Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Astell & Kern A&ultima SP2000T

Musikalisk krutdurk i fickformat

Astell & Kern visar hur det ska göras med den fantastiska SP2000T. En dröm för hörlurarna!

Av / 2022-06-10 - 07:00
Astell & Kern A&ultima SP2000T
Geir Gråbein Nordby

Om du frågar tio finsmakare vem som gör marknadens bästa bärbara musikspelare så svarar åtminstone ett par av dem ”Astell & Kern”. De är vida kända i hifi-branschen för ha några av de bästa – och dyraste – DAP-spelarna.

Med A&ultima SP2000T har A&K gått hela vägen genom att bygga in två olika utgångsförstärkare: en vanlig OP-amp, fast av hög kvalitet, och en dessutom en rörförstärkare! Rören är av typen KORG NuTube 6P1 och kretslayout och chassi är optimerade för att minimera mikrofoni – ett fenomen där vakuumrör ger ifrån sig brus även från liten yttre påverkan.

Astell Kern Aultima SP2000T
Astell Kern A&ultima SP2000T är häftig historia. Foto: Astell & Kern

Det finns tre olika hörlursutgångar: en vanlig 3,5 mm för obalanserad kabel samt både 2,5 mm och 4,4 mm för balanserade kablar. Med en balanserad kabel behöver inte höger och vänster hörlurar dela samma jordledning som kan orsaka överhörning (crosstalk) mellan kanalerna.

Astell Kern Aultima SP2000T 2
SP2000T har ett eget Android-operativsystem, utan Google Play Store. Foto: Astell & Kern

Pekskärm och speciell Android

SP2000T har en 5-tums pekskärm med Full HD-upplösning och den kör en egen version av operativsystemet Android. Den är dock inte Google-baserad och har därför inte tillgång till Google Play Store. Ska du installera egna appar måste du därför hitta dem som APK-filer och installera dem själv via PC eller Mac. Det är lite pyssligt, men går bra.

De förinstallerade versionerna av Tidal och Qobuz fungerar, men har inte alla funktioner. Du kan till exempel inte ladda ner musik för offline-uppspelning. Det kan alltså vara en god idé att ladda ner den fullständiga versionen som APK-fil.

PC-program är valfritt

Om du vill installera dina egna musikfiler, till exempel högupplösta, så görs detta med AK Connect-appen till PC. Du kan också dra och släppa filer direkt till microSD-kortet via Windows Utforskaren eller Finder på Mac. Om du har musikfiler lagrade i spelarens minne kan de kopieras till minneskortet direkt i spelaren via menysystemet.

Audeze LCD-5-L&B scaled
Audeze LCD-5 drivs med lätthet av SP2000T. Foto: Audeze

Ett sådant ljud!

Oavsett om jag använder Tidal eller mina egna musikfiler är det musikaliska intrycket detsamma: Fasiken, ett sådant ljud! Med de fantastiska Audeze LCD-5, drivna av OP-amp-förstärkarsteget, är musiken oerhört rytmisk och tight. Med en fantastisk snärt i trumskinnet i Altthetimeevenwhen med Fieh. Basen är härligt djup, och samtidigt tight och har en tonstruktur som jag normalt sett bara förväntar mig av en stationär hörlursförstärkare. Det finns en utmärkt separation mellan instrumenten, utan några tecken på att attacken ”smetar ut sig” ibland.

Astell Kern Aultima SP2000T case 2
Foto: Astell & Kern

Vill du ha en varmare, sötare återgivning av musiken så byter du till rörförstärkarsteget. Då får musiken extra lyster och instrumenten klingar ut vackert. I Funny Girl skapar Father John Mistys röst magi inuti mitt huvud, och all stress jag går och bär på bara försvinner. Det sker lite på bekostnad av den dynamiska kontrasten som OP-förstärkaren har, och rytmerna i BOOM med Tiësto är inte lika tighta. Å andra sidan är basen fylligare och har en väldig punch. Magin i musiken kommer fram i överflöd, till exempel steelgitarren i den lugna 11 Past the Hour med Imelda May. En låt där hon flirtar med i Nancy Sinatras stil i Bang Bang, men också med klar inspiration från Melody Gardot. Hennes lågmälda röst är bara helt fantastisk i den här låten!

