Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Technics SL-G700M2

Den kompletta streaminglösningen

Technics uppgraderade SL-G700M2 är en välljudande kombination av CD-spelare och nätverksspelare.

Av / 2023-02-21 - 09:00
Technics SL-G700M2
Lasse Svendsen

Egentligen var det inget fel på spelaren från Technics. När vi testade den så sent som 2020 sammanfattade vi med att det inte fanns många sådana spelare där ute, och inte många med samma egenskaper som den.

Technics kan dock inte ha varit nöjda. För nu har de uppgraderat spelaren till SL-G700M2, som den här versionen heter. Den ser, med undantag för USB-B-kontakten på baksidan, precis ut som sin föregångare.

Men bara på utsidan. På insidan har stora förändringar gjorts. Digitalomvandlaren från AKM har varit svår att få tag på i tillräckligt stora mängder och har därför ersatts av en ESS ES9026PRO. Den har en symmetrisk krets med separat höger och vänster kanal, samt ett diskret byggt filter som sänker bruset ytterligare jämfört med föregångaren.

Foto: Technics

Uppgraderad för bättre ljud

Strömförsörjningen är också ny, den bygger på nätdelen vi redan sett i den integrerade förstärkaren Technics SU-R1000.

Frekvensen som strömförsörjningen arbetar vid har flyttats till 300 kHz, så att allt potentiellt brus hamnar i ett område som inte kan degradera musiksignalen. Den har även aktiv brusreducering som eliminerar brus med en strömsignal där fasen är inverterad.

Förutom CD- och SACD-skivor spelar G700M2 även MQA-filer och MQA-CD-skivor, för de som är intresserade av sådant. Den stöder även filformat som WAV och AIFF upp till 32 bit/384 kHz, FLAC och ALAC upp till 24 bit/384 kHz och DSD upp till 11,2 MHz. USB-B-ingången på baksidan används för att streama via USB-kabel och stöder högupplöst ljud datorn.

Google Chromecast och Apple AirPlay 2 finns inbyggt, plus stöd för uppspelning från Roon.

Tack vare digitala ingångar kan Technics-spelaren fungera som DAC för andra ljudkällor. Foto: Lasse Svendsen

Ljudkvaliteten

Här kan man koppla in tre digitala ljudkällor, inklusive USB-B, och naturligtvis välja ljudkälla från fronten och från fjärrkontrollen. Volymen från de balanserade och obalanserade utgångarna på baksidan styrs med potentiometern på framsidan och fjärrkontrollen. Alltså kan spelaren användas som en förförstärkare tillsammans med ett par aktiva högtalare eller en effektförstärkare.

Volymfunktionen kan även stängas av, om man kopplar spelaren direkt till en förstärkare, som vi gjorde.

Jag är inte säker på vad Technics anser att de har åstadkommit med de tekniska förändringarna av SL-G700M2. I praktiken låter den så lik sin föregångare att det nästan är omöjligt att hitta några ljudmässiga förbättringar. Inte för att det gör något, den spelar exemplariskt både med CD och via nätverket. Ljudbilden har samma igenkännliga varma och behagliga klang som vi gillade så skarpt i föregångaren.

Det låter aldrig vasst eller hårt. I Up For It med Keith Jarrett Trio på CD har pianot gott om klangdjup och tyngden bakom slagen på trummorna är tydligt markerad. Al Jarreaus version av Cold Duck på CD är inte lika fokuserad som från Primare CD35 Prisma, som också visar sig ha mer auktoritet i basen än Technics-spelaren.

Om jag byter till nätverksuppspelning och Arild Andersen Group med Affirmation har Marius Nesets saxofon massor av djup. Återigen är ljudbilden mer varm än neutral. Det spelar ingen roll om jag använder Hegel, McIntosh, Dynaudio eller Audio Physic efteråt i signalkedjan. Technics-spelarens styrka ligger i den naturliga klangbilden den skapar, utan fläckar eller fel man kan anmärka på.

Jämfört med Primare-spelaren trycker inte Technics-spelaren till med samma dynamiska kontrast i basen. I Roheys Tell Me via nätverk är bastrumman tydligt definierad och väldigt kontrollerad, men har inte samma tyngd och djup som hos Primare.

Foto: Lasse Svendsen

Detta speglas av hörlursutgången som även om den låter märkbart bättre än vad vi är vana vid från nätverks- eller CD-spelare med hörlursutgång, saknar det sista snäppet fokus och dynamisk kontrast. Hörlurar av referenskvalitet, som Audeze MM-500, behöver mer kraft och kontroll än man får här. Ett par Sennheiser HD660S är en bättre matchning, så moralen är att man behöver en separat hörlursförstärkare till de mer krävande hörlurarna i den högre prisklassen.

Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

Technics SL-G700M2 har många fördelar som man inte hittar någon annanstans. Den är både en komplett nätverksspelare och en SACD/CD-spelare med digitala ingångar, DAC och förförstärkare med volymkontroll som kan fungera som ljudkälla och nav i en minimalistisk anläggning med ett par aktiva högtalare. Den passar utmärkt för alla som behöver en bättre CD-spelare men använder nätverksuppspelning mycket oftare än CD-skivor.

Karakter
Technics SL-G700M2
Premium

Ljud & Bild tycker

Härligt varmt och behagligt ljud. CD- och nätverksspelare med förförstärkare och DAC-ingångar. Omfattande stöd för högupplöst ljud från streaming. Spelar både SACD och CD. Saknar sista snäppet dynamisk kontrast. Inte så mycket fart i hörlursuttaget. App-styrningen hade kunnat vara bättre.

Också i detta test:

Duell: CD-streamers

Primare CD35 Prisma

Superstabil CD-streamer

Primare CD35 Prisma är en CD-spelare som råkar ha utmärkt streaming inbyggt.

Superb ljud- och byggkvalitet i en ovanligt praktisk och användbar CD- och nätverksspelare. Stöder högupplöst ljud från CD och streaming.
Stöder inte Tidal med MQA. Kan inte användas som en DAC.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Finstämd streamingförstärkare

Har aldrig varit bättre

Kompakt sportcoupé

Klass D låter som klass A

Extremt välljudande (och lite udda) musikströmmarare

Ljudet från dessa förstärkare kommer förvåna dig

Du kan knappast göra ett bättre köp

Plocka fram CD-samlingen igen

Sensationellt bra köp

Charmig kassettbandspelare

Ljudkortet som pensionerar din highend-DAC

Låter bäst utan

Rulla till toppen