: Logitech Z-5500

Risk för blödningar

Logitechs Z-5500 är en uppdatering av de framgångsrika Z-680. Man har behållit alla fördelar men lagt till ännu mer tryck och snyggare formgivning.

Det här är inget system för rent musiklyssnande utan en komplett anläggning för att förvandla datorn till rena hemmabion. De oundvikliga sladdarna, analoga såväl som digitala, kopplas in till den praktiska kontrollenheten som man lämpligen ställer bredvid skärmen. Man kan alltså ansluta både DVD-spelare och spelkonsoler om man har lust. Enheten innehåller avkodare för Dolby Digital, DTS och till och med DTS 96/24. Den är dessutom utrustad med knappar för att välja ljudkälla, att lägga på effekter och att ställa in nivån separat för högtalarna. Samma saker kan man göra med fjärrkontrollen.

Högtalarna i paketet går inte av för hackor. Satelliterna är väl tilltagna och välbyggda med faspluggar i aluminium. Något irriterande är att de alla är något uppåtriktade vilket tyder på att det förutsätts att de ska stå på ett skrivbord. Foten är inte justerbar, men kan däremot roteras på ett smart sätt för att väggmontera högtalarna. Subwoofern är ett kapitel för sig. Det är en enorm best med ett tiotums baselement och en basport. Dessutom är förstärkaren inbyggd i den så alla sladdar utgår från det svarta monstret.

Ljudkvaliteten
Satelliterna låter på det hela taget bra med ett öppet och välpositionerat ljud. Diskanten är precis och har inga problem med de flesta musikstilar. Även mellanregistret får väl godkänt, men går tyvärr inte tillräckligt lågt. Det gör att man får ett irriterande gap mellan satelliterna och subwoofern vilket blir extra tydligt med mer finstämd musik. Basens slaglängd gör att den tappar respons. Den är dessutom nästan överdrivet kraftig till systemet och måste justeras ner för musiklyssnande. Man kan däremot inte klaga på ljudtrycket, 115 dB! Kör man en actionfilm på hög volym eller spelar skjutspel kan man räkna med att få sig en kyss av subwoofern så man nästan flyger av stolen. Därmed är det här ett riktigt skrytsystem för yngre som vill bräcka alla i bekantskapskretsen.

Också i detta test:

Micropod SE + Microsub

Rymdljud

Med en konstruktion som motsäger de flesta tumreglerna, ett utseende som hämtat från 50-tals rymdfilmer och ljud i hifi-klass är det här kärlek vid första tonen.

JBL Spot

Bästa budgetvalet

Ett kul utseende och minimalt format lovar inte gott men JBL förbluffar. Spot är en musikalisk överraskning i budgetklassen.

Philips SPA9300

Snygg katastrof

Att högtalarna ser bra ut hjälper inte så mycket när både användarvänligheten och komforten fått stryka på foten. Till råga på allt låter det riktigt illa.

Creative Gigaworks Progamer G500

Spelarens dröm

Vill man hamna mitt i spelets ljudvärld är Creatives högtalare utmärkta. De är dessutom riktigt trevliga för musik men saknar ingångar för att vara helt kompletta.

D'Feldt Audioengine 5

Finessrikedom

Med överlägset flest finurliga extra-finesser är Audioengine ett tilltalande val. De enorma högtalarna pumpar dessutom ut ett mycket bra ljud.

Harman Kardon Soundsticks II

Från klarhet till klarhet

De ursprungliga Soundsticks blev en stor succé både utseendemässigt och ljudmässigt. Uppföljaren är föga överraskande ännu bättre.

Altec Lansing MX4021

Dundrande rockhögtalare

Oanade basresurser och utmärkta kontrollmöjligheter till ett lågt pris gör Altec Lansings anläggning till ett attraktivt alternativ för enklare användning.

Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
Annons
Annons

Läs också

CAT har begränsat antalet coola funktioner i sin bästa toughphone – men har förbättrat kvaliteten.
Med ett mycket mer attraktivt pris än sist är Xiaomi tillbaka som det prissmarta alternativet.
Fitbit Sense är utmärkt på det mesta, men misslyckas med några grundläggande saker.
Den minsta modellen i iPhone 12-serien är också den billigaste. iPhone 12 mini är faktiskt smått genialisk
Asus ZenBook Flip S UX371 är bland de bästa hybrid-laptops som kan köpas för pengar just nu. Speciellt skärmen är helt fantastisk.
Sony-zoomen kostar en del, men den tekniska prestandan gör priset försvarbart.
Så välutrustad och så riktig. Primare I35 Prisma talar sanning, med kontrollerat ljud och elegant klang. Och den spelar de format och tjänster som krävs.
Unik bärbar dator för kreativa proffs med begränsad budget. Skärmen är smart, men kostar därefter.
Sony har krympt sin bästa allround-kamera, den har både positiva och negativa sidor.
JBL 4349 är inte som andra högtalare. De är mycket, mycket fetare!
Philips har förenat sin färgstarka OLED-TV med en potent ljudlimpa från Bowers & Wilkins. Resultatet är en riktig dröm-TV!
Ledvance har gett sig in i kampen om att leverera smarta lampor till det smarta hemmet. Det är lätt - och inte särskilt dyrt.
Robotdammsugaren är en självgående dator som kan dammsuga, tvätta golvet – och vakta huset.
Slimmade högtalare med fullvuxen bas är inte så lätta att hitta – om de inte heter PMC.
Är du sugen på tvättäkta 8K-upplösning men vill inte betala en förmögenhet? Då kan Samsung Q700T vara rätt medicin.
Fairphone 3 vill rädda klimatet och ge dig ett rent samvete på samma gång. Men även om tanken är god så misslyckas mobiltelefonen fullständigt.