Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 07Delta

TEST: JBL PartyBox Ultimate

Blåser ut fönsterrutorna

Med en sammanlagd effekt på 1100 watt är JBL:s PartyBox verkligen den ultimata partyhögtalaren.

Skrivet av / 2023-11-10 - 11:00
JBL PartyBox Ultimate
Lasse Svendsen

Den enorma JBL-högtalaren kan väcka döda till liv på kyrkogården och skrämma skiten ur vem som helst. De kallar den inte för Ultimate utan anledning.

Receptet är detsamma som för alla JBL:s partyboxar, fast med ännu mer av allt för att blåsa upp alla proportioner – och fönstren ur karmarna.

Med totalt 1 100 watts effekt fördelat på sex högtalarelement är det uppenbart att ljudet kommer att bli högt, men det är inte säkert att det låter bra bara därför.

JBL har försökt. På tvättlappen står det Bluetooth 5.3 och Wi-Fi. Kopplar du ljudet från mobilen via nätverket får du en trådlös motorväg rakt till JBL-högtalaren som inte bara stöder högupplöst ljud från Tidal, Qobuz eller Apple Music. Du får även Dolby Atmos-ljud där det finns.

Då slipper du också oroa dig för att musiken ska stanna och att det plingar i högtalaren om någon ringer dig.

Läs också Konsertljud i trädgården Om du inte får igång festen med den här så är det i alla fall inte högtalarens fel.

Sex element

Högtalaren är större och mycket tyngre än JBL Partybox 710, men annars inte helt olik. Båda har hjul så att man kan rulla dem och två ingångar för gitarr och mikrofon under ett lock på baksidan. Med en mixer och tonkontroller på ovansidan. Högtalaren kan också kopplas trådlöst i stereo med en extra Partybox-högtalare, eller med många om man skulle vilja det.

Mixer och party pad på toppen. Foto: JBL

Vilket jag tvivlar på. En Partybox Ultimate räcker nämligen långt, och eftersom den inte behöver batteri alls utan pluggas in i ett vägguttag så kan den spela längre än dina gäster orkar dansa.

Under en blinkande ljusshow sitter det sex högtalarelement. De två 24,2 cm stora baselementen märker man mycket av redan när man spelar lågt – och spelar man högt så känner man dem i kroppen. Bass Boost-knappen är i stort sett överflödig, men trycker man på den ändå så blir det nästan för mycket av det goda. De två basarna spelar ihop med två 12 cm mellanregisterelement och två 7,4 cm diskanter, vilket faktiskt ger en ganska bra ljudkvalitet över ett brett frekvensområde.

Foto: JBL

Appen är viktig

För att få full kontroll över högtalaren måste man ladda ner JBL One-appen. Då kan man välja ljusshow, justera ljudet med EQ och styra musiken från samma ställe. Det är också där man parar ihop högtalaren med andra, och appen krävs också för att programmera de tre upplysta pekplattorna på högtalarens ovansida.

De kan användas för att lägga till utvalda ljudeffekter när man spelar musik och för att lägga till mikrofoneffekter om en mikrofon är inkopplad.

Skärmdump från app.

 

IPX4-certifierad

Högtalaren är IPX4-klassad och tål regn, slask och en halvliters spilld dryck. Hjulen är en förutsättning för att kunna flytta den. Vikten på 39,5 kg utesluter att den är bärbar och med en höjd på över en meter krävs det två personer för att lyfta den.

 

Totalt 1100 watts effekt. Foto: JBL JBL

Chockerande högt

Den energiska ljusshowen kan stängas av helt, eller bara lysa upp utan irriterande blinkningar om man föredrar det. Annars följer ljuset musiken. Men det är inte bara ljusshowen som märks. Man känner musiken också.

Leta fram Kylie Minogues senaste album Tension (Deluxe), skruva upp volymen och håll i dig. Du känner ljudet i kroppen om du står nära högtalaren och det går att höra på långt håll. Grannarna kommer att höra att du har fest, ingen tvekan om den saken. Särskilt om du har festen i trädgården.

Jag tog med PartyBox Ultimate till en inomhusfest och det tog ungefär en sekund efter att musiken startade till folk började strömma ut på dansgolvet. Basen är tight och definierad om man inte spelar alltför högt eller använder bass boost, och ljudet blir aldrig hårt och gällt. Det mesta är välkontrollerat, jag tvivlar på att någon skulle vilja vrida upp volymen till max.

Foto: JBL

Då blir det helt enkelt för högt och ljudet blir grumligt med luddig bas. Men annars är JBL-högtalaren bokstavligen en fest att använda. Dämpar man belysningen är ljusshowen ganska effektfull. Och JBL-högtalaren har inget emot att spela andra musikstilar. Visst, det här är inte högtalaren för raffinerad upplösning, utan volym och dansvänlig bas. Med det som kriterium är Partybox Ultimate verkligen den ultimata partyhögtalaren.

Läs också Soundboks 2 Festivalhögtalaren framför alla andra, med sjuk ljudnivå och batteri för hela helgen.

Slutsats

JBL PartyBox Ultimate spelar lika högt som en Soundboks, men låter lite klarare och basen är fetare. Med ingångar för mikrofon och gitarr, wifi och EQ är den också väldigt flexibel. Om du känner någon som också har en JBL PartyBox kan du koppla ihop högtalarna i stereo, och om du ska ha fest på en fotbollsplan kan du koppla ihop ännu fler för ett kraftfullt partyljud över hela planen. Tyvärr kostar allt det här roliga en hel del. Faktum är PartyBox Ultimate kostar dubbelt så mycket som PartyBox 710 och det är den inte värd för alla.

Läs också Partyhögtalare för stora och små sommarfester Hur stor högtalare man behöver beror på hur hög partyfaktor man vill ha.
Karakter
JBL PartyBox Ultimate
High End

Ljud & Bild tycker

Spelar så högt att du blir sjuk. Kan paras ihop i stereo eller med flera högtalare. Wifi-streaming. Ingångar för mikrofon och gitarr. Ingen batteridrift. Högt pris, hög vikt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Studioljud hemma

Måste användas med försiktighet

Drömljudet vi önskar att vi hade råd med

Äkta bärbar hemmabio

Högtalarna du blir förälskad i

Tuffare än de flesta

Herregud en sådan ljudbild!

Bärbar strandfest

De bästa högtalarna du aldrig har hört talas om

Soundbar: Så får du det bästa TV-ljudet

Två steg framåt och ett tillbaka för Move 2

Groovy ljud för kräsna öron

Ljud & Bild
Rulla till toppen