Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Dynaudio Excite X14

Storslagen stativare

Dynaudio Excite X14 bjuder på en soundstage i toppklass och spelar musik på ett sätt du genast tar till dig.

Skrivet av / 2014-01-03 - 05:00
Dynaudio Excite X14
Sven Bilen Senaste artiklar:
Sven Bilen

Excite är ju en efterhand välkänd högtalarserie från Dynaudio och den har hängt med under flera år. Men det kommer alltid en tid när man antingen ska komma med en ny serie eller göra en uppgradering. Dynaudio har liksom gjort bådadera här. Man har valt att behålla Excite som namn, högtalarstorlekarna är också desamma, men det rör sig egentligen om en helt ny serie.

Att den påminner om företrädaren är ju kanske mer ett tecken på att Excite varit en storsäljare för Dynaudio och därmed har själva konceptet och sortimentet i serien visat sitt värde.

Den nya Excite-serien presenterades på årets München-mässa i början av maj. På den korta demo jag fick där blev jag ändå mycket imponerade av ljudet. Därför var det inte svårt att tacka ja till att få lov att testa, valet föll på den minsta modellen i serien, X14.

Med den nya Excite-serien hade Dynaudio som mål att skapa en serie med, som man säger, ”High End-kvaliteter som skulle ge bästa ljud i prisklassen och inpackat i en elegant och modern design som kan integreras i ett modernt vardagsrum”.

På utsidan är det som sagt inte så stora nyheter från den förra serien, men inuti rör det sig mer eller mindre om en ny högtalare. Nytt är att fronten sitter med magneter, en mycket snygg lösning för dem som vill ha fronterna på. Som vanligt låter det bättre med fronten av, men det är ingen katastrof att ha fronten på, som det faktiskt ofta kan vara med prisöverkomliga högtalare.

Bygger på high-end
En del av det förnämliga ljudmässiga resultatet, för det kan jag redan här avslöja att det är, består i att Dynaudio kan dra växlar på sina erfarenheter från både avancerade studiomonitorer och flera ypperliga high-end-modeller. Själv testade jag toppmodellen Evidence Platinum för ett par nummer sedan, och det är inte utan att jag känner igen en del kvaliteter.

Alla element är av egen design, optimerade specifikt för just denna högtalare, och är försedda med lättvikts aluminiumtalspolar och alla element byggs för hand på Dynaudios stora fabrik i danska Skanderborg. Som vanligt för Dynaudio har man en softdome-diskant, här på 27 mm. Jag tycker att de senaste diskanterna från Dynaudio har lyft den generella diskantåtergivningen från firmans högtalare till nya höjder. Det gäller för X14 precis som jag tyckte det gällde för Evidence Platinum, men naturligtvis på ett lite lägre plan.

Högtalaren har dessutom ett långslagigt bas/mellanregisterelement med kraftigt magnetsystem och det sedvanliga membranmaterialet från Dynaudio. Man ruckar inte på sina principer.

Själva delningsfiltret är uppgraderat till en kvalitet nära den större Focus-serien, vilket, säger Dynaudio, ”säkrar en överlägsen ljudkvalitet i prisklassen”. Ett mål med delningsfiltret har också varit att skapa mer lättdrivna högtalare som även mindre och billigare förstärkare orkar driva. Högtalarna är nu på 8 ohm så de, enligt Dynaudio, kan dras av vilken som helst förstärkare ”med utmärkt resultat”. Så vitt jag vet är det faktiskt de första 8-ohmshögtalarna från Dynaudio.

Okej, med en känslighet på 85 dB bör förstärkaren i fråga också kanske ha lite kraft, men ändå visar det sig att X14 mycket riktigt är väsentligt mindre kräsen på förstärkare än tidigare Dynaudio-modeller.

DYN_Excite_X14_Emo

Soundstage!
Är det något som för mig kännetecknar Dynaudios högtalare, så är det en fantastisk sound-stage, alltså att du får en stor, väldefinierad och härligt välkomnande ljudbild. Evidence Platinum var otrolig på det här området, men det gäller inte minst även de mindre stativhögtalarna, som ofta överträffar de största förväntningar du kan ställa på det området.

Redan vid första tonen hör man att Dynaudio Excite X14 är en härlig högtalare, en musikförmedlare med en ren, naturlig och lättflytande återgivning som känns mer luftig och med mer detaljer än vad jag kan komma ihåg från tidigare modeller. Det verkar som om Dynaudio utvecklat sina diskantelement till att inte vara fullt så tillbaka- lutade i återgivningen som förr, även om högtalaren som helhet fortfarande spelar en aning snällt. Precis som Dynaudio brukar, enligt mina fördomar.

I den här prisklassen tycker jag att det är en stor fördel att det hela spelar en aning snällt. Du får massor med musikutbyte och -glädje och slipper den överanalys som många högtalare med high-end-ambitioner dessvärre ofta gör sig skyldiga till.

Basen är djupare än man skulle tro, eller i varje fall upplever man den så. Den har inte avgrundsdjupet, det är fysiskt inte möjligt, men den har en harmonisk bas som ger fullt tillräcklig skjuts till musiken. Den känns väldigt väl avvägd – hade det varit mer bas hade den tappat harmonin med resten av återgivningen. I mitt tycke känns den generella återgivningen från X14 som en ovanligt lyckad kompromiss med tanke på storlek, pris och det kundsegment man vänder sig till.

Lite musik
Jag spelade Fields of Gold med Eva Cassidy, en låt som jag fått folk att tappa hakan inför med Evidence Platinum. Jo, skalan är mindre, men soundstage är även för den här typen av högtalare och med den här prislappen sensationellt bra. Det är svårt att inte imponeras av vad den lilla X14 kan bjuda på. Man hör också på detaljåtergivningen att det handlar om en semiprofessionell inspelning på gott och ont, men mest på gott vad nerven och känslan i sången angår.

Här är det inte så mycket bas, så Heart med Bo Stief Dream Machine lades på. Det blev något av en kultskiva när den var med på High Fidelity Reference CD No. 43. Här ligger en rullande subbas som på stora högtalare väller in över dina anklar som en dimbank. Superläckert. Den subbasen finns inte på X14, men du får en upplevelse av både anslag och att där ligger en bas därnere, även om den inte rullar hän över golvet. Det låter klart över förväntan.

Jag spelade även violinsonater av Bach med Viktoria Mullova. Här ska jag villigt och genast erkänna att jag ofta tröttnar direkt om jag hör klassisk musik på en sämre anläggning som inte kan förmedla instrumenten och känslan. Klassisk musik på stereon kan vara mer än gräsligt. Och då har jag inte ens kommit in på opera…

Men med bra utrustning är det i gengäld nästan alltid en njutning och en lisa för själen. X14 klarar uppgiften med bravur. Det blir musiker av kött och blod, en levande, ärlig och realistiskt återgivning.

Slutsats
Dynaudio Excite X14 är en särdeles lyckad högtalare. Den förmedlar musik på ett verkligt tilltalande sätt utan krusiduller och med en soundstage du inte kan annat än älska. Ut och lyssna!

Ljud & Bild tycker

Ljudbilden Lätt att driva Spelar aningen snällt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

  • Prova LB+ i 14 dagar
    Bara 14:-

    Förnyas efter 14 dagar, ingen bindningstid.

  • LB+ Total i 12 mån
    Bara 125 kr/mnd

    Du sparar 288 :-

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Värd varenda krona

Köp ingen dyr förstärkare förrän du har hört den här

Liten förändring – stor förbättring

Musikstreaming blir inte mycket bättre än så här

Gateway drug till hifi

Gyllene toner

Rulla till toppen