Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Walkmen för förmögna

Sony har släppt två nya Walkman-spelare. De är läckra – men vansinnigt dyra.

Av / 2022-02-09 - 13:54
Walkmen för förmögna

För de oss som växte upp på 80-talet har Sony Walkman en mycket speciell plats i hifi-minnet. Den smarta fickspelaren gjorde musiken bärbar för första gången. Men man var tvungen att spara länge för att ha råd med en Walkman.

Fyra decennier senare lever Walkman-namnet kvar, även om kassettbanden är ett minne blott. Och man måste fortfarande krossa spargrisen för att få råd!

Sony har precis lanserat två nya Walkmen som är något utöver det vanliga både när det gäller design och teknik. Men de är avsedda för ett fåtal, eftersom redan den billigaste kostar en förmögenhet – och den dyra lite mer än dubbelt så mycket.

NW WM1ZM2 MDR Z1R Situation02 Large
Walkman för vuxna. Sony NW-WM1ZM2. (Foto: Sony)

Toppmodellen är Signature Series NW-WM1ZM2. Inte bara innanmätet är utsökt. Själva chassit är gjort av guldpläterad OFC-koppar med en renhet på 99,99 %. Det verkar extremt, men enligt Sony ger konstruktionen en stabilare digital grund och högre styvhet. Vilket i sin tur ska betyda ett klart och stort ljud.

NW WM1ZM frame Large
Vi är vana vid OFC-kablar. Men Sony NW-WM1ZM2 har ett helt skal av syrefri koppar! (Foto: Sony)

Den något mer överkomliga NW-WM1AM2 är byggd på en aluminiumram, som också ger ett chassi som är motståndskraftigt mot elektriskt brus och andra störningar.

NW WM1AM2 Situation04 Large
Sony NW-WM1AM2. (Foto: Sony)

Förstärkardelen i båda spelarna är Sonys egen heldigitala S-Master HX Digital Amp. Och Sony betonar att de har använt sig av särskilt utvalda kondensatorer och blyfritt lödtenn. Anslutningen mellan förstärkardelen och hörlursuttaget (på en spelare av den här klassen använder man så klart trådbundna hörlurar!) har en tjock Kimber Kable i toppmodellen och en ospecificerad OFC-kabel i den billigare AM2-modellen.

För väldigt länge sedan (det vill säga när den här artikelförfattaren var en finnig tonåring) det kassettband som var ljudkällan. I dag kan musiken laddas ner trådlöst via Wi-Fi och lagras som HD Flac-filer i det inbyggda minnet (256 GB respektive 128 GB) eller på ett microSD-kort.

Och så var det ju det där med priset. NW-WM1AM2 kostar 15 000 kronor och NW-WM1ZM2 kostar 38 000 kronor! Båda Sony-spelarna går att köpa från april.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Förbättrar flaggskeppet

Ny streamer från McIntosh

Billig och bra musikstreamer från FiiO?

Här är ljudet från McIntosh

Cambridge-streamer får en uppdatering

Harmans nya ljudforskningscenter

Rega utlovar en ny era för pickuper

Kompakt strömningsförstärkare

En liten detalj eliminerar brus

Skivspelare i bambu från Lenco

Revuelto får bättre ljud

Gitarrformad kändisspelare

Rulla till toppen