TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

TEST Highend-musikspelare: Sony NW-WM1ZM2 mot Astell & Kern SP2000T

Vansinne i fickformat

Musikspelare kan verka som ett föråldrat koncept. Men om du drömmer om känsloladdat highend-ljud rakt ur fickan klarar du dig inte utan en.

forfatter
Publicerad 2022-06-10 - 07:00
Produkter i testet
 • Sony NW-WM1ZM2
 • Astell & Kern A&ultima SP2000T
 • ”En bärbar musikspelare för trettio- eller fyrtiotusen kronor! Är du galen?” Jag anar att jag hör den frågan. Och jag har inga problem med att förstå det. Det verkar minst sagt korkat. Men låt oss resonera lite.

  Nu för tiden har alla en smartmobil som gör ”allt” vi behöver i det dagliga livet. Vi använder det för sociala medier, skriver meddelanden och tar bilder, och den är helt avgörande när det gäller att hålla koll på möten och e-post.

  Och så använder vi givetvis mobilen för att spela och streama både musik och film. Gärna inkopplad till ett par trådlösa hörlurar eller öronproppar. Mobiltelefonen har varit en bidragande orsak till att en del koncept dött ut. Till exempel CD-spelaren. Eller åtminstone att förvisa det till att bli en nischad produkt för alltid. Mobilen gjorde samma sak med de bärbara MP3-spelarna.

   

  Se dette innlegget på Instagram

   

  Et innlegg delt av Lyd & Bilde (@lydogbilde)

  Head-fi: Inget för mobilen

  De senaste åren har jag personligen fått ett nyväckt intresse för ordentlig head-fi, alltså highend-hörlurar. Med sladd. Tillsammans med en riktigt bra hörlursförstärkare ger de helt fantastiska ljudupplevelser.

  Men i normala fall skulle jag aldrig komma på tanken att släpa runt på så tungdrivna hörlurar. För det första är de ofta tunga, ömtåliga och dyra. Mer än 20 000 kronor är inte ovanligt. Det är en dålig kombination när man slänger ner dem i ryggsäcken eller handväskan.

  Sedan har vi det faktum att mobiltelefonen i sig är en betydande bromskloss. Den har antagligen inte ens något hörlursuttag alls, och använder du den lilla USB-till-ljud-kabeln som följer med (om den ens gör det) så märker du snabbt att tungdrivna hörlurar inte är något för mobiltelefonen. Du får vare sig ljudnivå eller dynamik som sätter fart på musiken.

  En bärbar musikspelare är lösningen

  För äventyrslystna finsmakare som inte är rädda för att ta med sig sina dyrt förvärvade hörlurar finns det en lösning på mobilproblemet. Vi går nämligen tillbaka till bärbara musikspelare. Eller DAP-spelare (Digital Audio Player) som de också kallas. I det här fallet har vi hittat två modeller av den högre skolan, avsedda för highend-hörlurar. En sådan spelare har kretsar och komponenter speciellt framtagna för bästa möjliga ljud, noggrant avskärmade från alla Bluetooth- och Wi-Fi-antenner och -sändare.

  Ljudkomponenterna är valda från den allra översta hyllan och har förhoppningsvis tillräckligt med förstärkarkraft för att driva även de tyngsta hörlurarna med övertygelse. För om du inte precis vill gå runt med öppna planar-hörlurar så finns det även fantastiska slutna lurar som förtjänar att kopplas in till något ordentligt.

  Astell Kern SP2000T vs Sony NW WM1ZM2 4 scaled 1
  Astell Kern SP2000T och Sony NW WM1ZM2. Foto: Geir Gråbein Nordby

  Två glödheta spelare

  För att ta reda på hur bra ljud det går att få i fickformat tar vi oss an två heta brännande heta musikspelare: Sony NW-WM1ZM2 och Astell & Kern A&ultima SP2000T.

  Lika men olika

  Båda spelarna kör sin egen version av operativsystemet Android. Och båda stöder nästan alla musikfiler du kan kasta på dem, inklusive i princip alla PCM- och DSD-filer. De har praktiskt taget samma utrustningslista och stöder nästan alla musikformat.

  Skillnaden är att A&K stöder MQA-filer fullt ut i både mjukvara och hårdvara, medan Sony bara har mjukvara. En annan väsentlig skillnad är operativsystemet, som är fullfjädrat Google Android hos Sony, med full tillgång till Play Store-appar, medan A&K har en egen Android-variant där man måste ta omvägen via PC eller Mac för att installera appar.

  Sony-spelaren är den dyrare av de två, med innanmäte av toppklass och ett skal av förgylld OFC-koppar med en renhet på 99,99 procent. Allt i ljudets tjänst.

  Astell & Kern har länge varit kända för att göra bra hifi-musikspelare. SP2000T ligger precis under flaggskeppet SP2000, men har något som storebror saknar: dubbla förstärkare! Med SP2000T kan du välja mellan vanlig OP-amp och vakuumrör (den har små rör på insidan) eller en kombination av båda. Häftigt!

  Produkter i testet

  Sony NW-WM1ZM2

  Köp inte den europeiska versionen

  Sony NW-WM1ZM2 är ett mästerstycke. Men undvik den europeiska versionen.

  Ytterst upplöst ljud, från den djupaste basen till de luftigaste övertonerna. Fantastisk byggkvalitet! Android-gränssnittet fungerar felfritt.
  I Europa är den maximala ljudnivån alldeles för låg. Tungdrivna hörlurar är bara att glömma.

  Astell & Kern A&ultima SP2000T

  Musikalisk krutdurk i fickformat

  Astell & Kern visar hur det ska göras med den fantastiska SP2000T. En dröm för hörlurarna!

  Fantastiskt varmt och fylligt ljud, med massor av dynamik. Driver ”allt”! Användarvänlig och har bra byggkvalitet.
  Anpassat Android-operativsystem kräver att appar installeras med .apk-filer. Förinstallerade versioner av Tidal och Qobuz har inte full funktionalitet.
  Annons
  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

  Lämna en kommentar

  Prisvärd skivspelare med bättre ljud Levereras med 2M Red MM pickup och inbyggt phonosteg.
  Kompakt och billig Mission-DAC Mission LX Connect DAC är en kombinerad digitalomvandlare, förförstärkare och hörlursförstärkare.
  Regaförstärkaren har blivit "digital" Rega har klamrat sig fast vid analoga ingångar på sina förstärkare. Men nu har de äntligen tagit klivet in i den moderna tiden.
  Ny dansk high end-serie Kända namn bakom tre förstärkare i tungviktsklassen.
  En legend ligger bakom bakom dessa Efter skivspelarna är de klara med sin första högtalare.
  Ny toppserie från Audiolab Brittiska Audiolab har fött en helt ny förstärkare - och faktiskt en CD-transport också!
  Följ Ljud & Bild