
  Huaweis AirPods-kopior är lika bra (och dåliga)
  Huawei Freebuds 3 tar upp kampen med Apples AirPods. De låter bra men har ett par allvarliga brister.
  Vi testar 10 gaming-headsets

  Vi testar 10 gaming-headsets

  10 på huvudet
  Det behöver inte kosta en förmögenhet att fylla öronen med ljudet av hårda strider och explosioner. Vi har testet tio par gaming-hörlurar med rimliga prislappar.
  Logitech G pro

  Logitech G pro

  1 099
  Sobert dödsredskap
  Logitechs professionella headset är skönt avskalat, utan någon form av prålighet eller lull-lull.
  Trust GXT 414 Zamak

  Trust GXT 414 Zamak

  750
  För gäster och hobbyspelare
  Om ekonomin har sista ordet så hittar du inget billigare.
  SteelSeries Arctis 1 Wireless

  SteelSeries Arctis 1 Wireless

  1 249
  Lækkert begynder-headset
  Om du vill ha ett riktigt bra huvudverktyg som inte länsar budgeten så är Arctis 1 ett bra alternativ.
  Audio Technica ATH-G1

  Audio Technica ATH-G1

  1 890
  Trogen sitt hifi-arv
  Det är inte för inte som Audio-Technica är kända för sina hifi-hörlurar.
  HP Omen Mindframe Prime

  HP Omen Mindframe Prime

  1 990
  Håll huvudet kallt
  Om du svettas över spelen har HP:s lyx-headset ett inbyggt kylskåp!
  Corsair Virtuoso RGB Wireless SE

  Corsair Virtuoso RGB Wireless SE

  1 999
  Hifi-ljud i lyxförpackning
  Corsairs vuxenmodell är utsökt och elegant som en lyxbil.
  HyperX Cloud Alpha S

  HyperX Cloud Alpha S

  1 389
  Headset med valfri bas
  HyperX är mästare på att välja viktiga funktioner – och sälja dem till ett konkurrenskraftigt pris.
  Razer Kraken Ultimate

  Razer Kraken Ultimate

  1 599
  Spel för galleriet
  Razer har gjort ett headset som är en riktig bamse, som deras trogna fans kommer att älska.
  Sennheiser GSP 370

  Sennheiser GSP 370

  1 949
  Sennheiser på hemmabana
  Sennheiser har gjort en bra trådlös hörlur som även är bra till spel.
  Svive Kerberos

  Svive Kerberos

  750
  All vår början bliver svår
  Svive kostar inte så mycket. Men när man provat dem så känns priset ändå högt.