Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sony HT-A3000

Bäst utan bas?

Sonys soundbar låter utmärkt på egen hand – men en subwoofer kan bli en kostsam uppgradering.

Av / 2023-12-12 - 12:00
Sony HT-A3000
Audun Hage

Sony har ett stort soundbar-sortiment som har entusiasmerat våra recensenter flera gånger. Den medelstora HT-A3000 har däremot flugit lite under radarn. Den här modellen har inte samma imponerande specifikationer som de större 5000- och 7000-modellerna, men kan vara ett bra alternativ för den som vill spara pengar och plats.

Sony HT-A3000. (Foto: Sony)

Sony HT-A3000

Den kompakta Sony-högtalaren är 95 centimeter bred och passar bra till medelstora TV-skärmar. Den är också tillräckligt låg för att undvika att täcka för bilden. Utförandet är en blandning av hårdplast och metallgaller, vilket ger ett fint intryck av kvalitet. Sony har placerat ett teckenfönster på fronten som visar status för ljudformat och liknande – men det är ganska mikroskopiskt och svårare att tyda än på Philips.

Högtalarkonfigurationen är 3.1 kanaler, med dedikerade element för vänster, center och höger kanal. Däremot saknar HT-A3000 dedikerade element för surround-höjdkanalerna och förlitar sig på ljudbehandling för att simulera dessa ljudeffekter. Det är en betydligt enklare lösning än till exempel Samsungs och Philips i detta test.

På pluskontot har Sony utrustad sin soundbar med extra baselement för de lägre frekvenserna. I teorin ska den klara sig utan separat bashögtalare – men vi har för säkerhets skull testat med och utan subwoofern SA-SW3.

Sony-HT-A3000 (Foto: Sony)

Ljudkvalitet

Ljudmässigt är HT-A3000 lätt att tycka om. Första intrycket är att den återger en stark och tydlig dialog som får fram rösterna i både filmer och serier. Mellanregistret är klarare och jämnare än vad vi upplevde med Philips-konkurrenten. Ljudbilden är stor och bred men samtidigt får vi inte samma stora intryck av höjd och djup som till exempel Samsung lyckas skapa. Även när vi slår på Sonys egen ljudbehandling ”3D Spatial Sound Mapping” blir ljudet egentligen bara mer diffust och inte speciellt detaljerat eller omslutande.

Musik

Med musik tjänar Sony på en ren och jämn klangbalans, som ger ett både närvarande och exakt stereoljud. Sony HT-A3000 har också bra, fyllig bas på egen hand och klarar sig precis som Sonos Beam utmärkt på egen hand.

Naturligtvis upplevde vi en stor förbättring när vi kopplade in den separata SA-SW3. Den här subwoofern är ljudmässigt bättre än Samsungs, Philips och Yamahas – och kan till och med utmana Sonos Sub Mini. Basåtergivningen är både tight, musikaliskt korrekt och explosiv när det behövs. Tyvärr kostar den också en ganska rejäl slant extra (riktpris 5 000 kr). Så du får vara särskilt intresserad för att para ihop just HT-A3000 med den.

Läs också Det bästa Sony-köpet? Sonys mellersta soundbar drämmer till med övertygande surroundljud. Men hur bra är HT-A5000 om man jämför med Sonos Arc?

Slutsats

Sony HT-A3000 hamnar lite mellan två stolar i detta grupptest, eftersom priset är relativt högt för en fristående soundbar. Många av konkurrenterna tjänar på att det ingår en aktiv subwoofer för detta pris, medan Sony blir oproportionerligt dyr när man köper till en separat. Som en medelstor soundbar med 3.1-konfiguration klarar sig Sony ändå bra på egen hand, tack vare en stor ljudbild och en fyllig klangbalans. HT-A3000 kan därför vara ett fint val för den som vill ha bra ljud utan subwoofer.

Karakter
Sony HT-A3000
Basic

Ljud & Bild tycker

Sony HT-A3000 är en kompakt soundbar med fylligt ljud och flexibla uppgraderingsmöjligheter. Inga höjdkanaler, vilket begränsar 3D-känslan något.

Också i detta test:

6 soundbar-högtalare vintern 2023

Sonos Beam (Gen 2)

Fortfarande bäst i klassen

Vi har länge ansett att Sonos Beam är den bästa kompakta soundbaren. Hur står sig Gen 2 mot nya konkurrenter?

Klart, naturligt ljud. Dolby Atmos ger bättre intryck av storhet. Fördelarna med Sonos multiroom-system. Fungerar bra med Sub Mini, ännu bättre med Sub.
Saknar lite kraft helt på egen hand. Även med den minsta trådlösa subwoofern är prishöjningen rejäl, och ännu större med bashögtalaren vi vill ha: Sonos Sub.
Läs hela testet

Yamaha SR-B40A

Nedslående platt ljudupplevelse

Yamaha SR-B40A fick testpanelen att häpna! Dessvärre inte av beundran.

Subwoofer ingår i priset. Stöder Dolby Atmos.
Yamaha SR-B40A har en användarvänlighet som leker kurragömma och ett ljud som är lika platt som en pannkaka på söndagsbrunchen.
Läs hela testet

TCL P733W

Billigt och blandat, men bättre än förväntat

TCL P733W har en mycket rimlig prislapp. Ändå hävdar den sig med förvånansvärt dugliga prestanda.

En billig inträdesbiljett till bättre ljud i TV-rummet. Subwoofern tillför extra kraft och med tanke på priset är detta ett bra paket.
Lite tunna dialoger, subwoofern kunde ha varit bättre integrerad. Inte Dolby Atmos.
Läs hela testet

Philips TAB7908/10

Ljudmässig höjdare från Philips

Den här nykomlingen från Philips levererar en stor ljudbild med saftig bas.

Philips TAB7908 levererar en stor och fyllig ljudbild med kraftfull bas. Anslutningsmöjligheterna är bra och ett praktiskt teckenfönster visar användbar information.
Subwoofern är en ”vilding” som kan bli lite för kraftfull och oregerlig med en del musik.
Läs hela testet

Samsung HW-Q610C

Fett filmljud till bra pris

Samsungs kompakta soundbar låter imponerande stort med tanke på priset.

Samsung HW-Q610C levererar en stor och övertygande ljudbild med mycket detaljer och hög underhållningsfaktor.
Inte särskilt vacker att se på med sitt kantiga utseende. Saknar inbyggt Wi-Fi.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Högtalare du bara kan drömma om

Smalare – och mjukare

Sätter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bärbar högtalare med saftig bas

Nostalgi i praktiskt paket

Vi trodde att de var dyrare

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Ljud & Bild
Rulla till toppen