TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Walkmen för förmögna

Sony har släppt två nya Walkman-spelare. De är läckra – men vansinnigt dyra.

forfatter
Publicerad 2022-02-09 - 13:54

För de oss som växte upp på 80-talet har Sony Walkman en mycket speciell plats i hifi-minnet. Den smarta fickspelaren gjorde musiken bärbar för första gången. Men man var tvungen att spara länge för att ha råd med en Walkman.

Fyra decennier senare lever Walkman-namnet kvar, även om kassettbanden är ett minne blott. Och man måste fortfarande krossa spargrisen för att få råd!

Sony har precis lanserat två nya Walkmen som är något utöver det vanliga både när det gäller design och teknik. Men de är avsedda för ett fåtal, eftersom redan den billigaste kostar en förmögenhet – och den dyra lite mer än dubbelt så mycket.

NW WM1ZM2 MDR Z1R Situation02 Large
Walkman för vuxna. Sony NW-WM1ZM2. (Foto: Sony)

Toppmodellen är Signature Series NW-WM1ZM2. Inte bara innanmätet är utsökt. Själva chassit är gjort av guldpläterad OFC-koppar med en renhet på 99,99 %. Det verkar extremt, men enligt Sony ger konstruktionen en stabilare digital grund och högre styvhet. Vilket i sin tur ska betyda ett klart och stort ljud.

NW WM1ZM frame Large
Vi är vana vid OFC-kablar. Men Sony NW-WM1ZM2 har ett helt skal av syrefri koppar! (Foto: Sony)

Den något mer överkomliga NW-WM1AM2 är byggd på en aluminiumram, som också ger ett chassi som är motståndskraftigt mot elektriskt brus och andra störningar.

NW WM1AM2 Situation04 Large
Sony NW-WM1AM2. (Foto: Sony)

Förstärkardelen i båda spelarna är Sonys egen heldigitala S-Master HX Digital Amp. Och Sony betonar att de har använt sig av särskilt utvalda kondensatorer och blyfritt lödtenn. Anslutningen mellan förstärkardelen och hörlursuttaget (på en spelare av den här klassen använder man så klart trådbundna hörlurar!) har en tjock Kimber Kable i toppmodellen och en ospecificerad OFC-kabel i den billigare AM2-modellen.

För väldigt länge sedan (det vill säga när den här artikelförfattaren var en finnig tonåring) det kassettband som var ljudkällan. I dag kan musiken laddas ner trådlöst via Wi-Fi och lagras som HD Flac-filer i det inbyggda minnet (256 GB respektive 128 GB) eller på ett microSD-kort.

Och så var det ju det där med priset. NW-WM1AM2 kostar 15 000 kronor och NW-WM1ZM2 kostar 38 000 kronor! Båda Sony-spelarna går att köpa från april.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Kraftfull förstärkare med strömning Kan fås med strömningsmodul och phono-steg.
Nya och bättre musikstreamers från Auralic Auralic Aries G1.1 och Altair G1.1 får uppdaterad estetik, bättre isolering och vibrationsdämpning samt stöder slutligen AirPlay 2.
Nu kan du designa din egen Burmester-stereo Det är tillåtet att drömma! Med Burmesters nya AR-app kan du själv plocka ihop en anläggning och se hur den skulle se ut i ditt eget hem.
Prisvärd entrébiljett till högupplöst ljud Strömning och ljudkvalitet går hand i hand med Wiim Mini, som är ett lätt sätt att strömma högupplöst på.
Prisbelönt RIAA i ny upplaga Verteres skivspelarförstärkare har kommit i en uppdaterad version, kallad Phono-1 MKII L
Det bästa köpet i klassen Pro-Ject Debut Pro firar företagets 30-årsjubileum med stil och finess.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend