TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

TEST McIntosh MC312

Massiv kraft

När man behöver både mer kraft och bättre ljud kan man definitivt lita på en McIntosh-förstärkare.

forfatter
Publicerad 2021-05-22 - 08:00
Karakter
McIntosh MC312
L&B tyckerblank
blank Enorm mängder kraft och dynamik. Spelar med utsökt finess och inlevelse. Oerhört gediget byggd.
blank Vikten.
Specifikationerblank
 • Typ: Effektförstärkare
 • Effekt: 2 x 300 watt, 8/4/2 ohm
 • Teknik: Transistor, Autoformer
 • Anslutningar: Obalanserad RCA, balanserad XLR
 • Frekvensomfång: 10 Hz – 100 kHz (–3 dB)
 • Dynamik: 2,3 dB headroom
 • THD: 0,005 %
 • Signal/brus: 118 dB obalanserat, 120 dB balanserat
 • Mått/vikt: 44,45 x 23,97 x 55,88 cm/47,6 kg
 • Webb: psaudio.dk
Riktpris: 101 500Pr. 2021-05-22 Produktsida

Få andra bygger lika många förstärkare som McIntosh. Bara bland effektförstärkarna hittar vi sju flerkanalsförstärkare, fyra rörförstärkare, åtta transistorförstärkare och en hybridförstärkare med både rör och transistorer.

Då är det kanske inte så konstigt att en av dem, MC312, lätt försvinner i mängden. Den 2 x 300 watt starka transistorförstärkaren har kanske hamnat lite i skuggan av den fantastiska MC462, som vi testade för inte så länge sedan, och den välkända och legendariska rörförstärkaren MC275. Som vi också har testat.

Man kan betrakta MC312 som en billigare version av den enorma MC462, men den är inte alls någon tunnis bara därför. Massiva 300 watts effekt per kanal oavsett belastning är inte att leka med, och efter att ha testat båda tycker vi att det är små skillnader mellan de två effektförstärkarna.

Den större MC462 har ett något bättre grepp på särskilt tungdrivna högtalare och kan driva dem till öronbedövande volym utan att tveka. Mycket tack vare McIntosh Quad Balanced-krets med autoformers – transformatorer på utgångarna – som gör 462 enormt stabil med svåra laster.

Den mindre MC312 har inte samma Quad Balanced-krets och en något lägre dynamisk takhöjd, 2,3 mot 3 dB, men har också autoformers och låter för alla praktiska ändamål tämligen likt MC462.

 

blank
McIntosh visar kretskonstruktionen på ovansidan, även hur autoformerna är kopplade.

Balanserad krets med transformatorer

Förstärkaren är kraftfullare och mer stabil än sina föregångare MC302 och två MC301 (som vi också har testat) och kostar 25 procent mindre än MC462. Det gör den till ett mycket mer attraktivt köp för plånboken, utan att man behöver kompromissa med ljudkvaliteten.

Som de flesta McIntosh-förstärkare är den helbalanserad och har autoformers på utgångarna. Med separata lindningar för 2, 4 och 8 ohms högtalare. Det ska göra förstärkaren ”okänslig” för varierande högtalarlast och är något man vanligtvis bara ser på rörförstärkare. McIntosh Sentry Monitor, som kopplar ur utgångarna vid behov, är också integrerad, samt Power Guard, som övervakar signalen i realtid för att undvika klippning som kan skada högtalarna.

McIntosh MC312 back
Högtalarutgångar för 2, 4 och 8 ohms högtalare.

Stabilt och raffinerat kraftpaket

De stora utgångsmätarna på framsidan vinkar frenetiskt när Al Jarreaus Cold Duck dundrar ut genom de enorma 15-tummarna på JBL 4367 och lägger sig snyggt i andra änden av skalan när jag sätter på Dire Straits Telegraph Road. Fast bara till i slutet av låten, då vaknar förstärkaren till liv och man känner i kroppen vad så mycket kraft kan åstadkomma med ett par 15-tums basar.

McIntosh själva säger att MC312 har 27 procent bättre dynamisk takhöjd än föregångaren MC302, men minst lika viktigt är att MC312 tillhör den senare generationen McIntosh-förstärkare som har en ny kretskonstruktion, med dubbelt så hög kondensatorkapacitet (jämfört till 302) och bättre komponenter.

Det har inte bara gett förstärkaren bättre kontroll och dynamik utan också ett bättre ljud. Man hör ljudet av fingrarna som dras längs strängarna på en kontrabas mycket bättre, det finns större detaljrikedom och bättre fokus i ljudbilden, och ingen hörbar förvrängning.

Jag gillar särskilt hur stråkar låter mer nyanserade än vad jag upplevde med föregående generation från McIntosh, och hur ett piano återges med mer djup och större dynamisk kontrast. Kanske speciellt i basen, som är tightare och bättre definierad här.

MC312 har inte samma varma klang som en MC275 eller MC1502, men låter fylligare och varmare än en Ayre VX-5, och mer dynamiskt och potent än en Yamaha M-5000.

Slutsats

McIntosh MC312 förtjänar minst lika mycket uppmärksamhet som den dyrare MC462. Den låter så snarlik sin storebror – för mindre pengar – att den är ett bättre köp för många som behöver ett kraftpaket till ett par tunga högtalare. Om man har platsen och behovet – eller rättare sagt: begäret – så är den 300 watt kraftfulla McIntosh-förstärkaren en av effektförstärkarna vi definitivt rekommenderar i den här klassen. Den blåser liv i de tråkigaste högtalarna och får håret på hela kroppen att resa sig med riktigt bra högtalare.

 

Läs också Blivande förstärkarklassiker Old school-tekniken har aldrig varit bättre än i vår tid. McIntosh MC1502 är beviset för de som tvivlar.
blank
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!
blank

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
blank
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
blank
blank
För öga och öra Hos det nordiska designföretaget Poasana är idén om en hälsosam ljudmiljö en viktig komponent för ökad livskvalitet och allmänt välbefinnande.
blank
Renare kraft för bättre ljud Stabil strömförsörjning för skivspelare och phonosteg.
Ja, du har också råd med en förstärkarkombination Ett förstärkarset med separata komponenter för samma pengar som en multiroom-högtalare? Det finns faktiskt!
blank
Kanske den allra bästa i sin klass McIntosh har uppdaterat MA9000 och gjort vår favoritförstärkare mer användbar – och ännu bättre.
blank
Modern radioteknik i klassisk design Bordsradio i retrodesign men med Bluetooth.
blank
Billig strömningslösning Lådan som ger dig Bluetooth i anläggningen.
Följ Ljud & Bild