Logitech Z-5500

Risk för blödningar

Logitechs Z-5500 är en uppdatering av de framgångsrika Z-680. Man har behållit alla fördelar men lagt till ännu mer tryck och snyggare formgivning.

Det här är inget system för rent musiklyssnande utan en komplett anläggning för att förvandla datorn till rena hemmabion. De oundvikliga sladdarna, analoga såväl som digitala, kopplas in till den praktiska kontrollenheten som man lämpligen ställer bredvid skärmen. Man kan alltså ansluta både DVD-spelare och spelkonsoler om man har lust. Enheten innehåller avkodare för Dolby Digital, DTS och till och med DTS 96/24. Den är dessutom utrustad med knappar för att välja ljudkälla, att lägga på effekter och att ställa in nivån separat för högtalarna. Samma saker kan man göra med fjärrkontrollen.

Högtalarna i paketet går inte av för hackor. Satelliterna är väl tilltagna och välbyggda med faspluggar i aluminium. Något irriterande är att de alla är något uppåtriktade vilket tyder på att det förutsätts att de ska stå på ett skrivbord. Foten är inte justerbar, men kan däremot roteras på ett smart sätt för att väggmontera högtalarna. Subwoofern är ett kapitel för sig. Det är en enorm best med ett tiotums baselement och en basport. Dessutom är förstärkaren inbyggd i den så alla sladdar utgår från det svarta monstret.

Ljudkvaliteten
Satelliterna låter på det hela taget bra med ett öppet och välpositionerat ljud. Diskanten är precis och har inga problem med de flesta musikstilar. Även mellanregistret får väl godkänt, men går tyvärr inte tillräckligt lågt. Det gör att man får ett irriterande gap mellan satelliterna och subwoofern vilket blir extra tydligt med mer finstämd musik. Basens slaglängd gör att den tappar respons. Den är dessutom nästan överdrivet kraftig till systemet och måste justeras ner för musiklyssnande. Man kan däremot inte klaga på ljudtrycket, 115 dB! Kör man en actionfilm på hög volym eller spelar skjutspel kan man räkna med att få sig en kyss av subwoofern så man nästan flyger av stolen. Därmed är det här ett riktigt skrytsystem för yngre som vill bräcka alla i bekantskapskretsen.

Också i detta test:

Micropod SE + Microsub

Rymdljud

Med en konstruktion som motsäger de flesta tumreglerna, ett utseende som hämtat från 50-tals rymdfilmer och ljud i hifi-klass är det här kärlek vid första tonen.

JBL Spot

Bästa budgetvalet

Ett kul utseende och minimalt format lovar inte gott men JBL förbluffar. Spot är en musikalisk överraskning i budgetklassen.

Philips SPA9300

Snygg katastrof

Att högtalarna ser bra ut hjälper inte så mycket när både användarvänligheten och komforten fått stryka på foten. Till råga på allt låter det riktigt illa.

Creative Gigaworks Progamer G500

Spelarens dröm

Vill man hamna mitt i spelets ljudvärld är Creatives högtalare utmärkta. De är dessutom riktigt trevliga för musik men saknar ingångar för att vara helt kompletta.

D'Feldt Audioengine 5

Finessrikedom

Med överlägset flest finurliga extra-finesser är Audioengine ett tilltalande val. De enorma högtalarna pumpar dessutom ut ett mycket bra ljud.

Harman Kardon Soundsticks II

Från klarhet till klarhet

De ursprungliga Soundsticks blev en stor succé både utseendemässigt och ljudmässigt. Uppföljaren är föga överraskande ännu bättre.

Altec Lansing MX4021

Dundrande rockhögtalare

Oanade basresurser och utmärkta kontrollmöjligheter till ett lågt pris gör Altec Lansings anläggning till ett attraktivt alternativ för enklare användning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.