Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 07Delta

TEST: MoFi SourcePoint 10

Mäktig ljudbild

Storleken kan verka avskräckande, men ljudet är allt annat än det.

Skrivet av / 2023-11-17 - 11:01
MoFi SourcePoint 10
Lasse Svendsen

Med Andrew Jones i teamet har MoFi nästan över en natt blivit en seriös tillverkare av högtalare i premium- och highend-klassen.

Det är häpnadsväckande bra gjort, men kanske inte så överraskande när man tänker på vilken meritlista Andrew Jonas har. Den mannen kan göra guld av gråsten.

MoFi Electronics är ett systerbolag till Mobile Fidelity, som är välkända för sina audiofila pressningar och mastering av LP- och CD-skivor. De började med skivspelare och nu har de även två högtalare, båda med koaxialelement: SourcePoint 8 och 10. Med ett 20 respektive 25 centimeter stort element, där diskant och bas/mellanregister är placerade på samma vertikala axel.

Läs också De bästa högtalarna du aldrig har hört talas om Nya högtalartillverkare behöver lång tid på sig för att lyckas – om de inte har en trollkarl i sitt team.

Vi har nyligen testat SourcePoint 8. Den är byggd efter samma recept som Tannoys och KEFs högtalare med koaxialelement och har mycket gemensamt med exempelvis KEF LS50 Meta.

Den större SourcePoint 10 är likadan som SourcePoint 8, bortsett från storleken på kabinettet och elementet, och ett resultat av Andrew Jones förkärlek för koaxiala högtalarelement. Han har konstruerat högtalare för bland annat KEF, TAD och Pioneer. Naturligtvis med koaxiala element.

Inte precis en bokhyllehögtalare

Högtalarna finns även i svart ask. Foto: MoFi

SourcePoint 10 är stor, nästan 60 cm hög, och väger 21 kilo. Precis som andra ”bokhyllehögtalare” som JBL L100 Classic finns det ingen chans att de passar in i någon bokhylla. Däremot passar de fint på de rejäla stativen som de levererades med.

Genom att använda samma Twin-Drive-princip med starka neodymmagneter som driver var sin talspole – en för diskant och en för mellanregister/bas – anser Jones att MoFi har eliminerat flödesmodulering och minimerat förvrängning. Kantupphängningen går precis längs med membranets ytterkant för att ge största möjliga membranyta och mest likformig spridning av ljudvågorna. I mitten av det 25 cm stora elementet sitter samma 32 mm-diskantmembran som i SourcePoint 8.

Twin-Drive innebär att elementet har separata spolar och magneter för diskant och bas. Foto: MoFi

Delningsfrekvensen anges till 1 600 Hz och impedansen till 8 ohm, aldrig lägre än 6,4 ohm. Högtalaren har mycket högre känslighet än SourcePoint 8, här är den 91 dB. Vi har inte provat, men det bör vara ljuv musik för små rörförstärkare.

Dött kabinett

Knacktestet med knogarna avslöjar att SourcePoint 10 är lika väldämpad som SourcePoint 8. Den fasettslipade fronten är hela 5 cm tjock och hela valnötsfanerade kabinettet är gjort av 25 mm tjocka plattor som är förstärkta på insidan med två vertikala plattor.

Högtalarna finns i svart ask och valnötsfaner. På baksidan har de två basreflexportar med ett par kabelterminaler mellan sig. Det ingår en tygfront som hakas fast med magneter och det finns som sagt ett par MoFi-golvstativ som extrautrustning (5 600 kr) till både SourcePoint 8 och 10.

Foto: MoFi

Större auktoritet

Att Andrew Jones använder koaxialelement är ingen slump. I SourcePoint 10 och andra högtalare med sådana element är målet att få en helt sömlös integration mellan två element som spelar i vart sitt frekvensregister.

Placerar man diskanten i mitten av baselementet får man också en mer enhetlig spridning av ljudet, eftersom man kan kontrollera spridningen bättre än om diskantelementet är monterat ovanför baselementet på framsidan av kabinettet. Den så kallade off-axis-responsen – spridningen av ljudvågorna på sidan av elementets horisontella axel – blir lidande om man har en mer konventionell design.

Den platta kantupphängningen och den fasetterade frontplattan ska ge högtalarna en jämnare spridning av ljudvågor över hela frekvensområdet. Foto: MoFi

När diskanten är placerad mitt på basens vertikala och horisontella axel, och i mitten av ett konformat membran, förbättras både känslighet och spridning.

Man märker att ett par KEF LS50 Meta låter annorlunda än ett par Dynaudio Special Forty, eftersom de är så olika konstruerade. Men man märker inga stora skillnader mellan SourcePoint 8 och 10. Vissa tydliga skillnader är dock hörbara, som storleken och skalan på ljudbilden, och naturligtvis basåtergivningen.

Basen går djupare och återges med större auktoritet av ett par SourcePoint 10. Man hör att basen sträcker sig djupare i Sades Babyfather från Soldier of Love och hur låten är fylligare med de större högtalarna. Snärten i slagverk som vi upplevde med SourcePoint 8 finns här också. Skillnaden är att den större högtalaren levererar dynamiken från bastrumman och virveltrummans med mer tyngd och djup. Högtalarna har samma stabila stereoperspektiv och ett fokuserat mellanregister med en upplöst och distinkt diskant. Helt utan vasshet eller hårdhet.

Att lyssna på Al Jarreau och My Foolish Heart kan jämföras med att sitta i studion tillsammans med Jarreau. Som lutar sig in i hörlurarna där han står tre meter framför dig och sjunger i mikrofonen.

Foto: MoFi

Slutsats

Mo-Fi SourcePoint 10 låter föga överraskande som en stor SourcePoint 8. Det gäller i synnerhet storleken på ljudbilden och basåtergivningen. SourcePoint 10 passar bättre i stora rum och är förvånansvärt lätt att driva – och är precis som SourcePoint 8 en synnerligen lyckad högtalarkonstruktion. MoFi-högtalarna är de mest intressanta nykomlingarna vi har testat på länge och de stora SourcePoint 10 kan definitivt utmana de mer etablerade märkenas modeller i motsvarande prisklass. De mindre SourcePoint 8 är faktiskt ett bättre köp eftersom de kostar 20 000 kronor mindre per par, men om man har plats och budget för dem så är SourcePoint 10 ett av klassens bästa val.

Karakter
MoFi SourcePoint 10
High End

Ljud & Bild tycker

Fokuserad och transparent ljudbild med vackert mellanregister och fyllig bas. Storleken kan verka avskräckande. Hård konkurrens i prisklassen. Går inte avgrundsdjupt i basen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Studioljud hemma

Måste användas med försiktighet

Drömljudet vi önskar att vi hade råd med

Äkta bärbar hemmabio

Högtalarna du blir förälskad i

Tuffare än de flesta

Herregud en sådan ljudbild!

Bärbar strandfest

De bästa högtalarna du aldrig har hört talas om

Soundbar: Så får du det bästa TV-ljudet

Två steg framåt och ett tillbaka för Move 2

Groovy ljud för kräsna öron

Ljud & Bild
Rulla till toppen