Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Samsung HW-S66B / HW-S67B

Potent ljud i en slimmad förpackning

En snygg och lättplacerad soundbar kan vara precis vad din TV behöver.

Skrivet av / 2024-01-05 - 11:30
Samsung HW-S66B / HW-S67B
Audun Hage

Samsung har ett brett utbud av soundbar-högtalare i alla storlekar och former och vill du ha en som tar så lite plats som möjligt kan S60-serien vara ett billigt och bra alternativ. Den här modellen introducerades 2022 och är en av de lite ”stiligare” serierna från Samsung, gjord för att matcha The Frame och andra design-TV-apparater. Frågan är om ljudet håller måttet om man jämför med favoriten Sonos Beam?

Samsung HW-S66B/HW-S67B

Många tycker att en soundbar kan bli lite stor och bred, och kanske lite överväldigande att titta på bredvid en liten och snygg TV-apparat i ett mindre rum. I sådana fall kan en kompakt ”design-soundbar” som denna vara mitt i prick.

S60-serien finns i svart (HW-S66B) och vitt (HW-S67B) och har en kompakt, ögonvänlig design.

Den ovala formen kan påminna lite om Sonos Beam, som nog är en av konkurrenterna som Samsung har haft i siktet när de utvecklat S60. Smaken är som baken, men designen är åtminstone i våra ögon tilltalande.

Samsung S66/S67B kan stå på TV-bänken eller hängas på väggen med hjälp av de medföljande fästena. Den har en slimmad form, med anslutningarna dolda på undersidan. (Foto: Audun Hage)

Fem surroundkanaler – med ”virtuellt” Dolby Atmos

Dolda bakom grillen finns fem element fördelade på lika många kanaler (5.0). S66B har alltså en separat centerhögtalare för dialogen, vänster och höger stereokanal plus surroundljud ut mot sidorna.

Det finns däremot inga toppmonterade höjdkanaler, så även om S66B har avkodning av Dolby Atmos- och DTS:X-surroundljud måste signalerna mixas in i det övriga surroundljudet.

Den här metoden är inte ovanlig (Sonos Beam Gen. 2 fungerar på ett liknande sätt), men den är naturligtvis ingen perfekt ersättning för soundbar-högtalare som har särskilda element på ovansidan för det här jobbet.

Spelar ihop med Samsung TV-apparater

S66B stöder många av finesserna vi förknippar med Samsung, inklusive Q Symphony som är en funktion där den spelar ”i symfoni” med TV:ns inbyggda högtalare. Om du har en kompatibel Samsung-TV kan du även dra nytta av extra funktioner som synkronisering av ljudinställningar och Spacefit Spound-rumskorrektion.

Samsung har också goda nyheter för den som vill undvika ”kabeltrassel”: Här finns möjlighet att hoppa över HDMI-kabeln och överföra ljudet trådlöst via Wi-Fi. Vi testade detta med OLED-TV:n Samsung S95B som vi hade stående och det fungerade nästan helt felfritt.

Vi parade enkelt ihop soundbar-högtalaren med en Samsung S95B OLED-TV. Då fick vi bland annat direktåtkomst till ljudinställningarna via menyn i TV:n. (Foto: Audun Hage)

Användning och finesser

Samsung S66B är relativt enkel att installera. Det enklaste och bästa sättet är att koppla den direkt till TV:n med den medföljande HDMI-kabeln.

Vissa TV-apparater känner då igen den automatiskt och aktiverar ljudreturkanalen (HDMI ARC), men det kan också hända att du måste gå in i TV:ns menyer och aktivera den.

Om du har en kompatibel Samsung-TV kan du i stället välja den trådlösa metoden via Wi-Fi. Det är en läcker funktion, speciellt om du har en väggmonterad TV och vill slippa extra sladdar.

Det går också att göra inställningen med appen SmartThings. Då får du tillgång till streamingtjänster som Spotify via Wi-Fi. Högtalaren stöder även Bluetooth, AirPlay och Chromecast, så det finns gott om avspelningsmöjligheter.

Samsung S66/S67B har en egen fjärrkontroll, plus styrknappar på ovansidan. (Foto: Audun Hage)

Ljudkvalitet

Med en kompakt soundbar som denna har man inte de största förväntningarna på ljudet. Men inledningsvis gav HW-S66B oss faktiskt ett par positiva överraskningar.

För det första är röståtergivningen utmärkt. Många modeller i den här prisklassen kan ha en ganska luddig och instängd ljudkaraktär, men Samsung-högtalaren är tydlig och har ett fylligt och runt ljud.

Tack vare den inbyggda centerhögtalaren är dialogen väl förankrad i mitten och har bra läppsynkronisering med handlingen på skärmen. Röster får bra kropp och tyngd samtidigt som man enkelt kan skilja röster, musik och ljudeffekter från varandra.

Så länge ljudspåret inte är alltför omfattande kan vi spela ganska högt utan att högtalarna ger ifrån sig någon plågsam förvrängning. Detta gör ljudet passar för vanlig TV-underhållning, sport och aktualitetsprogram. Den allmänna ljudkvaliteten och klangbalansen är på samma nivå som rivalen Sonos Beam (Gen. 2).

