TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Walkmen för förmögna

Sony har släppt två nya Walkman-spelare. De är läckra – men vansinnigt dyra.

forfatter
Publicerad 2022-02-09 - 13:54

För de oss som växte upp på 80-talet har Sony Walkman en mycket speciell plats i hifi-minnet. Den smarta fickspelaren gjorde musiken bärbar för första gången. Men man var tvungen att spara länge för att ha råd med en Walkman.

Fyra decennier senare lever Walkman-namnet kvar, även om kassettbanden är ett minne blott. Och man måste fortfarande krossa spargrisen för att få råd!

Sony har precis lanserat två nya Walkmen som är något utöver det vanliga både när det gäller design och teknik. Men de är avsedda för ett fåtal, eftersom redan den billigaste kostar en förmögenhet – och den dyra lite mer än dubbelt så mycket.

NW WM1ZM2 MDR Z1R Situation02 Large
Walkman för vuxna. Sony NW-WM1ZM2. (Foto: Sony)

Toppmodellen är Signature Series NW-WM1ZM2. Inte bara innanmätet är utsökt. Själva chassit är gjort av guldpläterad OFC-koppar med en renhet på 99,99 %. Det verkar extremt, men enligt Sony ger konstruktionen en stabilare digital grund och högre styvhet. Vilket i sin tur ska betyda ett klart och stort ljud.

NW WM1ZM frame Large
Vi är vana vid OFC-kablar. Men Sony NW-WM1ZM2 har ett helt skal av syrefri koppar! (Foto: Sony)

Den något mer överkomliga NW-WM1AM2 är byggd på en aluminiumram, som också ger ett chassi som är motståndskraftigt mot elektriskt brus och andra störningar.

NW WM1AM2 Situation04 Large
Sony NW-WM1AM2. (Foto: Sony)

Förstärkardelen i båda spelarna är Sonys egen heldigitala S-Master HX Digital Amp. Och Sony betonar att de har använt sig av särskilt utvalda kondensatorer och blyfritt lödtenn. Anslutningen mellan förstärkardelen och hörlursuttaget (på en spelare av den här klassen använder man så klart trådbundna hörlurar!) har en tjock Kimber Kable i toppmodellen och en ospecificerad OFC-kabel i den billigare AM2-modellen.

För väldigt länge sedan (det vill säga när den här artikelförfattaren var en finnig tonåring) det kassettband som var ljudkällan. I dag kan musiken laddas ner trådlöst via Wi-Fi och lagras som HD Flac-filer i det inbyggda minnet (256 GB respektive 128 GB) eller på ett microSD-kort.

Och så var det ju det där med priset. NW-WM1AM2 kostar 15 000 kronor och NW-WM1ZM2 kostar 38 000 kronor! Båda Sony-spelarna går att köpa från april.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

LB+ Månad

kr 119,00

KÖP

LB+ Vecka

kr 59,00

KÖP
Du kan avsluta prenumerationen när som helst. Prenumerationen löper ut perioden som du har betalat för. Köp- och prenumerationsvillkor gäller.
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna en kommentar

You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range

Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today

lbpluss
Strömförsörjningar som avlägsnar brus Den ena strömförsörjningen kan du ansluta sex enheter till.
lbpluss
Primare + Roon = sant Nu får din Primare Prisma-förstärkare äntligen fullt Roon-stöd!
lbpluss
Problemfri strömning med NAD CS1 NAD:s billiga CS1 kan spela din musik direkt från mobilen. Du behöver inte installera någon särskild app.
lbpluss
Hegels förstärkare får äntligen AirPlay 2 Hegels förstärkare får bättre strömningsfunktion med AirPlay 2 och därmed även bättre stöd för smarta hem.
lbpluss
Förstärkare som ska väcka din hemmabio till liv Om en best på 5 x 250 watt inte räcker, kan Musical Fidelity också fresta med ett 11-kanals monster! Säg hej till M6x 250.5 och M6x 250.11
Följ Ljud & Bild