Primare CD35 liknar i grunden Technics SL700M2 – och Marantz SACD 30n – bortsett från att den inte har ljudingång eller stöder SACD-uppspelning.
Precis som de andra två är den stabilt och förtroendeingivande byggd, med ett tyst CD-drivverk (från TEAC), och kombinerar CD-uppspelning med högupplöst streaming i de flesta format. Utom MQA, som i stort sett bara används av Tidal.
Den är byggd som en CD-spelare, med Primares Prisma-streamingmodul integrerad, och den har digitala utgångar för den som vill använda en separat digitalomvandlare.
Precis som i Technics SL-G700M2 kommer DACen från ESS, här är det en åttakanals ESS Sabre ES9028PRO med 32-bitars bearbetning, som används. Den ska vara mer dynamisk med ett omfång på 129 dB, och är väldigt befriad från brus.
Diskret utgångsdel
Primare är med rätta stolta över sin ingenjörskonst och CD35 Prisma är inget undantag. Då tänker vi inte bara på byggkvaliteten utan även på att de har valt ett drivverk från TEAC och byggt upp utgångsdelen med diskreta komponenter. Precis som Technics har gjort i analogdelen.
Kretskorten är till övervägande del gjorda med ytmonterade komponenter (SMD) och spelaren har både två- och fyrlagers dubbelsidiga kretskort för att hålla signalvägarna så korta som möjligt.
Streamingmodulen stöder Roon och streaming från Spotify Connect, men även via Google Chromecast och Apple AirPlay, och det går att streama trådlöst från vad som helst via UPnP/DLNA. Till exempel från Tidal. Intressant nog stöds även WiSA, vilket många TV-apparater klarar – till exempel de från LG – och det betyder att man kan streama från TV:n till anläggningen via Prisma-streamingmodulen i CD35.
Ljudkvaliteten
Även om den inte har ingångar för separata ljudkällor kan man styra volymen i CD35 Prismas balanserade och obalanserade utgångar från fjärrkontrollen. Volymkontrollen kan kopplas bort i menyn på skärmen, om spelaren ska kopplas till en förstärkare. USB-A-ingången på baksidan stöder upp till 24 bit/192 kHz-ljud, samt DSD 128/5,6 MHz.
Fina funktioner, men i slutändan är det ljudkvaliteten allt hänger på. Och det är en disciplin som Primare-spelaren behärskar till fullo. Även med de små Dynaudio Special Forty, drivna av vår trofasta Hegel H190, presenterade spelaren Roheys Tell Me över nätverket med en halv oktav extra i basen. Jämfört med Technics SL-G700M2. Den presenterade också musiken med större dynamisk kontrast. Något som blev väldigt tydligt i Arild Andersen Groups Affirmation, spelad från Tidal HiFi via AirPlay. Här skärptes fokus och slagverkets kontrast mot kontrabasen, pianot och saxofonen var tydligare.
Musiken flödar fint med fler detaljer och man märker mer än väl att Primare har jobbat mycket med det analoga utgångssteget i CD35 Prisma.
Men det är med en CD i luckan som de ljudmässiga skillnaderna mellan Primare och Technics är tydligast. Slagverk och kontrabas i Butch and Butch från Up For It med Keith Jarrett Trio återges med både mer djup och kraft. Pianot låter kanske inte lika varmt och fylligt som hos Technics, men det är bättre fokuserat och klingar ut mer i rummet.
Ett byte till Al Jarreaus Cold Duck på CD cementerar bara intrycket av en spelare som har stålkontroll på ljudbildens dynamik och skala. Det finns inget halvdant här, det gnistrar mer av gitarrsolot. Ljudbilden är större, det finns mer djup när man spelar CD-skivor. Primare-spelaren påminner om en del dyrare spelare vi har testat, på det sätt som den återger musiken med auktoritet.
Slutsats
Om man bryr sig mest om hur CD-samlingen låter är Primare CD350 Prisma CD-streamern man ska ha. Åtminstone så länge frånvaron av ingångar inte spelar någon roll. De ljudmässiga skillnaderna mellan Technics och Primare är inte så stora när man spelar musiken trådlöst. Men med CD-skivor drar Primare-spelaren ifrån med bättre basåtergivning, större dynamisk kontrast, skarpare fokus och finare detaljåtergivning.
Också i detta test:
Technics SL-G700M2
Den kompletta streaminglösningen
Technics uppgraderade SL-G700M2 är en välljudande kombination av CD-spelare och nätverksspelare.
Läs hela artikeln med LB+
Hösterbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser