Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Samsung HW-Q610C

Fett filmljud till bra pris

Samsungs kompakta soundbar låter imponerande stort med tanke på priset.

Skrivet av / 2023-12-12 - 12:00
Samsung HW-Q610C
Audun Hage

610-serien från Samsung har traditionellt sett varit en av soundbar-modellerna som ger flest funktioner och bäst ljud för pengarna i Basic-klassen. 2023 års upplaga med bokstaven C i modellnamnet har fått en finputsning, men i övrigt är konstruktionen väldigt lik föregångarna.

HW-Q610C har ett ganska industriellt utseende med skarpa vinklar och perforerade metallgaller. Denna modell är byggd för att ge bästa möjliga ljud i första hand, vill du hellre ha en soundbar med ”tjusigare” finish finns även designmodellen HW-S67.

Samsung HW-Q610C

610C har en 3.1.2-konfiguration, vilket bland annat innebär att den har inbyggda höjdkanaler för Dolby Atmos och DTS:X. I kartongen medföljer även en separat trådlös subwoofer, vilket enligt vår erfarenhet är en viktig ”framgångsfaktor” när det gäller filmljud.

Inställningen är enkel. Den här modellen får klara sig utan Wi-Fi och stöder därför inte finesser som AirPlay och Chromecast, men kan kopplas till mobilen via Bluetooth. Det följer även med en HDMI-kabel i kartongen. Om du har en kompatibel Samsung-TV kan soundbaren spela tillsammans med högtalarna i TV:n (med hjälp av Q Symphony-funktionen) och åstadkomma en ännu större ljudbild.

Samsung HW-Q610C. Foto: Samsung

Ljudkvalitet

När det gäller ljudet hade vi stora förväntningar på HW-Q610C med tanke på föregångarna, och Samsung levererar: Ljudet kännetecknas av riktigt bra sammanhållning, med en jämn klangbalans i hela frekvensregistret. Ljudbilden är både stor och bred, samtidigt som röster kommer fram tydligt från centerkanalen.

Med testscenerna från Drive to Survive känner vi att det finns gott om plats för både dialog, musik och bakgrundsljud. Dessutom är dynamiken övertygande när F1-bilarna vrålar förbi. De extra höjdkanalerna bidrar till en aktiv ljudbild och vi kan känna ljudeffekter som rör sig runt våra huvuden. Dolby Atmos fungerar strålande!

Subwoofern är visserligen inget monster med jordbävningsbas, men den dundrar till när det behövs, med realistiska smällar och explosioner i På västfronten intet nytt.

”Ingen tvekan: Det här låter betydligt större, stadigare och mer balanserat än Yamaha och Philips”, säger Geir.

Musik

Samsung-systemet låter riktigt skapligt med musik också: Caroline Polacheks Crude Drawings of an Angel presenteras med bra röståtergivning och en naturlig basklang. Dessutom är Infected Mushrooms basrytmer betydligt tightare och bättre kontrollerade i anslagen än med Yamaha, Philips och TCL. Av alla deltagare där en subwoofer ingår i kartongen är detta den bästa i våra öron, och ger ett solitt fundament för både musik och film.

Slutsats

Samsung HW-Q610C är en mellanstor soundbar som ger bra prestanda för pengarna. Tack vare inbyggda höjdkanaler lyckas den återge en övertygande surroundljudbild, plus låter riktigt skapligt med musik. Den trådlösa subwoofern som ingår svarar med kraftfull och exakt bas. Samsung har som vanligt gjort en bra kompromiss för prisklassen och HW-610C visar oss att den enkelt kan utmana dyrare lösningar och högtalarsystem. Ett bra köp!

Foto: Samsung

Karakter
Samsung HW-Q610C
Basic

Ljud & Bild tycker

Samsung HW-Q610C levererar en stor och övertygande ljudbild med mycket detaljer och hög underhållningsfaktor. Inte särskilt vacker att se på med sitt kantiga utseende. Saknar inbyggt Wi-Fi.

Också i detta test:

6 soundbar-högtalare vintern 2023

Sonos Beam (Gen 2)

Fortfarande bäst i klassen

Vi har länge ansett att Sonos Beam är den bästa kompakta soundbaren. Hur står sig Gen 2 mot nya konkurrenter?

Klart, naturligt ljud. Dolby Atmos ger bättre intryck av storhet. Fördelarna med Sonos multiroom-system. Fungerar bra med Sub Mini, ännu bättre med Sub.
Saknar lite kraft helt på egen hand. Även med den minsta trådlösa subwoofern är prishöjningen rejäl, och ännu större med bashögtalaren vi vill ha: Sonos Sub.
Läs hela testet

Sony HT-A3000

Bäst utan bas?

Sonys soundbar låter utmärkt på egen hand – men en subwoofer kan bli en kostsam uppgradering.

Sony HT-A3000 är en kompakt soundbar med fylligt ljud och flexibla uppgraderingsmöjligheter.
Inga höjdkanaler, vilket begränsar 3D-känslan något.
Läs hela testet

Yamaha SR-B40A

Nedslående platt ljudupplevelse

Yamaha SR-B40A fick testpanelen att häpna! Dessvärre inte av beundran.

Subwoofer ingår i priset. Stöder Dolby Atmos.
Yamaha SR-B40A har en användarvänlighet som leker kurragömma och ett ljud som är lika platt som en pannkaka på söndagsbrunchen.
Läs hela testet

TCL P733W

Billigt och blandat, men bättre än förväntat

TCL P733W har en mycket rimlig prislapp. Ändå hävdar den sig med förvånansvärt dugliga prestanda.

En billig inträdesbiljett till bättre ljud i TV-rummet. Subwoofern tillför extra kraft och med tanke på priset är detta ett bra paket.
Lite tunna dialoger, subwoofern kunde ha varit bättre integrerad. Inte Dolby Atmos.
Läs hela testet

Philips TAB7908/10

Ljudmässig höjdare från Philips

Den här nykomlingen från Philips levererar en stor ljudbild med saftig bas.

Philips TAB7908 levererar en stor och fyllig ljudbild med kraftfull bas. Anslutningsmöjligheterna är bra och ett praktiskt teckenfönster visar användbar information.
Subwoofern är en ”vilding” som kan bli lite för kraftfull och oregerlig med en del musik.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Är detta Samsungs ”Sonos-killer”?

Klassens bästa kompakthögtalare

Stort ljud – men vi saknar något

Vi testar billiga soundbar-högtalare

Vacker på både in- och utsidan

Ljud & Bild
Rulla till toppen