Micropod SE + Microsub

Rymdljud

Med en konstruktion som motsäger de flesta tumreglerna, ett utseende som hämtat från 50-tals rymdfilmer och ljud i hifi-klass är det här kärlek vid första tonen.

Ajöss till fyrkantiga trälådor. Podspeakers är bulliga uppenbarelser i plast med sköna former och ben som gör att de ser ut som The Blob ur en gammal science fiction-film. De har dessutom kevlarelement vilket många menar ger för dålig respons. De kan inte väggmonteras utan måste stå på skrivbordet där de faktiskt tar en del plats. Men med tanke på utseendet vill man nog gärna visa upp dem. Subwoofern är tyvärr inte lika snygg som högtalarna men inte värre än att man kan stå ut med att den syns.

Det enda man egentligen kan klaga på med kombinationen är att det är en kompromiss som egentligen inte är menade som datorhögtalare. Alltså får man leva utan fjärrkontroll och lättillgängliga ingångar. Det finns heller inga andra finesser utan det här är rakt på sak ett högtalarpaket. Vill man justera volymen eller basen får man vackert krypa på golvet för att skruva på baksidan av den kombinerade subwoofern och förstärkaren. Har man väl ställt nivån rimligt så kanske man kan leva med att använda datorns volymkontroll istället. Högtalaranslutningarna är proffsiga och av samma typ som man hittar på fullvuxna högtalare.

Ljudkvaliteten
Trots att det mesta är fel i konstruktionen på pappret så blir man glad när duktiga konstruktörer överbevisar alla besserwissrar. Podspeakers låter fantastiskt, punkt slut. Ljudet blir aldrig påträngande hur mycket man än pressar dem utan de verkar nästan obesvärat leverera ett skönt tillbakalutat ljud. Diskanten är klar och spröd, mellanregistret välkomponerat och med bra definition och basen exakt som en trumslagare i en militärorkester. Jazz blir en upplevelse med härlig närvarokänsla, pop och rock nästan löjligt bra återgivet och även filmer och spel trivs mycket bra med Podspeakers. Det är bara att kapitulera för den här rymdinvasionen.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Logitech Z-5500

Risk för blödningar

Logitechs Z-5500 är en uppdatering av de framgångsrika Z-680. Man har behållit alla fördelar men lagt till ännu mer tryck och snyggare formgivning.

JBL Spot

Bästa budgetvalet

Ett kul utseende och minimalt format lovar inte gott men JBL förbluffar. Spot är en musikalisk överraskning i budgetklassen.

Philips SPA9300

Snygg katastrof

Att högtalarna ser bra ut hjälper inte så mycket när både användarvänligheten och komforten fått stryka på foten. Till råga på allt låter det riktigt illa.

Creative Gigaworks Progamer G500

Spelarens dröm

Vill man hamna mitt i spelets ljudvärld är Creatives högtalare utmärkta. De är dessutom riktigt trevliga för musik men saknar ingångar för att vara helt kompletta.

D'Feldt Audioengine 5

Finessrikedom

Med överlägset flest finurliga extra-finesser är Audioengine ett tilltalande val. De enorma högtalarna pumpar dessutom ut ett mycket bra ljud.

Harman Kardon Soundsticks II

Från klarhet till klarhet

De ursprungliga Soundsticks blev en stor succé både utseendemässigt och ljudmässigt. Uppföljaren är föga överraskande ännu bättre.

Altec Lansing MX4021

Dundrande rockhögtalare

Oanade basresurser och utmärkta kontrollmöjligheter till ett lågt pris gör Altec Lansings anläggning till ett attraktivt alternativ för enklare användning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.