Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sonos Beam (Gen 2)

Fortfarande bäst i klassen

Vi har länge ansett att Sonos Beam är den bästa kompakta soundbaren. Hur står sig Gen 2 mot nya konkurrenter?

Skrivet av / 2023-12-12 - 12:00
Sonos Beam (Gen 2)
Geir Gråbein Nordby

Den uppdaterade Sonos Beam (Gen 2) har en kraftfullare processor än sin föregångare, metallgrill i stället för tyg, stöd för högupplöst ljud via eARC samt förenklad anslutning till iPhone via NFC. Även om den här funktionen för det mesta fungerar sömlöst finns det tillfällen när anslutningen inte registreras omedelbart, vilket kan kräva upprepade försök.

På originalet spelade högtalarelementen på sidorna vänster och höger kanal, medan två fullregister och en diskant i mitten användes till centerkanalen. I andra generationen spelar sidoelementen i stället surround- och Atmos-kanalerna, medan frontelementen hanterar vänster, center och höger kanal.

Sonos_Beam lifestyle 3-scaled
Foto: Sonos

Användning

Sonos Beam kan givetvis spela tillsammans med familjen av andra Sonos-produkter, där de alla samlas i samma app. Där finns ett brett utbud av musik- och ljudbokstjänster samlade för en användarvänlig upplevelse.

När Beam är inkopplad kan du sätta igång TruePlay-rumskorrektion. Detta kräver en iPhone, och fungerar genom att du går runt i rummet – helst kring lyssningsplatserna – med telefonen, som då mäter akustiken så att högtalarsystemet så småningom kan korrigera. Ljudet blir mer öppet och inte minst blir illusionen av surroundljud större.

Sonos_Beam_02
Foto: Sonos

Så låter Sonos Beam (Gen. 2)

Trots virtuell bearbetning utan särskilda topphögtalare ger Beam en övertygande Atmos-effekt. Den fyller rummet väl med en naturlig ljudbild och tydliga dialoger. Basåtergivningen är också överraskande kompetent med tanke på storleken.

På egen hand, utan subwoofer, har Sonos Beam faktiskt bättre bas än både Yamaha SR-B40A och TCL P733W, även om den varken är lika stor, djup eller kraftfull. Den tonala helheten hos Sonos är faktiskt bättre än någon annan i startfältet, om du frågar oss. Speciellt med musik i stereo. Caroline Polacheks röst kommer till sin rätt i låten Crude Drawing of an Angel, omgiven av en stor ljudbild med syntar och stämningsfullt slagverk.

Läs också Kan vara mitt i prick för många Äntligen en billigare subwoofer från Sonos! Sub Mini kan vara precis vad du har väntat på.

Trancemusik, här representerad av Infected Mushroom, låter också bra, och även om en subwoofer saknas så fungerar Beam förvånansvärt bra på egen hand.

Illusionen av surroundljud hade kunnat vara ännu bättre, för varken dokumentären Drive to Survive eller första världskrigsdramat På västfronten intet nytt, båda på Netflix, har den stora, levande ljudbilden som en del av de andra testdeltagarna breder ut i rummet. Men dialogerna är bättre än hos någon av dem, och återigen är balansen i ljudbilden mycket bra.

Med Sub Mini kommer även de lägsta oktaverna med, och ljudet får ett mycket bättre fundament. Det låter mer fysiskt och dynamiskt, både film och musik är mer engagerande. Visserligen fördubblas totalkostnaden, men vi tycker att det är värt det. Om du köper Beam hoppas vi att det beror på att du planerar att uppgradera med mer bas så småningom.

Sonos_Beam_05
Foto: Sonos

Slutsats

I sin andra generation erbjuder Sonos Beam en användarvänlig upplevelse, samtidigt som den nya högtalarkonfigurationen förbättrar surroundeffekten. Inte minst tack vare Dolby Atmos.

Beam levererar en övertygande ljudupplevelse med imponerande bas och en balanserad ljudbild, även utan subwoofer. Ljudet är faktiskt bättre än från flera andra med subwoofer, och det säger inte lite. Enligt vår mening är detta Sonos mest lyckade soundbar och parar du ihop den med en Sub Mini så har du ett paket som fungerar utmärkt med både film och musik.

Karakter
Sonos Beam (Gen 2)
Basic

Ljud & Bild tycker

Klart, naturligt ljud. Dolby Atmos ger bättre intryck av storhet. Fördelarna med Sonos multiroom-system. Fungerar bra med Sub Mini, ännu bättre med Sub. Saknar lite kraft helt på egen hand. Även med den minsta trådlösa subwoofern är prishöjningen rejäl, och ännu större med bashögtalaren vi vill ha: Sonos Sub.

Också i detta test:

6 soundbar-högtalare vintern 2023

Sony HT-A3000

Bäst utan bas?

Sonys soundbar låter utmärkt på egen hand – men en subwoofer kan bli en kostsam uppgradering.

Sony HT-A3000 är en kompakt soundbar med fylligt ljud och flexibla uppgraderingsmöjligheter.
Inga höjdkanaler, vilket begränsar 3D-känslan något.
Läs hela testet

Yamaha SR-B40A

Nedslående platt ljudupplevelse

Yamaha SR-B40A fick testpanelen att häpna! Dessvärre inte av beundran.

Subwoofer ingår i priset. Stöder Dolby Atmos.
Yamaha SR-B40A har en användarvänlighet som leker kurragömma och ett ljud som är lika platt som en pannkaka på söndagsbrunchen.
Läs hela testet

TCL P733W

Billigt och blandat, men bättre än förväntat

TCL P733W har en mycket rimlig prislapp. Ändå hävdar den sig med förvånansvärt dugliga prestanda.

En billig inträdesbiljett till bättre ljud i TV-rummet. Subwoofern tillför extra kraft och med tanke på priset är detta ett bra paket.
Lite tunna dialoger, subwoofern kunde ha varit bättre integrerad. Inte Dolby Atmos.
Läs hela testet

Philips TAB7908/10

Ljudmässig höjdare från Philips

Den här nykomlingen från Philips levererar en stor ljudbild med saftig bas.

Philips TAB7908 levererar en stor och fyllig ljudbild med kraftfull bas. Anslutningsmöjligheterna är bra och ett praktiskt teckenfönster visar användbar information.
Subwoofern är en ”vilding” som kan bli lite för kraftfull och oregerlig med en del musik.
Läs hela testet

Samsung HW-Q610C

Fett filmljud till bra pris

Samsungs kompakta soundbar låter imponerande stort med tanke på priset.

Samsung HW-Q610C levererar en stor och övertygande ljudbild med mycket detaljer och hög underhållningsfaktor.
Inte särskilt vacker att se på med sitt kantiga utseende. Saknar inbyggt Wi-Fi.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Är detta Samsungs ”Sonos-killer”?

Klassens bästa kompakthögtalare

Stort ljud – men vi saknar något

Vi testar billiga soundbar-högtalare

Vacker på både in- och utsidan

Ljud & Bild
Rulla till toppen