(Foto: Audun Hage)

5.1-mixningar från Blu-ray och streaming kommer fram väl, med bra kanalseparation. Den lilla Samsung-högtalaren lyckas faktiskt måla upp en stor och tydlig ljudbild.

När vi byter till de senaste filmerna med Dolby Atmos-ljudspår är upplevelsen dock lite mer varierad. Då märks det att den får betydligt mer att jobba med och alla ljudeffekter kommer inte fram lika tydligt som med Sonos-konkurrenten.

Med Top Gun: Maverick är Atmos-ljudeffekterna förvånansvärt tydliga, problemet är att ljudet från stridsflygplanen kommer mer från sidan än direkt ovanifrån. Dessutom verkar ljudnivån från de virtuella ”höjdkanalerna” påfallande hög, vilket gör att till exempel röståtergivningen dränks en smula i en del klipp, mer än vad vi är vana vid.

Tyvärr finns det inget sätt att justera höjdeffekterna manuellt. Vi lyckades kompensera lite för detta genom att aktivera dialogförstärkning i menyn, men kanalbalansen verkar fortfarande lite ojämn.

I våra öron har Sonos Beam (Gen 2) en något jämnare och bättre balanserad kanalfördelning. Kanske har Samsung boostat höjdkanalerna lite väl mycket för att försöka imponera på de som är tveksamma till Sonos?

Behöver – och förtjänar – bashjälp!

Apropå boost så märks det att Samsung inte har så mycket bas att spela med. Även om mellanbasen är tillräckligt fyllig så saknas det tryck i de lägre oktaverna. Det är inte särskilt mycket krut i explosioner och jordbävningar.

Musik låter tillräckligt bra: Musik via Spotify, samt musikvideor från YouTube, framträder med ett tydligt och bra mellanregister och en distinkt diskant. Däremot har den lilla Samsung-högtalaren inte den bredaste stereoljudbilden vi har hört. Dessutom märks det även här att de lägsta basoktaverna lyser med sin frånvaro.

Eftersom vi led av tydlig bas-abstinens var det lockande att koppla in den trådlösa subwoofern SWA-510. Och då blev det genast fart på saker och ting. Inte bara djupbasen, utan även den totala ljudbilden som fick en helt annan storlek och tyngd när subwoofern tog hand om basjobbet. Den lilla subwoofern är inget basmonster, men ger ifrån sig fylliga och taktfast toner till både film och musik. Även röståtergivningen blir bättre med subwoofern.

Kan uppgraderas med subwoofer: Samsung har en subwoofer som extrautrustning för alla som älskar bas. Under testet hade vi den trådlösa SWA-W510 (säljs separat och kostar 3 500 kronor) till vårt förfogande. Rekommenderas! (Foto: Audun Hage)

Om du frågar oss så borde Samsung ha ett paket tillsammans med soundbaren – men den som vill kan alltså köpa den separat. Totalpriset blir då något lägre än för exempelvis Sonos Beam Gen 2 och en Sub Mini – och ett fint alternativ, speciellt om du redan äger en Samsung-TV.

Slutsats

Samsung HW-S66B är gjord för att vara ett mer ”civiliserat” och kompakt alternativ till alla stora och breda soundbar-högtalare som finns där ute. Den har en snygg form och passar fint ihop med mindre TV-skärmar. Tack vare inbyggt Wi-Fi har den också massor av anslutnings- och avspelningsalternativ.

Ljudet är klart och tydligt, framför allt röster kommer fram väl – ett klart lyft från vanligt TV-ljud. Dolby Atmos stöds också, även om det finns andra alternativ – inklusive från Samsung själva – som gör ett mer övertygande jobb med de bästa 3D-ljudspåren.

Den djupaste basen saknas, så vi rekommenderar att man kompletterar med den trådlösa subwoofern om man kan. Då blir Samsung HW-S66B en helt annan högtalare som kan konkurrera med större fristående soundbar-modeller

Men ändå: Om det är en mer fullmatat Atmos-soundbar du är ute efter så rekommenderar vi att ta en titt på exempelvis Samsung HW-Q610C eller den dyrare toppmodellen HW-Q995C. De är långtifrån lika snygga och diskreta att titta på, men levererar ännu mer övertygande bioljud – speciellt med Dolby Atmos.

Läs också Fett filmljud till bra pris Samsungs kompakta soundbar låter imponerande stort med tanke på priset.
Läs också Fortfarande bäst när det gäller När det gäller att leverera engagerande filmljud är Samsungs toppmodell HW-Q995C det rätta verktyget för jobbet.
Karakter
Samsung HW-S66B / HW-S67B
Basic

Ljud & Bild tycker

Samsung HW-S66/HW-S67B är en stilren och placeringsvänlig soundbar med starkt och rent ljud. Surroundljudbilden är inte den mest övertygande vi har hört. Behöver draghjälp av en separat subwoofer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Är detta Samsungs ”Sonos-killer”?

Klassens bästa kompakthögtalare

Stort ljud – men vi saknar något

Vi testar billiga soundbar-högtalare

Vacker på både in- och utsidan

Studioljud hemma

Ljud & Bild
Rulla till toppen