8 PC-högtalare

Blås liv i datorljudet

Majoriteten av datorerna som står ute i landet har usla högtalare. Gör dig själv en tjänst och investera i rejäla doningar så blir datorn plötsligt mycket roligare.

Dagens multimediedatorer har massor av hästkrafter, minne, avancerade grafikkort för videoeffekter och läckra platta skärmar. Men en sak snålas det genomgående på: ljudet. Nästan alla använder de inbyggda ljudkretsarna i datorn istället för ett ljudkort med hifi-kvalitet men det är inte den stora skurken i sammanhanget. Betydligt värre är att de flesta använder små plastburkar för en knapp hundralapp som ska föreställa högtalare åt en elektronisk underhållningsmaskin för åtskilliga tusenlappar. Precis som med hörlurarna som medföljer MP3-spelarna finns det bara en lösning. Kasta skiten i soptunnan.

Med ett par nya högtalare blir det plötsligt njutbart att lyssna på musik på datorn även i CD-kvalitet. Det blir också möjligt att faktiskt få en upplevelse av att se på DVD-film i datorn när den vanliga hemmabion är ockuperad av resten av familjen. För att inte tala om actionspel. Effekterna blir mer imponerande och stämningshöjande bakgrundsljud gör spelet roligare. Men ljudet har också en funktion i spelen. Ofta används ljud för att styra spelaren åt rätt håll eller varna för annalkande faror utanför synfältet. Med dålig positionering av ljudet missar man helt sådana ledtrådar och spelet blir faktiskt svårare än tänkt.

Musik, film eller spel
Det första man måste bestämma sig för är vad man tänkt sig att de nya högtalarna ska användas till. Nöjer man sig med att bara få lite bättre ljud eller ska man lyssna på musik, titta på DVD-filmer eller spela actionspel? Alla ställer olika krav på högtalarna och ju fler saker man vill göra desto mer komplicerat och dyrare blir det att hitta rätt sort.

Är det bara en enkel kvalitetsuppgradering man är ute efter räcker det att köpa ett par stereohögtalare av ett känt märke för några hundralappar. Vill man däremot lyssna på musik får man se sig om efter mer påkostade högtalare som har separata element för diskant och mellanregistret. Köp gärna ett 2.1-system med subwoofer för mer tryck i basen. Datorspelaren bör fundera över att skaffa ett 5.1-system så att man får surroundljud. Det ger ett fantastiskt lyft åt ljudbilden och ger positionsinformation åt spelaren. Filmälskaren ska så klart också ha surroundljud, men bör även fundera över dekoder för surroundljud och kanske ta steget upp till ett 7.1-system.

Innan man springer iväg och köper ett surroundsystem till datorn bör man ta en titt på placeringen av högtalarna. Finns det ens någon vettig plats att ha bakhögtalarna? Fundera över hur kablarna ska dras så man inte kör över dem med stolen. Alternativet är sladdlösa bakhögtalare men då får man lägga till många hundralappar och de kräver istället en nätsladd. Även centerhögtalaren kan ställa till med problem om man har en flat skärm som man inte kan ställa någonting ovanpå.

Satsa på kvalitet
Nästan vilka högtalare som helst man köper i datorbutiken med ett känt varumärke på kartongen är ett stort lyft. Men vi menar att det faktiskt går att få riktigt bra ljud ur datorn om man lägger lite extra pengar. Lägger man dessutom till ett bra ljudkort i datorn förvandlas den plötsligt till en mycket kompetent ljudanläggning. Vi har därför testat åtta mer påkostade paket. Vi ställer kraven högt, så även ett relativt lågt betyg i det här testet innebär att högtalarna låter väsentligt bättre än noname-skräphögtalare. Sådana skulle förmodligen ha fått betyget 0 i detta test. Läs fler tester i vårt testarkiv på www.bildochljud.se.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Produkter i testet

Micropod SE + Microsub

Rymdljud

Med en konstruktion som motsäger de flesta tumreglerna, ett utseende som hämtat från 50-tals rymdfilmer och ljud i hifi-klass är det här kärlek vid första tonen.

Logitech Z-5500

Risk för blödningar

Logitechs Z-5500 är en uppdatering av de framgångsrika Z-680. Man har behållit alla fördelar men lagt till ännu mer tryck och snyggare formgivning.

JBL Spot

Bästa budgetvalet

Ett kul utseende och minimalt format lovar inte gott men JBL förbluffar. Spot är en musikalisk överraskning i budgetklassen.

Philips SPA9300

Snygg katastrof

Att högtalarna ser bra ut hjälper inte så mycket när både användarvänligheten och komforten fått stryka på foten. Till råga på allt låter det riktigt illa.

Creative Gigaworks Progamer G500

Spelarens dröm

Vill man hamna mitt i spelets ljudvärld är Creatives högtalare utmärkta. De är dessutom riktigt trevliga för musik men saknar ingångar för att vara helt kompletta.

D'Feldt Audioengine 5

Finessrikedom

Med överlägset flest finurliga extra-finesser är Audioengine ett tilltalande val. De enorma högtalarna pumpar dessutom ut ett mycket bra ljud.

Harman Kardon Soundsticks II

Från klarhet till klarhet

De ursprungliga Soundsticks blev en stor succé både utseendemässigt och ljudmässigt. Uppföljaren är föga överraskande ännu bättre.

Altec Lansing MX4021

Dundrande rockhögtalare

Oanade basresurser och utmärkta kontrollmöjligheter till ett lågt pris gör Altec Lansings anläggning till ett attraktivt alternativ för enklare användning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.