Astell Kern Aultima SP2000T outputs
SP2000T har tre hörlursutgångar, varav två är balanserade. Foto: Astell & Kern

Det bästa av två världar

Och så har man hybrid-läget. Där man använder båda förstärkarstegen och man med en virtuell spak i mitten väljer hur mycket av varje man vill ha. Här får man lite av kroppen i basgitarren från rörförstärkaren, med mycket av stramheten i virveltrumman från OP-ampen. En blandning av båda världar, som jag trodde var en gimmick innan jag provade, men som visar sig ge ett väldigt lyckat resultat.

Driver det mesta

SP2000T driver naturligtvis inte bara LCD-5 utan stortrivs även med mer lättdrivna hörlurar, som de slutna Sony MDR-Z1R. Här får du ett vansinnigt bastryck och helt galet mycket kul! Hörlurarna är inte helt ärliga utan har lite extra fyllighet längst ner, och kanske en smula tunt mellanregister. Men det är verkligen engagerande att lyssna, och något av det bästa jag har hört från slutna hörlurar. A&K skojar inte, de hamrar in musiken i skallen på dig om du ber om det!

T+A Solitaire P (test på gång) får också fram egenskaperna genom den här spelaren. Med dem föredrar jag nog OP-amp-utgången, annars kan de bli lite tillbakadragna. Så då är det skönt att ha möjligheten. SP2000T klarar allt du skickar till den.

 

Astell Kern Aultima SP2000T in case
Ett orange läderfodral ingår i kartongen. Foto: A&K

Astell & Kern SP2000T: Slutsats

Jag säger inte att du ska lägga mer än 25 000 på en fickspelare. Men efter att ha lyssnat på Astell & Kern A&ultima SP2000T så är det åtminstone ingen tvekan om att varför sådana spelare finns. För maken till ljud får man leta efter!

Har du någonsin försökt använda mobiltelefonen för att driva ett par highend-hörlurar så har du säkert märkt att det inte låter tillräckligt högt, eller tillräckligt upplöst, för att göra hörlurarna rättvisa. Sådant är det slut på här.

SP2000T låter fantastiskt. Oavsett om du använder OP-amp-förstärkaren eller rörförstärkaren – eller båda samtidigt – får du en fantastisk kontroll över allting, och musiken kommer fram i all sin elegans. Fast på olika sätt, beroende på vad du väljer.

Var bara medveten om att det installerade Android-systemet inte har Google Play Store, så du måste ladda ner APK-filer om du vill ha något som inte redan är installerat. Till exempel de fullständiga versionerna av Tidal och Cobuz.

Karakter
Astell & Kern A&ultima SP2000T
High End

Ljud & Bild tycker

Fantastiskt varmt och fylligt ljud, med massor av dynamik. Driver ”allt”! Användarvänlig och har bra byggkvalitet. Anpassat Android-operativsystem kräver att appar installeras med .apk-filer. Förinstallerade versioner av Tidal och Qobuz har inte full funktionalitet.

Också i detta test:

Highend-musikspelare: Sony NW-WM1ZM2 mot Astell & Kern SP2000T

Sony NW-WM1ZM2

Köp inte den europeiska versionen

Sony NW-WM1ZM2 är ett mästerstycke. Men undvik den europeiska versionen.

Ytterst upplöst ljud, från den djupaste basen till de luftigaste övertonerna. Fantastisk byggkvalitet! Android-gränssnittet fungerar felfritt.
I Europa är den maximala ljudnivån alldeles för låg. Tungdrivna hörlurar är bara att glömma.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Klass D låter som klass A

Extremt välljudande (och lite udda) musikströmmarare

Ljudet från dessa förstärkare kommer förvåna dig

Du kan knappast göra ett bättre köp

Plocka fram CD-samlingen igen

Sensationellt bra köp

Charmig kassettbandspelare

Ljudkortet som pensionerar din highend-DAC

Låter bäst utan

Bordsanläggningen som har allt

Superstreaming med mindre budget

Skivspelare med startknapp

Rulla till toppen