Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Duell: CD-streamers

Trådlösa CD-spelare

En CD-streamer är det smartaste sättet att kombinera CD-samlingen med streaming.

Av / 2023-02-21 - 09:00
Duell: CD-streamers
Lasse Svendsen

Produkter i detta test

Fördelarna med att kombinera streaming med en förstärkare är uppenbara. Man har allt på ett enda ställe, slipper kabeltrassel och klarar sig med en fjärrkontroll till allting.

Det finns ett annat alternativ till en separat musikstreamer, nämligen en CD-streamer. De är inte många, men de finns och är gjorda för alla som har en CD-samling som fortfarande används. Då kan man kombinera en uppgradering av ljudet från den gamla CD-spelaren, samtidigt som man streamar musik i högupplöst kvalitet direkt från mobiltelefonen.

Då kan man elegant hoppa över begränsningarna Bluetooth har för ljudkvaliteten och i stället spela musik i förlustfri eller okomprimerad kvalitet från de enorma biblioteketen hos streamingtjänster som Tidal, Spotify och Qobuz. Det är det enda sättet man kan matcha CD-skivornas ljudkvalitet och i många fall kan man till och med överträffa CD-formatets PCM-kvalitet.

Och så kan man fortfarande spela hela sin CD-samling – och vissa modeller klarar också att spela SACD-skivor.

Till exempel Marantz SACD 30n, en CD-streamer som även har ett bra hörlursuttag och inbyggd DAC med digitala ingångar för andra ljudkällor. Det har även Technics SL-G700M2. Som är en uppdaterad version av SL-G700 som vi testade 2020.

Foto: Lasse Svendsen

En annan mycket intressant CD-streamer är Primare CD35 Prisma. Den spelar inga SACD-skivor, och har inga digitala ingångar eller hörlursutgång, men annars kan den göra samma sak som Marantz- och Technics-spelarna.

Eftersom den senare kommer i en uppdaterad version, och vi av obegripliga skäl inte hade testat Primare-spelaren, tänkte vi att en duell mellan de två var på sin plats.

De två spelarna har testats sida vid sida i två anläggningar, med trådlös och trådbunden streaming och givetvis med CD-skivor. Vårt mål har varit att utse den bästa CD-streamern. Det visade sig vara svårt, eftersom det är så tätt mellan dem när det gäller ljudkvalitet att de måste bli andra kriterier som avgör valet till den ena eller andras fördel.

Tänk på detta när du väljer

Det allra viktigaste du ska tänka på när du väljer en nätverksspelare är vilka källor du kommer att behöva. Om du bara ska använda streamingtjänster behöver den bara ha en nätverksanslutning. Men om du även vill kunna överföra och lagra nedladdad musik behöver den ha en extra hårddisk. Vi rekommenderar en SSD-disk, då slipper du surret från en snurrande hårddisk.

Du behöver inte Roon Ready och högupplöst ditt och datt om allt du lyssnar på är Spotify. På samma sätt behöver du inte Spotify Connect-funktionen om du bara använder Tidal eller Qobuz förutom en lokalt lagrad högupplöst musiksamling. Men en Bluetooth-anslutning kan under alla omständigheter vara en god idé, för de gånger du vill få över ljudet från din mobiltelefon till systemet, oavsett vilken app du spelar från. Väl medveten om de ljudmässiga kompromisserna som Bluetooth innebär.

Tjänster

Spotify Connect är ett sätt att koppla Spotify-appen på mobilen direkt till nätverksspelaren, så att du kan använda mobilens gränssnitt medan själva uppspelningen sker i spelaren. Mobiltelefonen är då bara en fjärrkontroll. Tidal har precis samma funktion, som då heter Tidal Connect. Skillnaden är att Tidal har högre ljudkvalitet.

MQA

Om du använder Tidal har du kanske hört talas om MQA. Det är ett sätt att packa ihop högupplöst musik i mindre filer. Om spelaren stöder MQA fullt ut kan den spela musikfiler med mycket högre upplösning än CD-kvalitet (upp till 24 bit/384 kHz). Om spelaren inte stöder MQA kommer den ändå att kunna ge upp till 24 bit/96 kHz, vilket fortfarande är bättre än CD (16 bit/44,1 kHz).

Roon

Många streamingspelare är så kallade Roon Ready. Roon är ett program till PC och Mac som spelar musik som du har lagrad på datorn, och som även kan streama från Tidal och Qobuz. Om en nätverksspelare eller nätverks-DAC är Roon Ready så betyder det att du kan spela musik från Roon på datorn och att musiken överförs till spelaren direkt över nätverket. Det behövs ingen USB-kabel. Observera att Roon är en abonnemangstjänst som kostar pengar månadsvis eller årligen.

Produkter i detta test

Technics SL-G700M2

Den kompletta streaminglösningen

Technics uppgraderade SL-G700M2 är en välljudande kombination av CD-spelare och nätverksspelare.

Härligt varmt och behagligt ljud. CD- och nätverksspelare med förförstärkare och DAC-ingångar. Omfattande stöd för högupplöst ljud från streaming. Spelar både SACD och CD.
Saknar sista snäppet dynamisk kontrast. Inte så mycket fart i hörlursuttaget. App-styrningen hade kunnat vara bättre.
Läs hela testet

Primare CD35 Prisma

Superstabil CD-streamer

Primare CD35 Prisma är en CD-spelare som råkar ha utmärkt streaming inbyggt.

Superb ljud- och byggkvalitet i en ovanligt praktisk och användbar CD- och nätverksspelare. Stöder högupplöst ljud från CD och streaming.
Stöder inte Tidal med MQA. Kan inte användas som en DAC.
Läs hela testet

1 reaktion på ”Duell: CD-streamers”

  1. eric sahlvall

    Obs .. Roon är inte beroende av pc eller Mac som du skriver. Kan vara på sin plats att ge rätt info om man pratar om Roon öven om det är positivt

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Klass D låter som klass A

Extremt välljudande (och lite udda) musikströmmarare

Ljudet från dessa förstärkare kommer förvåna dig

Du kan knappast göra ett bättre köp

Plocka fram CD-samlingen igen

Sensationellt bra köp

Charmig kassettbandspelare

Ljudkortet som pensionerar din highend-DAC

Låter bäst utan

Bordsanläggningen som har allt

Superstreaming med mindre budget

Skivspelare med startknapp

Rulla till toppen